του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες θα δώσει σήμερα στα νέα και παλιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας, σε μια άκρως σημειολογική συνάντηση χθες με τα νεότερα σε ηλικία μέλη της κυβέρνησης προσπάθησε να σηματοδοτήσει και ηλικιακά το νέο ξεκίνημα στο οποίο αναφέρθηκε στη δήλωσή του αμέσως μετά.
Ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό είναι αν το νέο σχήμα θα μπορέσει να ολοκληρώσει εντός του 2016 τη δεύτερη αξιολόγηση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου – «οδικού χάρτη» ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε στα επίμαχα υπουργεία ανθρώπους που μπορούν να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις ενώ φρόντισε να απομακρύνει από την κυβέρνηση και τυχόν πηγές έντασης στο εσωτερικό.
Απαλλαγμένο έτσι από εσωτερικές εντάσεις το νέο κυβερνητικό σχήμα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας, θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το μεγάλο στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και να δοκιμάσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 να βγει στις αγορές αφού ο ESM έχει ανακοινώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα ισχύσουν άμεσα και μια δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018 και αφού η χώρα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόγραμμα που λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραταθεί κάτι που δεν επιθυμεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Το παραπάνω σενάριο –προφανώς πολυπαραγοντικό και γι’ αυτό εξαιρετικά επισφαλές- φωτογράφισε χθες ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο «για τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει σε ένα ξέφωτο. Το ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017».
Όλα τα παραπάνω θα συντονίζει μια ομάδα στο Μαξίμου -πρωινός καφές- με τον πρωθυπουργό, τρεις υπουργούς Επικρατείας (Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Φλαμπουράρης), τον Νίκο Παππάς (ο οποίος θα παραμείνει στο Μαξίμου), την Όλγα Γεροβασιλη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Λιάκος που θα έχει και την αρμοδιότητα υλοποίησης του προγράμματος.