Skip to main content

Πολιτικές σκοπιμότητες τα περί κωλύματος, λέει η πλευρά Τζιτζικώστα

Πολιτικές σκοπιμότητες που στόχο έχουν να πλήξουν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτιζικώστα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζουν συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κώλυμα» στην εκλογή ενός αρχηγού κόμματος στη θέση του πρωθυπουργού χωρίς να είναι αυτός βουλευτής.

Κύκλοι του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν το άρθρο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο οποίος, όπως λένε, προσεγγίζει το ζήτημα με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, και παράλληλα στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου «πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών…».

Για την περίπτωση μη κοινοβουλευτικού αρχηγού και το γεγονός ότι βάσει του Συντάγματος η διερευνητική εντολή δίνεται στο πρόσωπο που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι «αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που το κόμμα δεν έχει αρχηγό», όπως σαφώς ορίζεται στην παρ. 4 του άρθρου 37.

Συνεχίζοντας ο κ. Αθανασίου αναφέρει πως το Σύνταγμα κάνει σαφές ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των κομμάτων και όχι στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».

Όπως σημειώνει «ο διαφορισμός αυτός (αρχηγός κόμματος-πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας) είναι σαφής και διατρέχει όλες τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις Συνταγματικές επιταγές».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, πως σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πρωθυπουργός δεν έχει ασυμβίβαστο και τονίζουν πως ο κ. Αθανασίου ξεκάθαρα δηλώνει πως τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού «μπορούν να είναι μέλη της κυβέρνησης και να διορισθούν πρωθυπουργοί, εφόσον είναι αρχηγοί του κόμματός τους και το κόμμα τους κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές».

Παράλληλα, σημειώνουν, ο κ. Αθανασίου τονίζει ότι από τα πολλά άρθρα του Κανονισμού της Βουλής προκύπτουν οι διακριτοί ρόλοι αρχηγού κόμματος που δεν είναι βουλευτής και προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ