Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Εντός του 2019 η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων

Εντός του 2019 θα προκηρυχθούν 10.000 προσλήψεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας και την αποδέσμευση των ιερέων από το ελληνικό δημόσιο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αlpha» ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «κατοχυρώνουμε το ένα προς ένα στο δημόσιο και το 2019 θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις και αντίστοιχες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, συν 7.500 προσλήψεις που έχουμε βρει τους πόρους. Αντίστοιχα και το 2019, όπου θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις και αντίστοιχες προσλήψεις συν τις 10.000 θέσεις από την αποδέσμευση των ιερέων».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «εντός του 2019 θα προκηρυχθούν οι προσλήψεις, από την αποχώρηση των κληρικών, και αυτές θα καλυφθούν το 2020».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από το πλαίσιο συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καταγεγραμμένο βήμα χωρίς αντιδράσεις» και πως «οι δύο πλευρές κάνουν μισό βήμα πίσω για να κάνουν πολλά βήματα μπροστά».

«Είχαμε τρία χρόνια προεργασίας με την εκκλησία», πρόσθεσε και ανέφερε πως «σε βάθος χρόνου από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας φιλοδοξούμε να κερδίσουμε ένα σημαντικό οικονομικό όφελος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω».

Υστατη λύση η εκλογή ΠτΔ από τον λαό

Μιλώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα είναι η ύστατη λύση, προκειμένου να μην «πέφτει» η κυβέρνηση τόσο εύκολα. «Για αυτό τον λόγο θεσπίζουμε τη διαδικασία με την ψηφοφορία στη Βουλή, προκειμένου να μπορεί να προκύψει ΠτΔ από το Σώμα», πρόσθεσε.

«Στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαιτούνται συγκλίσεις

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, οι οποίες, ωστόσο, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.

«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά», υπογράμμισε.

«Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».

«Όχι» στην ατιμωρησία

Μιλώντας για τα σκάνδαλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι είναι να υπάρχει και η νέμεσις»

«Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Αν το ‘δόγμα Πολάκη’ είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι αυτό που θα λέει ο ίδιος και θα προσπαθεί, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να το κάνει.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι’ αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμα», προσθέτοντας πως «πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα φέρει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ

Αναφορικά με τις συντάξεις ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ».

Παράλληλα, αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης για την επιστροφή των αναδρομικών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική».

«Η κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών θυμίζει τον εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά», είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες».

Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές.

«Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ. όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει

Τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για τη στάση του Πάνου Καμμένου, τονίζοντας ότι καταλαβαίνει πως είναι μία θέση αρχής.

«Η Συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε.

«Ο κ. Καμμένος θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη απόφαση, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα», πρόσθεσε.

Δεν θα ανεχθούμε καμία απειλή για τα 12 μίλια

«Είχα την τύχη να παρακολουθώ πολύ στενά τις κινήσεις του κ. Κοτζιά στην εξωτερική πολιτική», τόνισε για την εμπειρία του στο ΥΠΕΞ, ενώ ανέφερε χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα σχετικά με τις εντάσεις στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε πως «είναι δύναμη ισχυρή και υπολογίσιμη στην περιοχή, αλλά πρέπει και η Τουρκία να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει μέσα από μακροχρόνια προσπάθεια για έναν νέο ενεργειακό χάρτη».

«Εμείς δεν αποκλείουμε την Τούρκια. Πρέπει να αποφασίσει με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ένα διμερές θέμα», πρόσθεσε και επεσήμανε πως «το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλέιται από κανέναν. Να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο χωρίς να απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα και δεν θα ανεχθούμε καμία απειλή για το πότε θα προβούμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης».

naftemporiki.gr