Skip to main content

Στη Βουλή οι 4 τροπολογίες για το Σύνταγμα της πΓΔΜ

Από την έντυπη έκδοση 

Στη Βουλή της πΓΔΜ ξεκίνησε χθες, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων, η συζήτηση επί των προσχεδίων των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της χώρας, τις οποίες κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για κάθε μία τροπολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των τροπολογιών αυτών του Συντάγματος.

Η ψηφοφορία στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου. Για την έγκριση των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (61 βουλευτές), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν διαδοχικά στην Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων και στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Κοτζιάς: «Προσοχή στο άρθρο 49»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήγειρε ζήτημα νέας τροπολογίας, προκειμένου η αναθεώρηση του άρθρου 49 να ανταποκρίνεται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε συνέντευξη του, προχθές το βράδυ, στο δίκτυο «ΟpenTV», ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο κ. Ζάεφ θα πρέπει «να προσέξει λίγο» το άρθρο 49 του Συντάγματος της πΓΔΜ, επισημαίνοντας πως η τροπολογία που κατατέθηκε κρίνεται ως ανεπαρκής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος φέρεται να θεωρεί ότι δεν καλύπτει επαρκώς τις ελληνικές ανησυχίες και εξακολουθεί να προβλέπει την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας» και διασποράς.

Το άρθρο 49 του Συντάγματος της γειτονικής χώρας αναφέρει πως «Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στον “μακεδονικό” λαό σε γειτονικές χώρες, γνωστοί ως “Μακεδόνες ομογενείς”… και ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους».