Σε χαμηλότερους τόνους συγκριτικά με τη συνάντησή τους το μεσημέρι, όπου οι αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάνης πυροδότησαν το κλίμα, κινήθηκαν οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Τουρκίας, Προκόπης Παυλόπουλος και Ταγίπ Ερντογάν, στις τοποθετήσεις τους κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του δεύτερου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πρ. Παυλόπουλος: Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας
Κατά την προσφώνησή του στο δείπνο, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του «να στηριχτούν οι δύο χώρες σε αυτά που τους ενώνουν». «Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας», είπε και πρόσθεσε πως «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας διχάζουν».
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ιστορικές διαστάσεις για την προοπτική και το μέλλον των δύο λαών.
Είπε ότι το παρελθόν και η σχέση Βενιζέλου – Ινονού «μπορεί να μας διδάξει» και πρόσθεσε πως «προσδοκούμε πάντα να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα αυτό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας».
«Σκέφτομαι την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια, που το 1934, όταν η Ελλάδα δεν είχε διπλωματική εκπροσώπηση στο Ιράν, την είχε αναλάβει η Τουρκία», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Επεσήμανε, δε, ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερντογάν: Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος
Λαμβάνοντας ακολούθως τον λόγο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «αν λάβουμε υπ’ όψιν τα μαθήματα του παρελθόντος, θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον» και ζήτησε να μην επαναληφθούν παλαιότερα λάθη. Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι «είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα – δίπλα, έχουμε προαιώνια ιστορία».
Στόχος της επίσκεψης, όπως σημείωσε, είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα και αλληλεγγύη, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας στον τουρισμό, την οικονομία, την ενέργεια, τον στρατιωτικό τομέα και τόνισε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα Τούρκοι που κάνουν επενδύσεις. «Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίησή τους σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και επεσήμανε ότι ένα από τα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον είναι και η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Καταλήγοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία.
Το μενού
Το επίσημο δείπνο περιλάμβανε γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα, φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.
Στο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τη σύζυγό του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία που παρακάθισε στις συνομιλίες, αρκετά μέλη του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Τουρκία.