Skip to main content

Λαβρόφ για Κυπριακό: Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν

Τη δέσμευση ότι η Ρωσία θα συμβάλλει ώστε οι προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό «να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να μην υπάρχουν αποκλίσεις» εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κύρια αιτία που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ότι «κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες».

Αναμφίβολα, συνέχισε, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και το Σ.Α. του ΟΗΕ καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εστίασε στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, το οποίο, όπως είπε, προβλέπει ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς εκ των προτέρων προϋποθέσεις. «Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα στο Χαλέπι. Δυστυχώς ασκείται σαμποτάζ σε βάρος αυτών των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντιστρόφως προς το ψήφισμα του Σ.Α. μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν από την εξουσία τον Μπασάρ Αλ Άσαντ».

Τόνισε παράλληλα ότι όποιος επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να διακόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες και υπενθύμισε τη σχετική αναφορά του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, επί του θέματος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά τα λόγια να υλοποιηθούν». Πρόσθεσε ακόμη ότι αν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. 

Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει και ότι χρειάζεται να το δημιουργήσουμε εκ νέου. Με αυτό ασχολείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ρωσία στηρίζει αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί μια Λιβύη ως «μαύρη τρύπα», μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό.

Τόνισε ακόμη ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε..Ε. για το τέλος του πολέμου θα έδινε ένα «ηχηρό μήνυμα ότι στα μεγάλα και σημαντικά οι τρεις αυτές δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωση της ειρήνης».

«Ο πόλεμος στη Συρία πρεπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και μαζί με τον πόλεμο πρεπει να τελειώσει και το προσφυγικό με όρους ανθρωπισμού», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την υφήλιο.