Δεν διαπιστώνεται ούτε παράνομη, ούτε επιζήμια πράξη, ούτε πράξη διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πορισματική της έκθεση για το «Ερρίκος Ντυνάν».
Στο πόρισμά της η ΔΗΣΥ τονίζει ότι «δεν διαπιστώνεται η πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία (ΠΚ 256) είτε και οποιουδήποτε άλλου ποινικού αδικήματος από πολιτικά πρόσωπα κατά την ελεγχόμενη περίοδο».
Η ΔΗΣΥ σημειώνει ότι «το Κοινωφελές Ίδρυμα “Ερρίκος Ντυνάν” δεν συνιστά δημόσια περιουσία , αλλά κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, που απολαύει οικονομικής αυτοτέλειας, κατά το καταστατικό του» και ότι «το ελληνικό Δημόσιο δεν χρηματοδότησε το ΚΙΕΝ. Αντιθέτως, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου το Δημόσιο αρνήθηκε να το εντάξει στο ΕΣΥ, και να αναδεχθεί τα χρέη του. Τέτοια τυχόν ενέργεια θα μπορούσε πράγματι να εγείρει ζητήματα απιστίας. Η αποφυγή της ήταν ασφαλώς ωφέλιμη για το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου».
Στο πόρισμα επισημαίνεται επίσης ότι το Δημόσιο είχε (δια των εκπροσώπων του) μέχρι το 2012 μειοψηφική συμμετοχή στο ΔΣ του ΚΙΕΝ, χωρίς δικαίωμα αρνησικυρίας. Συνεπώς, δεν είχε ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, ούτε εν τοις πράγμασιν, την διαχείριση της περιουσίας του ΚΙΕΝ.
Νωρίτερα, στη δημοσιότητα δόθηκε και το πόρισμα της Ν.Δ., στο οποίο τονίζεται ότι «δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση του “Ερρίκος Ντυνάν”».
Χθες Δευτέρα, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, στο μέρος του πορίσματος που αφορά το Ερρίκος Ντυνάν, καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο, Ανδ. Λοβέρδο, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.
Τα συμπεράσματα του πορίσματος για το Ντυνάν απέρριψαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. «Θέλουν να κρατήσουν τη λάσπη στην επικαιρότητα» σχολίασε η Ν.Δ., με τον Άδωνι Γεωργιάδη να υπογραμμίζει ότι το πόρισμα είναι «για τα σκουπίδια».
Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΚΙΝΑΛ. έκανε λόγο για «εξόφθαλμη ένδεια επιχειρημάτων, που καταλήγει σε γενικόλογες αναφορές, χωρίς καν περιγραφή ποινικών αδικημάτων», υπογραμμίζοντας ότι η όλη διαδικασία πρόκειται για προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «φιάσκο» το πόρισμα της πλειοψηφίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ