Skip to main content

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η πρώτη κατοικία

Ελάχιστα ως ανύπαρκτα είναι τα περιθώρια για νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τις κατοικίες όσων δεν έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών.

Αυτή ήταν η απάντηση που φέρεται να έδωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στον Νίκο Φίλη και τα άλλα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ζήτησαν να γίνει μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να προστατευθεί η «λαϊκή κατοικία», γνωρίζοντας ότι από 1 Ιανουαρίου 2018 οι πλειστηριασμοί θα απελευθερωθούν και δεν θα υπάρχει κανένα πλέγμα προστασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που δεν έχουν εισαχθεί στον «νόμο Κατσέλη».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο και οι τρεις υπουργοί που μίλησαν μετά την έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε προκαλέσει ο πρωθυπουργός, ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Κοντονής έκαναν αναφορά στην προστασία της «λαϊκής κατοικίας» αλλά μόνο μέσω των ασφαλιστικών δικλείδων του «νόμου Κατσέλη» που είναι γνωστό ότι λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση κυρίως αγωνιά για το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου οπότε και λήγει η άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών να μην πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Τότε, όπως συζητήθηκε αναλυτικά στην σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το επιχείρημα περί εύπορων στρατηγικών κακοπληρωτών θα είναι αδύναμο, εφόσον υπάρξουν περιπτώσεις πλειστηριασμών στο μεσαίο ή και το χαμηλό εισόδημα.

Η κυβέρνηση ανησυχεί και για την κατάσταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζεται κείμενο που θα ανέβει στην ιστοσελίδα των 53 + και με το οποίο θα ασκείται έντονη κριτική και όχι μόνο για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Θέμα επίσης έχει προκύψει με το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για «λαϊκή κατοικία». Καθώς ήδη ασκείται έντονη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας υπεκφυγής και λαϊκίστικης προσέγγισης ενός εξαιρετικά ευαίσθητου θέματος όπως οι πλειστηριασμοί. Μία πρώτη ερμηνεία έδωσε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος όρισε την λαϊκή κατοικία στην αντικειμενική αξία των 300.000 ευρώ.

naftemporiki.gr