Skip to main content

Φώφη Γεννηματά: Εθνική αυτοπεποίθηση μόνο με ενότητα και συνεννόηση

«Σήμερα είναι καθαρό ότι χωρίς ουσιαστική μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους η χώρα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την οικονομική ασφυξία», τονίζει η προέδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης, ερωτηθείσα αν «πράγματι είναι αυτό το μείζον πρόβλημά μας». 

Η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «ο λαός μας σήμερα έχει ανάγκη από μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που προϋποθέτει ενότητα και συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων». Εκτιμά ότι «η Ελλάδα μπορεί», αλλά μέσα από την «αλλαγή των συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». 

Ακόμη, παραθέτει τρείς κινήσεις στις οποίες θα προχωρούσε αν αναλάμβανε το ΠΑΣΟΚ τώρα τη διακυβέρνηση της χώρας:

  • Πρώτον, αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους μας.
  • Δεύτερον, επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και
  • Τρίτον ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακό σοκ.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση εκτιμά ότι η κυβένρηση «βρίσκεται πάντα πίσω από τις εξελίξεις. Χωρίς συνεκτικό σχέδιο και σαφείς στόχους». Προσθέτει ότι στην αρχή όλα έγιναν στο όνομα των ανοικτών συνόρων και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με αποτέλεσμα η χώρα να μετατραπεί σε χώρα transit χωρίς να εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τώρα, συμπληρώνει, πρέπει να επανακτηθεί η διεθνής μας αξιοπιστία και να προχωρήσει τάχιστα η αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να επιμεριστεί δίκαια το βάρος της διαχείρισης σε όλους.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι δεν εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό και ότι τον θεωρεί λαϊκιστή, ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη λέει ότι διακατέχεται από «πολιτικό ναρκισσισμό» και ότι «επί έξι μήνες έπαιζε μια ολόκληρη χώρα και μια ολόκληρη κοινωνία στα ζάρια για να τον ικανοποιήσει».

Σχολιάζοντας τη μη προώθηση του ζητήματος της ψήφου των ομογενών, εκτιμά ότι η κυβέρνηση «φοβήθηκε τη μεγάλη δύναμη της Ομογένειας» και ότι χρησιμοποίησε την απλή αναλογική για «μια μάχη εντυπώσεων». ‘Ενα σημαντικό ζήτημα όπως το εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να ενώσει, τελικά δίχασε τον πολιτικό κόσμο, παρά τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε, «μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια βάση, η κ. Γεννημάτα απαντά ότι «η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και συνεννόηση». Προσθέτει ότι δεν πρόκειται «να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός» και ότι «διαμορφώνουμε έναν αυτόνομο πόλο και επιδιώκουμε να γίνει η προοδευτική παράταξη ξανά δυνατή».