Από την έντυπη έκδοση
Σε τετραμερή διευρύνεται η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς στην επόμενη συνάντηση -το πρώτο εξάμηνο του 2018, στην Κρήτη- θα συμμετέχει και η Ιταλία. Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε χθες στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν συνεργασίες τόσο με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην τριμερή με την Ιορδανία, τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018 στη Λευκωσία με τη συμμετοχή του βασιλιά της Ιορδανίας και του Έλληνα πρωθυπουργού.
Εξάλλου, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου η δεύτερη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το θέμα του αγωγού EastMed.
Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της 5ης Συνόδου της Τριμερούς Συνεργασίας -πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία- η Kύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεσμεύτηκαν «να προχωρήσουν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους».
Παράλληλα, οι ηγέτες των τριών χωρών, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, «εκφράζουν τη σθεναρή δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των κοινών αξιών και συμφερόντων τους».
Ακόμη, τονίζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάθε κράτος έχει στις θαλάσσιες ζώνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, μέσω μιας σειράς συμφωνιών, για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, όπου η ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα λειτουργούσε ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.
Οι τρεις ηγέτες «καλούν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».
Για το Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες τόνισαν ότι «η συνολική διευθέτηση δεν πρέπει να περιέχει αναχρονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα της ασφαλείας, ούτε ξένα στρατεύματα».