Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Το χρεοκοπημένο μοντέλο του ’50 φταίει για τις πυρκαγιές- Διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα

«Στο Μάτι κατέρρευσε το συγκεντρωτικό κράτος. Τώρα κατέρρευσε το επιτελικό κράτος», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι για την καταστροφή τότε και τώρα ευθύνεται το υπαναπτυξιακό μοντέλο, «ένα αρπακτικό καπιταλιστικό μοντέλο, από τη δεκαετία του ’50 και μετά, το οποίο χρεοκόπησε παταγωδώς το 2010 και προχωράει χρεοκοπημένο, με χρεοκοπημένους ανθρώπους και πλέον και με χρεοκοπημένη τη φύση».

«Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το νέο αρπαχτικό μοντέλο που η κυβέρνησή του στηρίζει, στα πρότυπα μιας τριτοκοσμικής έκφανσης του Μαϊάμι», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προειδοποίησε πως «το μοντέλο αυτό, αν ριζώσει, θα εξαφανίσει μια για πάντα, αυτά που μας δένουν προαιώνια, με αυτό τον χώρο, με αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, με αυτή την πατρίδα».

Σήμερα, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, με εργαλείο τη χρεοκοπία, ιδίως των ιδιωτών, έχουμε τη διαδικασία υπερσυγκέντρωσης της γης σε πολύ λίγα χέρια, μέσα από τα δάνεια, το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, το νέο πτωτευχικό. Το μοντέλο αυτό, είπε ο κ. Βαρουφάκης, τυγχάνει μιας ακόμη μετάλλαξης «τύπου, καζίνο, Ελληνικό, συγκροτημάτων».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι σήμερα οι πυρόπληκτοι αισθάνονται αβοήθητοι και ανεπιθύμητοι, που «δεν κολλάνε στο μοντέλο της Μητσοτάκης ΑΕ», επικαλούμενος αρθρογραφία του 2010, η οποία χαρακτήριζε ένα εκατομμύριο μικρομεσαίους ως ανεπιθύμητους που πρέπει να αλλάξουν δουλειά, γιατί το μοντέλο δεν ήταν παραγωγικό. «Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι στη Β. Εύβοια και αλλού, νιώθουν ανεπιθύμητοι, στο πλαίσιο αυτού του νέου μοντέλου», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Στο κλίμα αυτό, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τα δασαρχεία για τα αντιδιαβρωτικά έργα, «πήγε στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ». «Αντί να δώσετε ευκαιρίες εργασίας στους πυρόπληκτους στα δάση, εσείς εννοείτε να τους κάνετε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στην ΑΚΤΩΡ και στην ΤΕΡΝΑ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από το «τροϊκανικό μοντέλο ανάπτυξης», ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε όλους να αναλογιστούν την πραγματικότητα στην εξωτική Χαβάη, όπου στα παράλια του νησιού βρίσκονται τα πεντάστερα ξενοδοχεία, και στο εσωτερικό του νησιού, οι ντόπιοι διαβιούν σε τρώγλες. «Αυτό το είναι το μοντέλο ανάπτυξης που χτίζετε στην Ελλάδα, την χρεοκοπημένη Ελλάδα, την χρεοδουλοπαροικία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι πλέον, στο μοντέλο της Χαβάης, μπορεί να προστεθεί και το μοντέλο με τις φυτείες στην Αυστραλία, όπου οι εταιρείες υλοτομίας, «γκρέμισαν» τα αρχαία δάση και τα κάνουν ξυλεία.

Τα δάση αυτά, είπε, τα αντικατέστησαν με έλατα, γενετικά μεταλλαγμένα, και πλέον έχουν μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», όπου δεν ζει εκεί πια ούτε η χλωρίδα ούτε η πανίδα. «Όταν σας ακούμε να λέτε για αναδόχους ιδιώτες φυτειών, όταν ακούμε να μιλάτε για δενδρύλλια που φυτρώνουν γρήγορα, σημαίνει πως αυτά είναι γενετικά μεταλλαγμένα, και τίποτα δεν θα ζήσει σε αυτά τα δένδρα, ακόμη και αν γίνουν τεράστια», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατήγγειλε: «Οδηγείτε την Ελλάδα σε μοντέλο χώρας αναδόχων, που θα θυμίζει τριτοκοσμικό Μαϊάμι και λιγότερο Ελλάδα, με τους πολίτες χρεοκοπημένους. Ένας λαός χρεοκοπημένος, που όλοι χρωστάμε σε όλους και κανείς δεν μπορεί να αποπληρώσει, όπου 600.000 πολίτες φοβούνται πλειστηριασμούς και εξώσεις, ένας τέτοιος λαός είναι πολύ εύκολη λεία. Η κλιματική αλλαγή και η χρεοδουλοπαροικία, είναι συνεταιράκια».

Όπως δε είπε, «οι φωτιές γίνονται μεγάλη ευκαιρία επέκτασης της χρεοδουλοπαροικίας στα δάση και αυτή είναι η τραγωδία μας» και η κυβέρνηση «δηλώνει σήμερα ότι αποδέχεται την κλιματική αλλαγή, για να οικειοποιηθεί τις πολιτικές που την ενισχύουν».

«Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για την κλιματική αλλαγή κρύβεται η Exxon-Mobil, πίσω από τα δάκρυά σας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, υψώνετε κι άλλο τα τείχη, πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά σας για τα δάση κρύβεται η Bayern-Monsanto», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε πρόταση τριών σημείων:

-φυσική αναδάσωση-αυτο-ίαση των δασών με έργα κατά της διάβρωσης, με κορμοσειρές από τα καμένα, στα οποία θα εργάζονται δασαρχεία, δημοτικές, γειτονικές, κινηματικές οργανώσεις, αντί για φαραωνικά πρότζεκτ από επιχειρηματικούς ομίλους. Να δοθεί, τουλάχιστον διετής, ανάσα στα δάση, να μην γίνει καμία αναδάσωση για τουλάχιστον 2 χρόνια, να μην φυτευτούν μεταλλαγμένα δενδρύλλια, να επιστρέψει η δασοπυρόσβεση στα δασαρχεία, να ενεργοποιηθούν κλάδοι στην περιοχή, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές.

 -να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά. Ο προσανατολισμός να είναι στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

 -να μην επιτρέπεται καμία αλλαγή χρήσης γης για 30 χρόνια, μετά από πυρκαγιά.