Skip to main content

Βουλή- Βελόπουλος: Ζωή στα καμένα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα 10 χρόνια

«Ζωή στα καμένα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σημείωσε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και από εδώ όλες τις χώρες που ήρθαν αρωγοί στην κατάσβεση των πυρκαγιών δείχνοντας ότι «δεν είμαστε αχάριστοι».

Κατά την πρωτολογία του, ζήτησε να υπάρξει μια επαναξιολόγηση της πράσινης πολιτικής και ανάπτυξης. Αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να συνυπάρξουν οι ανεμογεννήτριες με τα πράσινα δάση, λέγοντας «πως μπορούν να συνυπάρξουν, πως μπορεί να ανέβουν στα δάση εάν δεν ανοίξουν δρόμοι, άρα δεν μπορεί βάση του Συντάγματος να υπάρξουν».

Σχετικά με το Ταμείο των Χορηγών, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι έχουμε «την αρνητική εμπειρία ακόμα από το Ταμείο Μολυβιάτη που ακόμα το ψάχνουμε» και συνέστησε στον πρωθυπουργό «να μην την πάθετε όπως οι προηγούμενοί σας, που εκατομμύρια χάθηκαν και δεν δόθηκαν στους πληγέντες».

‘Οσον αφορά την πρόληψη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε «να θωρακιστούν οι καμένες περιοχές» προβλέποντας ότι «στην Βαρυμπόμπη θα πλημμυρίσουν το χειμώνα οι περιοχές και θα θρηνήσουμε θύματα» και ζήτησε «να μην μείνουμε σε αγκυλώσεις. Βάλτε ανθρώπους που να σκέφτονται ελληνικά, πρακτικά, χωρίς να κοιτάνε τις μίζες και τις μιζούλες» και πρότεινε να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή για να ελέγχει τα κονδύλια.

«Δεν μπορεί με την πρώτη φωτιά να καιγόμαστε και με την πρώτη βροχή να πνιγόμαστε, αυτό δεν είναι κράτος, να πάμε να πνιγούμε τότε όλοι» είπε ο κ. Βελόπουλος και κάνοντας «έκκληση στην σοβαρότητα και στην ανθρωπιά όλων, να σκεφτούμε σοβαρά και να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή που να εποπτεύει».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε πως μπορεί να τις αναίρεσε «αλλά ξέρουμε όλοι μας πως γίνεται αυτό», ανέφερε ότι αυτό που είπε ήταν ότι επιλέξατε να «θυσιαστούν περιουσίες για να σωθούν ζωές».

Τόνισε πως υπάρχουν «εγκλήματα 30 χρονών που έχουν γίνει που σήμερα σκάνε στα χέρια της συγκεκριμένης κυβέρνησης» καθώς δεν έχουν αγοραστεί σύγχρονα αεροσκάφη. Αντί, είπε, να δοθούν εκατομμύρια στα ΜΜΕ, θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί τα αντίστοιχα σύγχρονα αεροσκάφη, επίσης, θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί, όπως έκανε η Ρουμανία, σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι να έχουμε πυροσβεστικά που δεν έχουν λάστιχα ή σάπιες μάνικες και ερείπια.

Οι πυροσβέστες από την Αυστραλία, σημείωσε ήρθαν εδώ με τα ντρόουν τους ενώ εμείς είχαμε πυροσβέστες που έδιναν την μάχη με μπουκάλια, ενώ τα πτητικά μέσα δεν πετούν γιατί δεν έχουν αυτόματο σύστημα πλοήγησης, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει πολύ καπνός να μην μπορεί να προσεγγίσουν μια περιοχή. Υπάρχουν, είπε, συστήματα που μπορεί να κάνουν τα ελικόπτερα να επιχειρούν και το βράδυ, όπως αυτά που έχει η Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ευχαρίστησε όλους τους πιλότους, τους πυροσβέστες και την ΕΛΑΣ που έδωσαν τη ζωή για να σωθεί η πατρίδα. Σημείωσε όμως πως η Πυροσβεστική δεν κινητοποίησε τους 2.500 εθελοντές πυροσβέστες. Ρώτησε εάν ισχύει ότι δεν έγινε έγκαιρα η ανανέωση της μίσθωσης του ρώσικου Μπεριέβ. Μίλησε για μεγάλη ανοργανωσιά.

Αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε μια εξεταστική επιτροπή για το Μάτι και το απέδωσε σε συγκάλυψη ευθυνών σε στελέχη που έχουν διατηρηθεί και σήμερα, όπως ο κ. Κολοκούρης και Τσουβάλας, ενώ παρατήρησε ότι το χειροκρότημα στους πυροσβέστες και στους γιατρούς είναι καλό, αλλά «δεν ταΐζει τους ανθρώπους αυτούς» και πρόσθεσε πως «οι πυροσβέστες ως εκτός έδρας παίρνουν 9 ευρώ ημερησίως! Ντροπή σε όλους μας αυτό».

Χαρακτήρισε «τεράστιο το λάθος να δοθεί η αναδάσωση σε ιδιώτες» λέγοντας ότι για να γίνει αναδάσωση των καμένων περιοχών απαιτείται πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ζήτησε η αναδάσωση να μην γίνει με πεύκα «που οι αρχαίοι Ρωμαίοι το θεωρούσαν καταραμένο φυτό» λέγοντας ότι χρειάζεται ειδική μελέτη από δασολόγους και ειδικούς. Μην δοθούν, είπε, χρήματα σε φυτά που δεν ευδοκιμούν, αλλά «είναι υβρίδια που φτιάχνουν μεγάλες εταιρείες όπως η Μπάγερ για να βγάλουν λεφτά».

Η Βουλή, είπε ο κ. Βελόπουλος, «θα πρέπει να νομοθετήσει ότι δεν θα γίνει καμία επένδυση σε καμένη γη. Καμία ανεμογεννήτρια. Αυτό δεν είναι επένδυση» παρατηρώντας ότι «αυτές δεν ανακυκλώνονται γιατί οι έλικες τους είναι από σπάνιες γαίες που είναι τοξικές» γι΄ αυτό σαπίζουν στις ΗΠΑ και στην Γερμανία. Επίσης, τόνισε, θα πρέπει να εκλείψουν και κίνητρα όπως αυτά που υπήρχαν στο σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι με την ύπαρξη ξενοδοχείων και spa.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, καταλήγοντας στην πρωτολογία του, ανέφερε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνονται μεταξύ τους για το ποιος περισσότερο είναι λιγότερος κακός. «Εάν δεν μπορείτε να κάνετε καλό στη χώρα σηκωθείτε και φύγετε, κάντε εκλογές για να τελειώνει το παραμύθι. Τα έχετε βρει μεταξύ σας φαίνεται, αλλά εμείς θα είμαστε εδώ για να σας κρίνουμε, να σας επικρίνουμε αυστηρά αλλά και να σας κάνουμε προτάσεις. Εμείς έχουμε σχέδιο, πρόγραμμα, είμαστε η φωνή της λογικής. Είμαστε η πατριωτική, η ελληνική φωνή, η Ελληνική Λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.