Skip to main content

ΝΟΚ άουτ η οικοδομή, οι τράπεζες με τα χρυσά αυγά και ένα ξαφνικό ράλι στη MIG

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI (ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μπλακάουτ στα σχέδια αύξησης της προσφοράς κατοικιών. Φως στα κέρδη των τραπεζών

Ανεξήγητο το μπλακάουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, λένε μέχρι στιγμής οι αρχές, αν και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Από ακραία καιρικά φαινόμενα έως μία καλά στημένη κυβερνο-επίθεση. Το μυστήριο επιμένει και κυρίως αποκαλύπτει πόσο κρίσιμα είναι τα ζητήματα της ενέργειας.

Καμία απορία από την άλλη δεν έχουμε σχετικά με το τι έχει προκαλέσει το μπλακάουτ ή μάλλον έχει βγάλει ΝΟΚ άουτ την ελληνική οικοδομή.

Η απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό άφησε πίσω της περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, και όπως φαίνεται, το κόστος αυτής της εκκρεμότητας αποτυπώνεται πλέον με αριθμούς που δεν σηκώνουν παρερμηνείες.

Μέσα στον Ιανουάριο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα «συμπιέστηκε» κατά 38,4% σε όγκο, 37,2% σε επιφάνεια και 17,3% στον αριθμό των εκδοθεισών αδειών. Και αν κάποιος θεωρεί ότι αυτά είναι στατιστικά τερτίπια, η εικόνα στην Αττική —με πτώση 56% στον όγκο και 60,2% στην επιφάνεια— του υπενθυμίζει ότι η οικοδομή τραβά χειρόφρενο ακριβώς εκεί όπου η ζήτηση παραμένει εκρηκτική.

Σαν να μην έφτανε η πολεοδομική ασάφεια, έρχεται και η εκτίναξη του κόστους κατασκευής —που πλέον προσεγγίζει ή και ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο— για να λειτουργήσει ως δεύτερο «φρένο» στους ήδη επιφυλακτικούς κατασκευαστές.

Έτσι, την ώρα που η ανάγκη για περισσότερες κατοικίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ για να «ψαλιδιστεί» το ράλι των τιμών, η παραγωγή νέας προσφοράς κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανέκδοτο για λίγους και εκλεκτούς.

Το στέμμα στις τράπεζες

Πού πάει το χρήμα; Στις τράπεζες. Αυτές είναι οι «χήνες με τα χρυσά αυγά» με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί έως τώρα.

Ο τίτλος της πιο κερδοφόρας εισηγμένης απονέμεται στη Eurobank, η οποία είδε τα καθαρά κέρδη του 2024 να βελτιώνονται σε 1,448 δισ. ευρώ από 1,140 δισ. ευρώ το 2023. Αυτό μεταφράζεται σε μια άνοδο της τάξης του +27%. Στη δεύτερη θέση έπεται η Εθνική Τράπεζα, της οποίας το καθαρό αποτέλεσμα ανήλθε σε 1,158 δισ. ευρώ από 1,106 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+4,7%). Μία ακόμη τράπεζα, η Πειραιώς, συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 1,066 δισ. ευρώ έναντι 788 εκατ. ευρώ το 2023 (+35,2%).

Από εκεί και πέρα, στην κορυφαία δεκάδα συναντάμε ακόμη δύο τράπεζες. Η Alpha Bank βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 654,1 εκατ. ευρώ (από 618,3 εκατ. ευρώ), ενώ η Τρ. Κύπρου, η οποία είδε τα καθαρά μετά φόρων κέρδη να αυξάνονται στα 508,1 εκατ. ευρώ από 487 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, καταλαμβάνει την έβδομη θέση στον σχετικό πίνακα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι παραπάνω 4+1 τράπεζες παρουσίασαν αθροιστική κερδοφορία 4,834 δισ. ευρώ έναντι 4,139 δισ. ευρώ το 2023 (+695 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά τις μη τραπεζικές εισηγμένες, οι οποίες είναι αλήθεια ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν τις αντίστοιχες επιδόσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ως η πλέον κερδοφορία αναδείχθηκε η Coca – Cola HBC με καθαρό αποτέλεσμα 820,6 εκατ. ευρώ από 636,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (+28,9%). Η Metlen δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την κορυφαία δεκάδα, με την κερδοφορία να υπολογίζεται στα 615 εκατ. ευρώ από 623 εκατ. ευρώ το 2023 (-1,2%). Τέλος, ο ΟΠΑΠ πέτυχε καθαρό αποτέλεσμα 485,8 εκατ. ευρώ (από 408,3 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ εμφάνισε κέρδη 478,8 εκατ. ευρώ (από 531,7 εκατ. ευρώ) και ο Titan Cement είδε την κερδοφορία να φθάνει στα 289,1 εκατ. ευρώ (από 268,6 εκατ. ευρώ).

Τέλος, σχετικά με τον ετήσιο κύκλο εργασιών, οι δύο εταιρείες διυλιστηρίων φιγουράρουν στην κορυφή, με τη Helleniq Energy να πετυχαίνει πωλήσεις 12,768 δισ. ευρώ και τη Motor Oil να έπεται με τζίρο 12,187 δισ. ευρώ. Άνω του ψυχολογικού ορίου των 10 δισ. ευρώ ανήλθε και η αξία των πωλήσεων στην Coca – Cola.

Τι «τρέχει» με τη MIG

Μένοντας στα του χρηματιστηρίου δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τη μετοχή που ξαφνικά…τρέχει. Δεν είναι άλλη από τη MIG, η οποία έχει πλέον επιστρέψει στις παρυφές των 2,95 ευρώ. Από την Πέμπτη έως και χθες, η εισηγμένη απογειώθηκε +30%, βελτιώνοντας την αποτίμηση στα 92 εκατ. ευρώ.

Το βασικότερο απ’ όλα, όμως, είναι η εταιρεία να αποκτήσει αντικείμενο δραστηριότητας, ενώ μην ξεχνάμε και την ανάγκη για διευθέτηση του free float, το οποίο υπολείπεται του αναγκαίου 25%.