«Συμφωνώ (με την πρόταση του Μητσοτάκη για win-win). Είναι καλός άνθρωπος». Έτσι ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ την προσπάθειά του να μας πείσει ότι είναι λάτρης των συμβιβασμών. Κι αν νομίζαμε ότι το είπε επειδή τον άγγιξε το διαχρονικό ελληνικό πνεύμα, ας το ξανασκεφτούμε. Ο Ντόναλντ δεν τσιμπάει με φιλοσοφίες, αλλά με δείκτες. Κι αυτοί, τις τελευταίες μέρες, του φώναζαν κάτι άλλο.
Πού τον άκουσε τον Μητσοτάκη ο Τραμπ; Στο αγαπημένο μέσο…των ακροδεξιών, Breitbart. Ας μην γκρινιάξουμε και για αυτό, σημασία έχει που τον άκουσε βρε αδερφέ. Δηλαδή δεν τον άκουσε ο ίδιος. Τον άκουσε Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος και του μετέφερε τις δηλώσεις του για να τις σχολιάσει. Να θυμηθούμε να τον ευχαριστήσουμε τον άνθρωπο, γιατί μέχρι τώρα ο μόνος για τον οποίο είχαμε ακούσει καλά λόγια ήταν ο Ερντογάν.
Ο Τραμπ λοιπόν μας είπε πως πάτησε παύση στους δασμούς επειδή «κάποιοι άρχισαν να γίνονται λίγο τσιτωμένοι». Βέβαια, οι «κάποιοι» που τσίτωσαν πρώτοι δεν ήταν ακριβώς οι αγρότες της Άιοβα ή τα αφεντικά στη Ντιτρόιτ, αλλά κάτι τύποι με γραβάτες Hermès που βλέπουν τον κόσμο μέσα από καμπύλες αποδόσεων και credit spreads.
Όσο μάτωναν μόνο οι αγορές μετοχών ήταν…γενναίος. Όταν η αιμορραγία πέρασε στην αγορά ομολόγων, τα πράγματα άλλαξαν. Ξαφνικά, το επιτελείο του θυμήθηκε τη «στρατηγική ευελιξίας» και μας ανακοίνωσε παύση 90 ημερών στην εφαρμογή των νέων δασμών. Όχι υποχώρηση, όχι αναδίπλωση — παύση. Σαν να πατάς pause στο Netflix για να πας να φτιάξεις ποπ κορν.
Η αλήθεια είναι πως όταν τα ομόλογα φτερνίζονται οι κυβερνήσεις αρπάζουν γρίπη. Στον «νόμο» αυτό εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η κυβέρνηση του Τραμπ.
Στον κόσμο τούτο ακόμη περισσότερο και από τους ισχυρούς ηγέτες, είναι οι αγορές χρέους (αυτές που χρηματοδοτούν όνειρα, σχέδια και προσδοκίες) που κάνουν πραγματικά κουμάντο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα χρειαστεί να το μάθει αυτό. Αλλά φρόντισε ο ίδιος να πάρει το μάθημά του.
Την ώρα πάντως που προσφέρει καρότο στον υπόλοιπο κόσμο, κρατά σταθερά το μαστίγιο απέναντι στην Κίνα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να δούμε στο εξής είναι πώς θα εξελιχθεί ο «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη.
Στο στόχαστρο των «εισπρακτικών» οι μικρο-οφειλέτες
Δεν είναι μόνο οι δασμοί και οι έντονες διακυμάνσεις στις αγορές που μας απασχολούν. Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη νόμου με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε ιδιώτες να συνεργάζονται µε το ΚΕΑΟ για τη βελτίωση των εσόδων.
Το «κυνήγι» των μικροοφειλετών που ετοιμάζεται αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, δύο μεγάλες «δεξαμενές» ψηφοφόρων, που στο παρελθόν έχουν στηρίξει τη Ν.∆. Με τις «εισπρακτικές» να βρίσκονται εφεξής πάνω απ’ το κεφάλι τους, εκφράζονται φόβοι από στελέχη που αποτελούν τη βάση της παράταξης πως στην επόµενη εκλογική αναμέτρηση οι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας θα «γυρίσουν την πλάτη» στη σηµερινή κυβέρνηση.
Η απάντηση από το οικονομικό επιτελείο είναι διαρροές για ενδεχόμενη νέα ρύθμιση οφειλών σε 100 – 120 δόσεις, που θα δώσει «ανάσα» σε όσους έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ. Από τις διαρροές, όμως, µέχρι την τελική απόφαση υπάρχει μια απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.