Δεν πρόλαβαν να πάρουν ανάσα οι αγορές και ο Ντόναλντ Τραμπ πυροβόλησε και πάλι. Με μπαζούκα. Δασμοί 104% στην Κίνα. Και έτσι εκεί που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κάποιες αμυδρές αχτίδες αισιοδοξίας, τα σενάρια του ζόφου και του τρόμου, επανήλθαν στο προσκήνιο.
Ακόμη και ο παραδοσιακά συγκρατημένος Economist προειδοποιούσε για νέο «μακελειό» σε αγορές και παγκόσμια οικονομία, την ώρα που η μονίμως χαρωπή εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου μας έλεγε – σαν μην συμβαίνει τίποτα – πως «αν οι Κινέζοι αποφασίσουν να πάρουν πίσω τους δασμούς τους και να διαπραγματευτούν θα είμαστε πολύ ευγενικοί». Με μία πρόχειρη αναζήτηση στο google συνειδητοποιούσε κανείς πως η λέξη carnage (μακελειό) έχει γίνει viral τα τελευταία 24ωρα, μαζί με το Trumpcession (ύφεση που προκαλεί ο Τραμπ).
Η εφηβεία
Το τι ευγένεια και φιλοφρονήσεις εν τω μεταξύ υπάρχει τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στους πρωτοκλασσάτους της ομάδας Τραμπ δεν περιγράφεται. Ο Μασκ ας πούμε είπε (όχι αδίκως, αν κρίνουμε από τις μπακαλίστικες μεθόδους που χρησιμοποίησε για να καταρτίσει τη λίστα των δασμών) τον Πίτερ Ναβάρο, «άσχετο», «ανόητο» και «πιο χαζό και από ένα τσουβάλι τούβλα».
Ναι, όντως, τον είπε τούβλο – σαν να τσακώνονται 15χρονα (μιας περασμένης εποχής) μπροστά σε έναν πλανήτη που περνάει και αυτός εφηβεία. Η αλήθεια είναι πως μια εμπορική πολιτική, που όλοι αναγνωρίζουν ότι οδηγεί σε ύφεση και υψηλό πληθωρισμό σίγουρα δεν χαράσσεται από ιδιοφυίες.
Ακόμη και τα Erdoganomics, που λέει ο λόγος, μεγαλύτερη οικονομική λογική είχαν και ας προσπαθούσε ο «σουλτάνος» να μας πείσει ότι τον υψηλό πληθωρισμό τον πολεμάς με… μείωση επιτοκίων. Τουλάχιστον εκείνος αντιλαμβανόταν πως πρέπει να στηρίξει και όχι να πνίξει το εμπόριο. Η στήλη προτείνει ως ύστατη λύση στον Τούρκο πρόεδρο να πάρει ένα τηλέφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο – που τόσο τον θαυμάζει – και να του εξηγήσει πού οδηγούν οι δασμοί.
Το μπαξίσι
Ο άνθρωπος που «πέτυχε ό,τι κανείς άλλος στη Συρία για 2.000 χρόνια» (όπως μας ενημέρωσε ο Τραμπ – μπροστά στον Νετανιάχου, στον οποίο εμμέσως πλην σαφώς είπε “βρείτε τα με το καρντάσι) έχει όμως μάλλον άλλα στον νου του και όχι τον εμπορικό πόλεμο. Τα F-35. Και αν κρίνουμε από την αδυναμία που του δείχνει ο Λευκός Οίκος μάλλον δεν θα αργήσει να τα πάρει. Ειδικά αν πείσει ότι με αυτό το «μπαξίσι» έχει ο ίδιος άλλες υπηρεσίες να προσφέρει. Ο Τραμπ με κάθε τρόπο δείχνει πως τον θεωρεί παίχτη καθοριστικής σημασίας στην περιοχή.
Ένα πόρισμα – ευαγγέλιο και κατάρα
Στα δικά μας τώρα (όχι πως όλα τα παραπάνω δεν επηρεάζουν άμεσα και εμάς), κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση και την πολιτική αντιπαράθεση το πόρισμα – φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Αυτό το πόρισμα που η ίδια η κυβέρνηση, να θυμίσουμε, παρήγγειλε, και που μετά την παρουσίασή του χαρακτήριζε «ευαγγέλιο» και «απόδειξη« για το ότι δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη.
Τώρα η κυβέρνηση, πιστεύοντας μάλλον ότι έχουμε πάθει συλλογική αμνησία, κατηγορεί… ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί το υιοθέτησαν και με τον τρόπο αυτό «προώθησαν θεωρίες συνωμοσίας». Και μιλάει για σκευωρία εναντίον της. Μα ποιος την έστησε τη σκευωρία στον οργανισμό που η ίδια συνέστησε;
Πριν βγουν τα κυβερνητικά στελέχη να μας αποθεώσουν τον οργανισμό διερεύνησης και το πόρισμα και κυρίως πριν βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πει στην τηλεόραση πως μάλλον κάτι υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία, ελάχιστοι ασχολούνταν με τα περί παράνομου φορτίου. Για τους περισσότερους μας ήταν αρκετά τα όσα εγκληματικά στην κατάσταση του σιδηροδρόμου, τη διαδικασία των προσλήψεων, την απουσία εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού οδήγησαν στο να κινούνται στις ίδιες ράγες δύο τρένα σε αντίθετη πορεία, επί 12 λεπτά. Κανείς άλλος δεν προώθησε τις «θεωρίες συνωμοσίας» περισσότερο από τα ίδια τα γαλάζια στελέχη. Ας ζητήσουν λοιπόν από ειδικούς και ένα πόρισμα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στο Μαξίμου. Εκεί να δουν κενά και δυσλειτουργίες…