Skip to main content

Το μπόνους στον επιτελάρχη του Μητσοτάκη, η ντροπή και το τραπεζικό χρήμα που μπαινοβγαίνει στο ΧΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης/ Τατιανα Μπόλαρη – Eurokinissi

Λίγες ημέρες αν όχιώρες απέμειναν για να μάθουμε το νέο κυβερνητικό σχήμα - Πώς εννοεί ο πρωθυπουργός τον «σαρωτικό» ανασχηματισμό

Αν όχι αύριο το απόγευμα, το αργότερο έως την Παρασκευή θα γνωρίζουμε τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Στην οποία πολλά θα αλλάξουν, αλλά ακόμη περισσότερα θα μείνουν πεισματικά τα ίδια, γεγονός που μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι το Μαξίμου «πήρε το μήνυμα», όπως έχει μαλλιάσει να λέει η γλώσσα επισήμως και ανεπισήμων πηγών.

Αν κάτι το γνωρίζουμε ήδη είναι πως ο Κωστής Χατζηδάκης από υπουργός Οικονομικών θα «αναβαθμιστεί» (;) σε επιτελάρχη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα αναλάβει ρόλο συντονιστικό στην κυβέρνηση και μάλλον θα πάρει και ως μπόνους τον τίτλο του αντιπροέδρου. Και έχει τη σημασία του αυτό το μπόνους γιατί στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό πρωτίστως της ΝΔ.

Ο Γεραπετρίτης που θα πήγαινε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα θα κάτσει στη θέση του (όχι γιατί είναι κρίσιμα τα πράγματα διεθνώς, αλλά γιατί μία απομάκρυνση από το ΥΠΕΞ θα σήμαινε έμμεση παραδοχή εσφαλμένης τακτικής στα ελληνοτουρκικά). Και ο Βορίδης που επίσης φέρεται να έλαβε σχετική πρόταση, θα πάει σε παραγωγικό υπουργείο. Σταϊκούρας φεύγει, όπως και ο Χρήστος Στυλιανίδης (που θα διεκδικήσει την προεδρία στην Κύπρο), ο Σκρέκας επιστρέφει, ο Σκυλακάκης μπαινοβγαίνει στη λίστα. Κεραμέως, Πιερρακάκης, Άδωνις, Κικίλιας, Χρυσοχοΐδης και όλα τα προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης θα παραμείνουν – ακόμη και εάν αλλάξουν ρόλο. Τώρα αν μπορούμε να το πούμε αυτό «σαρωτικό» ανασχηματισμό, όπως θέλουν να τον πουλήσουν, την ώρα που η μόνη μεγάλη αλλαγή θα είναι η μετακίνηση του Χατζηδάκη από το υπουργείο Οικονομικών στο Μαξίμου, θα σας γελάσω.

Αν πάντως κάποιος είχε απορίες για το ποιον θα ήθελε να δει ο Μητσοτάκης να τον διαδέχεται, τώρα ξέρει την απάντηση.

Ο Δένδιας, ο Ρούμπιο και η Κάλας

Μιλώντας για διάδοχο εν τω μεταξύ, πήγε ο νους μου στον Νίκο Δένδια (σε αυτόν δηλαδή που φαίνεται να θέλουν για διάδοχο οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι, αν κρίνουμε από τις βαθμολογίες που του δίνουν στις δημοσκοπήσεις). Την ώρα που η Αθήνα έχει «εξαφανιστεί» σχεδόν από τη διεθνή σκηνή (δεν λαμβάνει προσκλήσεις, δεν παρεμβαίνει, διαρρέει μόνη της ότι στόχος της είναι να περάσει κάτω από το ραντάρ) ο υπουργός Άμυνας κάπως έσωσε την τιμή της χώρας κάνοντας retweet την ανάρτηση του Μάρκο Ρούμπιο για τη Συρία. Γιατί – ό,τι και εάν θέλει να καταλογίσει κανείς στον Αμερικανό ΥΠΕΞ – δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί πως στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μάσησε τα λόγια του, δεν έπεσε στην παγίδα των ίσων αποστάσεων και δεν έκλεισε τα μάτια και το στόμα μπροστά στη σφαγή αμάχων Αλαουιτών. Τι συμβαίνει λοιπόν στη Συρία; Ένα λουτρό αίματος, ένα είδος εθνοκάθαρσης από τους Τζιχαντιστές που μπορεί να πέταξαν τα καφτάνια για να βάλουν κοστούμια, αλλά μυαλά και πρακτικές δεν άλλαξαν.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η Κάγια Κάλας δεν δίστασε να αποδώσει τη σφαγή…στα ίδια τα θύματα. Ασχετοσύνη; Ανικανότητα; Στυγνός κυνισμός και προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων; Ό,τι και εάν βρίσκεται πίσω από τη δήλωσή της είναι απλά ντροπή. Και είναι μία ντροπή με επικίνδυνο δυνητικά αντίκτυπο.

Τα ασημικά της Ουκρανίας

Στα διεθνή πάντως η προσοχή έφυγε και πάλι από τη Συρία και επέστρεψε στην Ουκρανία μετά το απροσδόκητο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Το Κίεβο είπε «ναι» σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών, που πρότειναν οι ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικανοί «θα πείσουν και τη Ρωσία». Επισήμως ο Ρούμπιο μας είπε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου η συμφωνία για ορυκτά και σπάνιες γαίες. Ανεπισήμως μαθαίνουμε ότι πρώτα ήρθε το «ναι» στο να δοθούν τα ασημικά και μετά η απόφαση των ΗΠΑ να ξεπαγώσουν τη βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Το τραπεζικό χρήμα που μπαινοβγαίνει στο ΧΑ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες διακινούν σε καθημερινή βάση περισσότερο από το 60% του χρήματος που μπαινοβγαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στις 4+1 συστημικές τράπεζες ((Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, Κύπρου) ξεπερνά τα 93,8 εκατ. ευρώ για το 2025. Η Πειραιώς φιγουράρει στην πρώτη θέση με συναλλακτική αξία 25,9 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο. Ακολουθούν η Εθνική με 24,1 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 22,8 εκατ. ευρώ, η Alpha με 18,6 εκατ. ευρώ και η Τρ. Κύπρου με 2,4 εκατ. ευρώ.

Τώρα, η εξήγηση πίσω απ’ αυτήν την εντυπωσιακή κινητικότητα, αφορά ένα κράμα θετικών εξελίξεων. Η ισχυρή κερδοφορία του 2024, η δέσμευση για υψηλή μερισματική διανομή, το αισιόδοξο guidance για το 2025, η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας και η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής αξιολόγησης από τον Moody’s συνθέτουν ένα ευοίωνο «κοκτέιλ», το οποίο ευφραίνει τις τραπεζικές μετοχές.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες είναι οι πρώτες που δέχονται τα οφέλη της σταθερής αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας. Όπως, φυσικά, ήταν και οι πρώτες που δέχθηκαν το ισχυρό σοκ της οικονομικής κρίσης κατά την προηγούμενη 10ετία.