Όχι ο πρωινός καφές στο Μαξίμου δεν κόπηκε ακόμη – και μάλλον προς «μάζεμα» βαίνει παρά προς κατάργηση. Τις τελευταίες ημέρες όμως είναι πολλά βαρύς και όχι. Όχι μόνο λόγω της τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και γιατί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι κάθε μέρα και πιο πικρά.
Σήμερα ας πούμε δεν μπορεί να μην συζητούν οι συμμετέχοντες τη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Και καλά άντε αυτό το «7 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη στα Τέμπη», το έχουν πια εμπεδώσει. Το ότι όμως 7 στους 10 πιστεύουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε (ότι δηλαδή η χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση), όπως ότι και οι πολίτες μαζί με την ακρίβεια προσδιορίζουν πια αυθορμήτως στα βασικά προβλήματα και την «κρίση των θεσμών» είναι πιο δυσκολοχώνευτα.
Ο αντιδημοφιλής πρόεδρος
Πικρό καφέ κερνούν οι πολίτες και τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Δεν θυμόμαστε πραγματικά άλλον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα να εμφανίζει τόσο χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Μόλις το 27% τον κρίνουν θετικά και μάλλον θετικά, με την μεγάλη πλειονότητα να τον «βλέπει» αρνητικά. Ούτε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά το περιβόητο «πάρτι του νομοσχεδίου» δεν είχε πέσει σε τέτοια ποσοστά και σίγουρα όχι στην αρχή της θητείας. Η ΠτΔ σε αποχαιρετιστήριο δείπνο με δημοσιογράφους, είπε πως δεν ήταν ποτέ φίλη με τον πρωθυπουργό, ούτε έγινε στην πορεία, αλλά υπήρχε «αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός».
Ο σεβασμός βέβαια κάπου χάθηκε όταν ο Μητσοτάκης αποφάσισε να ακυρώσει στο παρά 3′ τη συνάντησή τους την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Τασούλα… Θα έχει λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να διαβάσουμε στα απομνημονεύματά της, που θα δημοσιευθούν την άνοιξη τα όσα έγιναν παρασκηνιακά και πώς αισθάνθηκε με την απόφαση του πρωθυπουργού να μην προτείνει ανανέωση της θητείας της.
Δεν θα μας εκπλήξει βέβαια το να υποστηρίξει πως ούτε και η ίδια δεν πολυ-ήθελε δεύτερη θητεία. Παρόλα αυτά στο Μαξίμου, κάποιοι ανησυχούν για το πώς θα σχολιάσει συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης και τις δηλώσεις τους.
Τo «δώρο» αξίας 600 εκατ. ευρώ από τον Μυτιληναίο
Μπορεί η αγορά να περίμενε από τη Metlen ένα υψηλότερο μέρισμα για φέτος (1,5 ευρώ/μετοχή από 1,55 ευρώ/μετοχή πέρυσι), δεδομένων των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, αλλά ουδείς μπορεί να δηλώνει δυσαρεστημένος από τη μερισματική πολιτική της διοίκησης. Εξάλλου, η φετινή διανομή είναι η 8η συνεχόμενη, με τη διοίκηση να επιβραβεύει σταθερά τους μετόχους από το 2018 και μετέπειτα. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, δε, έχουν «μοιραστεί» σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου 12μηνου, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα ρεκόρ του 1,08 δισ. ευρώ, αν και η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 615 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 1% σε σχέση με το περσινό ιστορικό υψηλό. Παρ’ όλα αυτά, τα 615 εκατ. ευρώ παραμένουν η καλύτερη επίδοση εισηγμένης σ’ όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό, εφόσον εξαιρέσουμε φυσικά τις συστημικές τράπεζες.
Πλέον, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται στην επικείμενη εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 5,2 δισ. ευρώ (4,3 δισ. στερλίνες), η κατάταξη της ελληνικής εταιρείας στον βασικό δείκτη του FTSE-100 ανέρχεται στην 89η θέση, επιτυγχάνοντας τον στόχο για την άμεση εισαγωγή στον δείκτη – βιτρίνα του Σίτι.
Τι παίζει με το ράλι στη «Χαϊδεμένος;»
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2024 φιγουράρει η μετοχή της Χαϊδεμένος, η οποία βρίσκεται μία «ανάσα» από το ορόσημο του 0,8 ευρώ.
Μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, η εισηγμένη της μικρής κεφαλαιοποίησης «τρέχει» ένα ράλι άνω του 36%. Μόνο χθες, για παράδειγμα, η άνοδος έφθασε το +16%, με τζίρο πολλαπλάσιου του μέσου όρου (46.544 έναντι 4.388 ευρώ).
Ας σημειωθεί, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη είδηση που «καθοδηγεί» τους αγοραστές.