Skip to main content

O σεισμός, τα μαθήματα πένθους, το παζάρι των «μικρών» και οι 8 με τα 60 δισ. ευρώ

Ό,τι συμβαίνει παρασκηνιακά

Αν κρίνουμε από το μείγμα πανικού, τοξικότητας, απανθρωπιάς και ξεδιαντροπιάς, που χαρακτηρίζει στα social media (ή και σε επίσημες δηλώσεις) τις επιθέσεις κατά προσώπων, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, η κοσμοπλημμύρα στο συλλαλητήριο της 26ης Ιανουαρίου ήταν ένας σεισμός.

Ένας σεισμός πολλών ρίχτερ και από εκείνους που μπορούν να γεννήσουν νέο «ηφαίστειο». Αν μάλιστα συνοδευθεί από ακόμη έναν ισχυρό στις 28 Φεβρουαρίου, ίσως δούμε τη «λάβα» να βγαίνει και να «καίει» κάποιους που αισθάνονταν – όχι αδίκως – από το 2019 και έπειτα αλώβητοι.

Είναι σχεδόν κωμικό να βλέπεις «σοβαρούς αναλυτές» και ασόβαρα τρολ να προπαγανδίζουν το ίδιο αφήγημα. Και είναι κάτι παραπάνω από θλιβερό να βλέπεις εκείνους που δικαίως ενοχλήθηκαν από τα «μαθήματα δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου» του Τζέι Ντι Βανς στους αποσβολωμένους Ευρωπαίους, να μην έχουν λέξη να πουν για τα «μαθήματα πένθους» και «μαθήματα μέτρου», που κάνουν κάποιοι συστηματικά σε χαροκαμένες μάνες – από τη Μαρία Καρυστιανού έως τη Σοφία Καλογήρου.

Το «έχουν παρακάνει», πώς είναι δυνατόν να «ξεσπάνε έτσι», «μια να κλαίνε και μια να χαμογελάνε», πώς «τολμάνε να αφήνουν υπόνοιες χωρίς αποδείξεις». Η κριτική κομμένη, μας λένε. Γιατί αν πεις ότι είναι παράλογο δύο χρόνια μετά να μην έχουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, αν εκφράσεις απορία πώς εμφανίζονται αιφνιδίως βίντεο, που είχαν διαγραφεί (με μπερδεμένες ημερομηνίες και ακόμη πιο μπερδεμένο “στόρι”), αν πεις για το όνειδος μιας εξεταστικής επιτροπής, που μετατράπηκε σε παρωδία, τότε «επιτίθεσαι στους θεσμούς» και «υπονομεύεις» τη Δημοκρατία.

Όταν οι θεσμοί ξεφτιλίζονταν συλλήβδην με την υπόθεση των υποκλοπών, κανείς δεν έτρεξε προς υπεράσπισή τους. Αντιθέτως ήταν «γραφικοί» όσοι ασχολούνταν.

Ανασχηματισμός και παζαρέματα

Αλλά Κυριακή κοντή γιορτή. Την προτελευταία ημέρα του μήνα το πόρισμα, την τελευταία ημέρα του μήνα το συλλαλητήριο και από 1η Μαρτίου ο Μητσοτάκης θα φτιάχνει λίστες. Ο ανασχηματισμός δεν θα πάει τόσο μακριά όσο κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Και δεν θα είναι τόσο ανώδυνος όσο κάποιοι ελπίζουν. Το παζάρι στους κόλπους της ΝΔ έχει αρχίσει.

Με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε βεβαίως το «μεγάλο παζάρι» για την Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Όσοι θεωρούν ότι η συμφωνία έρχεται άμεσα, μάλλον θα γελαστούν. Στην πρώτη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, δεν ανακοινώθηκε ούτε η ημερομηνία μίας συνάντησης Τραμπ  – Πούτιν. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, όπως εξηγεί και η Capital Economics. «Μία συμφωνία εις βάρος της Ρωσίας θα διατηρούσε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στο μέλλον, ενώ μια κακή συμφωνία εις βάρος της Ουκρανίας με ανεπαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας, θα μπορούσε να θέσει σοβαρά ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια όλη της Ευρώπης».

Η Ευρώπη προς το παρόν έχει μείνει στο περιθώριο, να παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις. Ας ελπίσουμε ότι το σοκ θα την ξυπνήσει και δεν θα την παραλύσει. Σε κάθε περίπτωση όταν η ειρηνευτική συμφωνία των «μεγάλων» έρθει, οι «μικροί» της Ευρώπης θα έχουν μπροστά τους ένα ακόμη πιο σκληρό παζάρι για την αποστολή στρατευμάτων, το κόστος της ασπίδας προστασίας, αλλά και την «πίτα» της ανοικοδόμησης. Και εκεί τα ποσά ζαλίζουν.

Οι «8» που αξίζουν σχεδόν 60 δισ. ευρώ

Μιας και μιλάμε για ποσά, που ζαλίζουν, μόλις συνειδητοποιήσαμε πως εκεί στην Λεωφόρο Αθηνών, έχουμε 8 ενοίκους αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ έκαστος. Πρόκειται για νέο πολυετές ρεκόρ και έρχεται να προστεθεί στη λίστα όσων μας παραπέμπουν σε μια εποχή προ του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή στο ταμπλό υπάρχουν οι Coca – Cola, Eurobank, Eθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Metlen και ΔΕΗ, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία κυμαίνεται από 5,1 έως και 14,4 δισ. ευρώ ή αλλιώς σε 59,5 δισ. ευρώ, αν τις αθροίσουμε όλες μαζί. Η Coca – Cola, φυσικά, αποτελεί την κορυφαία με αποτίμηση 14,4 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank ακολουθεί στα 8,8 δισ. ευρώ και η Εθνική έπεται στα 7,7 δισ. ευρώ.

Από 6,2 και 6,1 δισ. ευρώ έχουν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες διαμορφώνονται ως εξής: Πειραιώς 5,7 δισ. ευρώ, Metlen 5,2 δισ. ευρώ και ΔΕΗ 5,1 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι το συγκεκριμένο στοιχείο («8» άνω των 5 δισ. ευρώ) θεωρείται αρκετά σημαντικό «ατού» στην προσπάθεια της ΕΧΑΕ να λάβει σήμα από τον MSCI για πιθανή αναβάθμιση στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών.

Η μεγάλη εβδομάδα των τραπεζών

Ανεβάζουν στροφές οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου θα δώσουν στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη για το 12μηνο του 2024. Η αρχή θα γίνει στις 24/2 με την Πειραιώς, ενώ στις 27/2 θα ακολουθήσει η Eurobank.

Την αυλαία θα ρίξουν στις 28/2 η Alpha και η Εθνική. Οι αναλυτές περιμένουν ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των φετινών μερισμάτων. Όλα αυτά μένουν, φυσικά, να αποδειχθούν και στην πράξη, αν και ο κλάδος ομολογουμένως διανύει μια δεύτερη… νιότη, λαμβάνοντας υπόψη το φετινό ράλι (+12%) αλλά και την κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο deals (βλ. Ελληνική Τράπεζα – Eurobank, Εθνική Ασφαλιστική – Πειραιώς).

Μην ξεχνάμε ότι η Τράπεζα Κύπρου, που δημοσίευσε χθες αποτελέσματα, σκοπεύει να επιστρέψει στους μετόχους το 50% της καθαρής κερδοφορίας, ενώ τον Μάρτιο είναι η σειρά των Optima (6/3) και Attica Bank (10/3) να γνωστοποιήσουν τα οριστικά μεγέθη του προηγούμενου έτους.