Skip to main content

Το τέχνασμα που δεν έπιασε, οι «Ιφιγένειες» του ανασχηματισμού και οι λομπίστες της Αθήνας στην αυλή του Τραμπ

REUTERS/Alexandros Avramidis

Ό,τι συμβαίνει παρασκηνιακά.

Πρώτα ξεκίνησε μία χυδαία επίθεση των φιλοκυβερνητικών τρολ, που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν μία μητέρα που είχε χάσει το παιδί της ως «κλαίουσα νάρκισσο».

Την κατηγόρησαν για «εθισμό στην προβολή», για προσπάθεια «να κάνει καριέρα στα κανάλια ή στην πολιτική» και κάποιοι έφτασαν να υπονοήσουν ότι οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών μιλούν για έγκλημα για να πάρουν περισσότερα χρήματα.

Αυτό το άφηγημα δεν πέτυχε. Και έτσι τώρα διαφοροποιείται. «Κατανοούμε τον πόνο», αλλά κανείς δεν μπορεί να επιτίθεται σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη είναι το νέο. Το έχουν πια «παρακάνει», «δεν έχουν μέτρο», κάποιος «να τους σταματήσει». Θα ήταν πράγματι πολύ βολικό για κάποιους να σταματήσουν οι γονείς να ζητούν δικαίωση για τα παιδιά τους…
Οι ίδιοι τώρα που καίγονται για την κριτική στις κινήσεις και παραλείψεις δικαστικών, δεν θυμάμαι να είπαν κουβέντα για την ανάγκη «προστασίας των θεσμών» όταν δικαστικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού παρακολουθούνταν διπλά από Predator και ΕΥΠ. Τότε τίποτα δεν έθιγε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ήταν όλα φυσιολογικά και όσοι έθιγαν το ζήτημα «κάτι γραφικοί τύποι», που δεν αντιλαμβάνονται πως «δεν ασχολείται με τις υποκλοπές η κοινωνία».
Πράγματι οι υποκλοπές δεν συγκίνησαν και δεν κίνησαν το ενδιαφέρον – όσο και εάν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης θα πυροδοτήσουν τρανταχτές παραιτήσεις. Η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης (και αντιστοίχως το χάος της αντιπολίτευσης) ήταν τόσο ισχυρά που η επικοινωνιακή γραμμή του «ποιος ασχολείται» πέρασε με άνεση. Η αλαζονεία ορισμένων ήταν τέτοια που πίστεψαν πως ακριβώς έτσι μπορούν να χειριστούν και τα Τέμπη.
Έλα όμως που έκαναν λάθος. Κάπως έτσι και παρά την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να μας πείσει ότι δεν έρχεται ανασχηματισμός, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι δεδομένες. Ακόμη και εάν ο πρωθυπουργός μεταθέσει για λίγο τις αποφάσεις (θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι κλείνει το θέμα του ανασχηματισμού σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα), δεν μπορεί να τις σέρνει για πολύ ακόμη.
Και όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες ακόμη και υπουργοί που ένιωθαν έως πρόσφατα ότι απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης και εκτίμησης του πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να αισθάνονται καθόλου σίγουροι για τη θέση τους. Ειδικά εάν ήταν από εκείνους που προσπαθούσαν να κάνουν το άσπρο – μαύρο στα Τέμπη. «Κάποιοι θα θυσιαστούν» έλεγε βουλευτής της γαλάζιας παράταξης. Πολύ σύντομα θα δούμε ποιες είναι οι Ιφιγένειες.

Η Ευρώπη πληρώνει τον λογαριασμό

Βγαίνοντας λίγο από τα ελληνικά σύνορα, έχουμε άλλα δράματα. Διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι επειδή, λένε, τους απέκλεισε ο Τραμπ από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.
Και όμως οι Αμερικανοί σύμμαχοι της επιφυλάσσουν στην Ε.Ε. τον «καλύτερο» ρόλο στη διαδικασία, όπως προκύπτει από τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ.
Τι ακριβώς είπε ο Χέγκσεθ; «Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Συμμαχίας θα χορηγήσουν το «συντριπτικό» μερίδιο μελλοντικής βοήθειας στην Ουκρανία».
Κοντολογίς, κατά τις ΗΠΑ, ο ρόλος της Ευρώπης στο Ουκρανικό ζήτημα, είναι να πληρώσει τον λογαριασμό της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.
Δεν λέω, μεγάλη μας η «τιμή» αλλά ακόμη μεγαλύτερος θα είναι ο λογαριασμός! Κάτι τρισ. ευρώ. Βοήθειά μας!

Λομπίστες και κακές γλώσσες 

Η BGR Group είναι μια εταιρεία Lobbying «με κορυφαίες επιδόσεις», σύμφωνα με την πολύ γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα The Hill. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 από τρεις πρώην συμβούλους του αείμνηστου προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν και διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό πολιτικό κατεστημένο.

Ανάμεσα στους «πελάτες» της  BGR Group είναι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Καζακστάν, αλλά και επιχειρηματικοί κολοσσοί, σαν τη Microsoft και την Chevron.

Οι κακές γλώσσες στην Ουάσιγκτον λένε πάντως η BGR έχει εργαστεί για πολλές ρωσικές εταιρείες. Το 2021 μάλιστα ο όμιλος BGR έλαβε 600.000 δολάρια  από την LetterOne, μια επενδυτική εταιρεία που σχετίζεται με το καθεστώς Πούτιν

Η BGR προσφέρει φυσικά τις υπηρεσίες της με το αζημίωτο. Για παράδειγμα, το 2016 υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 500.000 δολαρίων για την παροχή «υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων και διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη Σαουδική Αραβία.

Θα μου πείτε: Τι μας νοιάζει η BGR; Όπως λένε πηγές μας στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη  αποφάσισε να συνάψει συνεργασία με την BGR  «για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων» στη νέα διοίκηση του προέδρου Τραμπ.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, η Αθήνα είχε βάλει «όλα τα αυγά στο καλάθι» των Δημοκρατικών, πιστεύοντας πώς δεν θα εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ και τώρα έχουν κλείσει πολλές πόρτες. Όχι μόνο στο Λευκό Οίκο, αλλά και σε άλλα κρίσιμα πόστα, στην Ουάσιγκτον.  Και τώρα θα χρειαστούν οι καλύτεροι λομπίστες στην αμερικανική πρωτεύουσα, μπας και βρεθεί κάποια χαραμάδα στην «αυλή» του Τραμπ…

Το «πλασάρισμα» της Metlen στο Λονδίνο

Ενώ εκκρεμεί η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, το ενδιαφέρον των αναλυτών για τη Metlen είναι στραμμένο στην πολλά υποσχόμενη εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στόχος του Ευάγγελου Μυτιληναίου, όπως τον έχει περιγράψει πολλές φορές, είναι η άμεση είσοδος στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του Σίτι, δηλαδή στον δείκτη FTSE 100. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Metlen να βρίσκεται στην περιοχή των 5,1 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο στόχος -έστω και οριακά- μάλλον θα επιτευχθεί.

Ευχής έργον, φυσικά, είναι η μετοχή να προσεγγίσει ή και να ανακτήσει τα περσινά ιστορικά υψηλά των 5,5 δισ. ευρώ (39 ευρώ/μετοχή), τα οποία θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια για το όσο το δυνατόν καλύτερο «πλασάρισμα» στην αγορά του Λονδίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο London Stock Exchange θα συμπέσει με τη συμπλήρωση 35 ετών από το «ντεμπούτο» του Ομίλου στην αγορά της Αθήνας, στην οποία μην ξεχνάμε ότι θα παραμείνει και μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο.

Πραγματικά λουλούδια

Δεν θα μπορούσαμε μία τέτοια μέρα να μην κλείσουμε τη στήλη με κάποια δόση… ρομαντισμού. Ο έρωτας στα χρόνια του ηλεκτρονικού εμπορίου κάνει τις πωλήσεις στις πλατφόρμες quick commerce να «ανθίζουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wolt, πέρυσι πραγµατοποιήθηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 5.000 παραγγελίες λουλουδιών την ηµέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Εν όψει της ανέλιξης της AI, των «ραντεβού» μέσω social media και του ηλεκτρονικού φλερτ, είναι αν μη τι άλλο επιτυχία ότι οι ερωτευμένοι εξακολουθούν να στέλνουν πραγματικά λουλούδια.