Η νέα αγαπημένη συνήθεια των κυβερνητικών τρολς το τελευταίο διάστημα είναι να χλευάζουν όσους δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ως κάτι περίπου «τριτοκοσμικούς», λάτρεις των απολυταρχικών καθεστώτων, που δεν αντιλαμβάνονται τις έννοιες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου ούτε την ανάγκη για προστασία των θεσμών.
Το ότι όσοι ζητούν Δικαιοσύνη το κάνουν ακριβώς επειδή ανησυχούν για τη στρέβλωση των δημοκρατικών θεσμών, την υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών, τη θεσμοθετημένη πια ατιμωρησία και την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου δυσκολεύονται λίγο να το χωνέψουν.
Μιλώντας για Δικαιοσύνη και δη «τυφλή» να σας πούμε ότι εκεί είχαν καταφύγει οι συνταξιούχοι διεκδικώντας τα αναδρομικά τους. Το πρώτο δικαστήριο λοιπόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι οι περικοπές δώρων και επικουρικών ήταν αντισυνταγματικές.
Το δεύτερο, ο Άρειος Πάγος, έκρινε ακριβώς το αντίθετο, ότι ήταν συνταγματικές. Το τρίτο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δήλωσε αναρμόδιο να απαντήσει. Και πέταξε έτσι το μπαλάκι πάλι πίσω. Αλήθεια, οι 350.000 συνταξιούχοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν και δίνουν μάχη ίσως και περισσότερο από μία δεκαετία, σε ποια ∆ικαιοσύνη από όλες πρέπει να πιστεύουν;
Όσοι πάντως είχαν προσφύγει μέχρι 21/7/2020 στα διοικητικά δικαστήρια για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις το επίμαχο 11μηνο, θα πάρουν χρήματα. Χρήματα δεν θα πάρουν όσοι είχαν προσφύγει μετά τον Ιούλιο του 2020, αλλά και ούτε οι συνταξιούχοι του μετοχικού ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους οποίους είχε εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου. Και κάπως έτσι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ακούγεται μία ανάσα ανακούφισης.
Ούτε ρουσφέτια
Τι άλλο ακούγεται στην κυβέρνηση; Ο ήχος των μολυβιών που αφήνονται να πέσουν πάνω στα γραφεία. Γιατί οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί, λένε ασφαλείς πληροφορίες, κατέβασαν μολύβια μετά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι να μπαίνεις τώρα στη διαδικασία να δουλεύεις όταν έρχεται ανασχηματισμός;
Η κατάσταση όπως έλεγε γαλάζιος βουλευτής είναι «δραματική» και εξηγούσε πως «ούτε τα ρουσφέτια δεν μας κάνουν πια οι υπουργοί». «Άντε να τον κάνει να επανέλθουμε», έλεγε. Είναι όπως καταλαβαίνετε από αυτούς που δεν έχει ελπίδες.
Οι φήμες πάντως στους διαδρόμους της βουλής μετά την εκλογή του κ. Τασούλα, ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον επισπεύδει ακόμη και εντός των επόμενων ημερών και να μην περιμένει τις εξελίξεις σε σχέση με τα Τέμπη.
Αντιπρόεδρος
Μέσα στην όλη φημολογία περί ανασχηματισμού ξεχωρίζει η πληροφορία περί μετακίνησης του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Θα είναι σαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάζει συγκυβερνήτη και να ετοιμάζει την διαδοχή του.
Το βέβαιο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει μείνει δίχως στρατηγό ή επιτελάρχη εάν θέλετε κάτι που φαίνεται στα κενά συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Κάπως έτσι έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι θα επιτρέψει σε θέση υπουργού Επικρατείας ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Βέβαια ούτε και αυτό είναι εύκολο αφού έτσι θα είναι σαν να υποχωρεί ο πρωθυπουργός στην πίεση του Αντώνη Σαμαρά που είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.
Έως και 70% υψηλότερα τους βλέπουν οι ξένοι
Και εκεί που στην κυβέρνηση μετρούν μέρες (για τον ανασχηματισμό, μην πάει στο κακό ο νους σας), στο χρηματιστήριο μετρούν «αναβαθμίσεις» στους στόχους των αναλυτών.
Τιμές – στόχους έως και +70% υψηλότερες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα δίνουν οι ξένοι αναλυτές στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες αποδεικνύονται τα αγαπημένα «παιδιά» των διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η HSBC βλέπει τη μετοχή της Alpha Bank στα 3,05 ευρώ σε βάθος 12μήνου, κάτι που μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου +73%. Για την Πειραιώς, ταυτόχρονα, η HSBC τοποθετεί τον πήχη στα 7,2 ευρώ, δηλαδή +64% υψηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα τιμή, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής η UBS βάζει το ανώτατο όριο στα 11,2 ευρώ (+37%). Τέλος, η HSBC, η οποία εμφανίζεται ως η πλέον «γενναιόδωρη» προς τις ελληνικές τράπεζες, θέτει την τιμή – στόχο για την Eurobank στα 3,5 ευρώ (+48%).
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι οι παραπάνω αριθμοί δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μόνο εκτιμήσεις και ενίοτε ευσεβείς πόθοι των αναλυτών. Το αν θα καταφέρουν οι τραπεζικές μετοχές να «πιάσουν» αυτά τα επίπεδα, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Το καλοδεχούμενο «κόλπο» της Fourlis
Μένοντας στα του χρηματιστηρίου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον +6% κερδίζει η μετοχή της Fourlis από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή η εταιρεία του Βασίλη Φουρλή προχώρησε στο πολυαναμενόμενο placement για την παραχώρηση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, δηλαδή της θυγατρικής στον κλάδο του real estate. Αυτό, μάλιστα, έχει ως συνέπεια η αθροιστική άνοδος μέσα στο 2025 να ξεπερνά το +15%, με την εισηγμένη να σκαρφαλώνει στα 4,2 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.
Γιατί έχει πάρει τα… πάνω της η μετοχή; Η απάντηση κρύβεται, όπως καλά φαντάζεστε, στο placement της Trade Estates, το οποίο όχι μόνο προσφέρει μια έξτρα ρευστότητα σχεδόν 29 εκατ. ευρώ στον Όμιλο αλλά επιτυγχάνει την πολυπόθητη (για τη διοίκηση) απο-ενοποίηση της θυγατρικής. Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι η Fourlis είναι σε θέση να αναδεικνύει πιο ξεκάθαρα την αξία του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου, δηλαδή των εμπορικών σημάτων ΙΚΕΑ, Intersport, Foot Locker και Holland & Barrett, χωρίς την όποια επίδραση της Trade Estates.
Το αν αυτό το -ομολογουμένως καλοδεχούμενο- κόλπο θα αποτυπωθεί και στο ταμπλό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, με τα πρώτα σημάδια να είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Ωστόσο, ας έχουμε υπόψη ότι το discount σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα (5,8 ευρώ/μετοχή) παραμένει μεγάλο.