Skip to main content

Τα όπλα στην Τουρκία, τα αγκάθια στη σχέση Μελόνι – Μητσοτάκη και η «καραμπόλα» Χατζηδάκη – Πιερρακάκη

Φωτ. αρχείου ΓτΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η Μελόνι κάνει μπίζνες με τον Ερντογάν. Τη θέση του Γεραπετρίτη ετοιμάζεται να πάρει ο Χατζηδάκης. Και το δικό του υπουργείο στον... Πιερρακάκη;

Μέσα στον επόμενο μήνα έρχεται στη χώρα μας η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρούσε έως πρόσφατα εξαιρετικές σχέσεις. Γιατί λέμε έως πρόσφατα; Γιατί τελευταία ανακύπτουν αγκάθια στη σχέση, από αυτά που πληγώνουν και στις κάλπες.

Η κυρία Μελόνι λοιπόν – την οποία «φλερτάρει» έντονα ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα – «φλερτάρει» με τη σειρά της τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κλείνει deals. Το πιο πρόσφατο η μεταβίβαση της Piaggio Aerospace στην Baykar.

Η ιταλική αεροναυπηγική εταιρεία κατασκευάζει και στρατιωτικά αεροσκάφη και το γεγονός ότι περνάει – με τις ευλογίες της Ρώμης – στον έλεγχο μίας τουρκικής, που ειδικεύεται στην παραγωγή drones, προβληματίζει βεβαίως εντόνως την Αθήνα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείεται να έρθει λοιπόν και νέο διάβημα στους Ιταλούς μετά τη διαμαρτυρία μας στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν για τους Meteor. Τον Μακρόν τον βλέπει σήμερα ο Μητσοτάκης στο Παρίσι και δεν ξέρουμε εάν πέρα από τα της τεχνητής νοημοσύνης θα θελήσει να θίξει και τη γεωπολιτική αγνωμοσύνη.

Η Hellenic Train και ο «εκτροχιασμός»

Οι αμυντικές μπίζνες με την Τουρκία δεν είναι πάντως το μόνο θέμα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομόλογό του. Όχι, δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, που έσπασε το μέτωπο στην κοινή δήλωση κατά των κυρώσεων Τραμπ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τον καίει το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών, τις οποίες ας μην ξεχνάμε ελέγχει η Hellenic Train, θυγατρική της ιταλικής κρατικά ελεγχόμενης Ferrovie Dello Stato Italiane). Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνει η Αθήνα (και πώς θα αντιδράσει η Ρώμη) σε περίπτωση που η δικαστική έρευνα για τα Τέμπη καταλήξει σε απόδοση ευθυνών στη Hellenic Train.

Ένας ανασχηματισμός με «καραμπόλες»

Πριν φτάσουμε εκεί βέβαια θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον πρωθυπουργό να προβεί άμεσα σε ανασχηματισμό. Γιατί όσο και εάν βγαίνουν μπροστά οι συνήθεις ύποπτοι να διατρανώσουν ότι η ΝΔ είναι «κυρίαρχη πολιτικά», πολλοί αντιλαμβάνονται πως τα όσα αποκαλύπτονται για την τραγωδία των Τεμπών φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη προσωπικά.

Ακόμη και τα βολικά για το κυβερνητικό αφήγημα βίντεο που ήρθαν ξαφνικά στο φως της δημοσιότητας από την εμπορική αμαξοστοιχία (και η γνησιότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί), ενισχύουν την κριτική εκείνων που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν 2 χρόνια να έχουν εξαφανιστεί τέτοια στοιχεία.

Κάπως έτσι λοιπόν θα δούμε πολύ σύντομα εάν θα επιστρέψει στο Μαξίμου ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εάν θα αναλάβει τις φουρτούνες της εξωτερικής πολιτικής ο Κωστής Χατζηδάκης και εάν στις δύσκολες αποστολές του υπουργείου Οικονομικών θα δούμε κάπως έτσι τον… Κυριάκο Πιερρακάκη.

Έχοντας περάσει με επιτυχία τις δοκιμασίες των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας, θα μπορούσε πολλοί πιστεύουν να τεθεί και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Είναι άλλωστε από τους υπουργούς εκείνους που αποσπούν υψηλές βαθμολογίες και στο Μαξίμου και στην κοινή γνώμη.

Για το κρίσιμο πόστο του ΥΠΟΙΚ (αν και εφόσον φύγει ο Γεραπετρίτης από το ΥΠΕΞ και μετακομίσει εκεί ο Χατζηδάκης) ακούγεται ακόμη και το όνομα του Νίκου Δένδια, τον οποίο όμως δύσκολα μπορούμε να δούμε να φεύγει από το υπουργείο Άμυνας.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, στα «φαβορί» για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ποιος θα τον αντικαταστήσει; Εδώ «μνηστήρας» φαίνεται να είναι ένα πρόσωπο που κάποτε είχε καθοριστικό ρόλο στο Μαξίμου, αλλά «καρατομήθηκε» όταν έγινε γνωστό ότι είχε παραστεί σε «κοινωνική εκδήλωση», που οργάνωσε εφοπλιστής και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας για την ονομαστική του εορτή. Όλως τυχαίως εκείνο το διάστημα οι εφημερίδες του εφοπλιστή είχαν σηκώσει το θέμα της «μονταζιέρας» για τα Τέμπη. Αλλά τα ταλέντα δεν χάνονται.