Τέμπη, υποκλοπές, Πύλος, 5αστερα ξενοδοχεία πάνω σε ηφαιστειογενή λευκά βράχια – όλα τα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, πέραν της σεισμικής θύελλας, στη Σαντορίνη, έχουν λίγο – πολύ να κάνουν και με το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα.
Μία πολύ καλή εικόνα ως προς αυτό μας έδωσε ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή τη Βουλής.
Το 2023 λοιπόν από τις 1.082 αποφάσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), οι 969 διαπιστώνουν παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι περισσότερες καταδίκες αφορούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, που παραβιάζουν το δικαίωμα δίκαιης δίκης.
«Το δικαστικό μας σύστημα παραφωνία στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», σχολίασε ο κ. Βερβεσός.
Όπλα υπάρχουν. Αλλά για ποιον;
Παραφωνίες βέβαια έχουμε και στην Ε.Ε., αλλά άλλου είδους. Η Ευρώπη λοιπόν έχει μια οικονομία που βουλιάζει με σταθερά βήματα στην ύφεση και δρομολογεί ένα πακέτο «αμυντικής ασπίδας» ύψους 100 δισ. ευρώ, έναντι άραγε ποιού εχθρού; Μα, αυτού που θα «φτιάξουν» οι Αμερικανοί.
Γιατί, χωρίς εχθρούς, δεν υπάρχει λόγος για την αγορά οπλικών συστημάτων. Άλλωστε, κατά ποσοστό 80-90% θα είναι made in USA.
Αν μάλιστα, όπως ακούγεται στα παρασκήνια, η αγορά των όπλων γίνεται ως αντάλλαγμα, για να καλοπιάσουμε τον Τραμπ να μην επιβάλει επώδυνους δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ, τότε η σχετική πρωτοβουλία απογοητεύει περισσότερο.
Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αγοράζουμε την «αμυντική ασπίδα», προκύπτουν διάφορα ερωτήματα με κυριότερο: ποιος θα τη διαχειρίζεται; Κάθε χώρα θα παραλάβει τα συστήματα που της αναλογούν και θα τα διαχειρίζεται μόνη της, κατά το δοκούν ή θα υπάρχει ενιαία διαχείριση; Αν το πρώτο ενδεχόμενο φαντάζει πολύπλοκο, το δεύτερο είναι εφιάλτης.
Και είναι εφιάλτης, γιατί τα όπλα που θα αγοραστούν, σημαίνει ότι ίσως σε κάποια, απευκταία, στιγμή μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν. Και εδώ ανακύπτει το καίριο ερώτημα. Ποιος θα αποφασίσει τη χρήση τους και πότε;
Διότι, με τους χρόνους αντίδρασης που καταγράφει η ΕΕ σε μεγάλα διεθνή γεγονότα, ο «εχθρός» θα έχει φτάσει… Λισαβόνα και ακόμα οι 27 θα συζητούν.
Υ.Γ. Και κάτι «ελληνικού ενδιαφέροντος». Τα οπλικά συστήματα των 100 δισ. ευρώ, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άμυνα έναντι της Τουρκίας, εάν η γειτονική χώρα… ζωηρέψει περισσότερο;
Βιομήχανοι και εργαζόμενοι όλης της ΕΕ ενωθείτε!
Την ώρα που ψέγουμε τις «Βρυξέλλες», η ηγεσία της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη συνδρομή, βεβαίως, και των (ανύπαρκτων) ηγεσιών των κρατών μελών, κατάφεραν το ακατόρθωτο.
Να ενώσουν σε κοινή διαδήλωση τους βιομήχανους και τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ένα κοινό αίτημα τη διάσωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που απειλείται, αφενός από την ακριβή ενέργεια, αφετέρου από τους ενδεχόμενους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, που εργάτες και βιομήχανοι κατέβηκαν αδελφωμένοι σε διαδήλωση. Και είναι έργο της Κομισιόν!
Ανακατατάξεις με σφραγίδα Κεραμέως
Μένοντας στο πεδίο των εργασιακών, αλλά επιστρέφοντας σε εκείνα του ελληνικού ενδιαφέροντος, θα θυμίσουμε ότι πριν από ένα δεκαήμερο, παραιτήθηκε ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Κωνσταντίνος Μεγαρίτης, πρώην «δεξί χέρι» της Δόμνας Μιχαηλίδου, όταν ήταν η ίδια υπουργός Εργασίας.
Σειρά πήρε όλο το ΔΣ της «Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας» του ΕΦΚΑ, που είχε τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες θέσεις επί «ημερών Χατζηδάκη».
Όλες αυτές οι ανακατατάξεις σε κορυφαίο επίπεδο, έχουν την έγκριση της νυν υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως. Φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα ιδιότυπο «ξήλωμα» στελεχών του ΕΦΚΑ, που είχαν τοποθετηθεί εκεί από τους προκατόχους της κυρίας Κεραμέως. Λογικό και επόμενο, με δεδομένο ότι κάθε υπουργός, θέλει να αξιοποιεί «δικούς του» ανθρώπους. Το γεγονός βέβαια, ότι Κεραμέως και Χατζηδάκης εκλέγονται στην ίδια Περιφέρεια (Β1 Βόρειος Τομέας Αθηνών), μάλλον είναι σύμπτωση.
Στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται και ένας άλλος πρώην ένοικος της Σταδίου 29: ο Άδωνις Γεωργιάδης! Μένει να δούμε, αν και οι δικές του επιλογές προσώπων, κατά τη θητεία του ως υπουργού Εργασίας, κινδυνεύουν με πιθανή αντικατάσταση. Το ξήλωμα πάντως, έχει ξεκινήσει.
Ποιος πούλησε το… οικόπεδο
Άλλοι ξηλώνουν και άλλοι χτίζουν. H άδεια για να κτιστεί πεντάστερο ξενοδοχείο σε νησιωτική περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς πέρασε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Σύρου, έλαβε εγκρίσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κι άλλες υπηρεσίες και «πράσινο φως» από την υπηρεσία δόμησης της Μήλου.
Αρα, το θέμα δεν είναι ποιος/οι έδωσαν τις απαιτούμενες άδειες. Ξέρουμε. Δεν ήταν Σαρακηνοί, ήταν ιθαγενείς. Τώρα, που έχουν σκαφτεί τα ηφαιστειογενή λευκά βράχια θα ελεγχθεί η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας.
Η δική μου απορία είναι άλλη. Από ποιόν/ποιους αγόρασε η κατασκευαστική εταιρεία τη γη. Είχε δηλαδή, κάποιος/οι τίτλους ιδιοκτησίας με τα ιδιαίτερα βράχια και τους μεταβίβασε για να γίνουν παλάτια; Κάτι δεν πάει καλά, όχι μόνο με τα οικόπεδα με θέα, αλλά και με τα Ειδικά Πολεοδομικά. Πιο γρήγορα θα εκπονηθούν τα σεληνιακά.
Το «ράψιμο» νέας πορείας
Δεν ξηλώνονται μόνο πρόσωπα από θέσεις, αλλά και ολόκληρα deals, όπως η εξαγορά της Axel Accessories από την Intrafashion. Αλλά ο ∆ημήτρης Ματεμτζής και η Intrafashion δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Πρόσφατα συστάθηκε μια νέα εταιρεία που φέρει την επωνυμία Intraccesories Group Μονοπρόσωπη Α.Ε., με μετοχικό κεφάλαιο 200 χιλ. ευρώ και μοναδική μέτοχο την DKM 8 Capital Μονοπρόσωπη Α.Ε., η οποία ελέγχεται από τον κ. Ματεμτζή. Η νεοσύστατη εταιρεία θα έχει τα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας που ο όμιλος Intrafashion δεν κατάφερε να αποκτήσει μετά το ξήλωμα της συμφωνίας με την Axel.