Skip to main content

Ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση (και ποιοι έρχονται), τι πουλάει και τι ψωνίζει το CVC στην Ελλάδα και μία άδεια που μας κάνει ρεζίλι

Aris Oikonomou / SOOC

Σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση, αλλαγές προσώπων και νέα deals στην αγορά

Την ώρα που όλοι έχουμε στραμμένη την προσοχή στην πρωτοφανή σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, στο Μαξίμου οι δονήσεις πυκνώνουν.

Μετά τα απρσδόκητα ογκώδη συλλαλλητήρια, τα απροσδόκητα άβολα πορίσματα για τα Τέμπη και την αναγκαστική παραδοχή του πρωθυπουργού ότι έκανε λάθος όταν μιλούσε για fake news και θεωρίες συνωμοσίας, ήρθε στο τραπέζι και η προανακριτική για τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όλα αυτά βεβαίως φέρνουν τον ανασχηματισμό κοντά – πολύ κοντά. Δεν περιμένουμε βεβαίως να δούμε τον κ. Τριαντόπουλο να παραμένει στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ούτε σε άλλη κυβερνητική θέση. Ποιοι άλλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου; Ο Χρήστος Σταϊκούρας, που «χρεώνεται» ότι δεν βγήκε μπροστά να υπερασπιστεί την κυβέρνηση για τα Τέμπη (να πει τι δηλαδή; Τις ανοησίες που έλεγαν άλλοι και τώρα τις μαζεύουν;) είναι υποψήφιος προς αποχώρηση.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά και το αλαλούμ με τον ΝΟΚ, είναι κοντά στο «αντίο» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ εκτός ΥΠΕΞ μπορεί να βρεθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο λόγος για τον τελευταίο βέβαια είναι πολύ διαφορετικός. Πολλοί τον θέλουν να επιστρέφει στο Μαξίμου για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και ποιος θα αναλάβει το ΥΠΕΞ; Κάποιοι προκρίνουν τη λύση ενός προσώπου, που το γνωρίζουν καλά έξω – τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι: του Μαργαρίτη Σχοινά. Έχει ακουστεί όμως και το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ποιος θα μπορούσε να μετακομίσει στο υπουργείο Οικονομικών; Ένας από τους πλέον προβεβλημένους σημερινούς υπουργούς; Ή θα δούμε νέα είσοδο – και δη από το περιβόητο κέντρο;

Στις όλες μετακινήσεις/ καραμπόλες δεν αποκλείεται να δούμε και τον Βασίλη Κικίλια να αφήνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το ποιος θα αναλάβει να κυνηγάει τους εμπρηστές το καλοκαίρι, προς το παρόν…άγνωστο.

Τι συμβαίνει με το ν/σ του Χρηματιστηρίου

Περίπου ένας μήνας έχει περάσει εν τω μεταξύ από την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ελληνική κεφαλαιαγορά στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει ακολουθήσει το επόμενο βήμα, δηλαδή η δημόσια διαβούλευση.

Αυτό εύλογα έχει εγείρει προβληματισμό στην αγορά, η οποία περιμένει καρτερικά από μέρα σε μέρα να δει και να αναλύσει τις επιμέρους διατάξεις, οι οποίες μην ξεχνάμε ότι σχετίζονται και με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΧΑΕ για την ελεύθερη διασπορά (θα δίνει τη δυνατότητα μετάταξης των εισηγμένων στην Εναλλακτική Αγορά).

Όσον αφορά στο γιατί έχει κολλήσει ξανά η διαδικασία, ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια, φυσικά πέραν του αρμόδιου υπουργείου. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή για όλα φταίει η συνήθης γραφειοκρατία;

Οι επόμενες πωλήσεις (και αγορές) του CVC

Μετά τα deals πώλησης σε HHG (Metropolitan, Μητέρα, Υγεία κ.α.) και Μπαρμπα-Στάθης, δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν μια προσπάθεια του αμερικανικό fund CVC αφενός να συγκεντρώσει πολύτιμη ρευστότητα, αφετέρου να αναδιαρθρώσει το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο. Σ’ αυτό συνηγορούν και τα δημοσιεύματα περί πιθανού deal και στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, την οποία το fund απέκτησε μόλις το 2021-2022. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα σενάρια για πιθανή πώληση των Vivartia – Δωδώνη. Πάντως, είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη στρατηγική είναι αρκετά γνώριμη στον χώρο των διεθνών funds, τα οποία συνηθίζουν να πουλούν τα… ασημικά, όταν αρχίζουν να αποκομίζουν μια αρκετά καλή απόδοση.

Η επόμενη ημέρα για το αμερικανικό CVC, το οποίο έγινε γνωστό στην Ελλάδα πριν μία 8ετία-10ετία, δεν αφορά μόνο πωλήσεις, αλλά και νέα deals. Εκτός του γνωστού ενδιαφέροντος για τα καταστήματα της αλυσίδας φαγητού Jackaroο, τα σενάρια δεν αποκλείουν και την περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου στη ΔΕΗ.

Αυτήν τη στιγμή το CVC κατέχει περίπου το 10,34% του μετοχικού κεφαλαίου της ενεργειακής εισηγμένης, με την αγορά να έχει… βουίξει ότι επιθυμεί μεσοπρόθεσμα να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσοστό σε εμφανώς υψηλότερα επίπεδα.

Άδεια αγνώστου προελεύσεως

Για πολλοστή φορά στην Ελλάδα ψάχνουμε να δούμε ποιος έδωσε άδεια να κτιστεί πεντάστερο ξενοδοχείο σε νησιωτική περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς. Ο λόγος είναι για το υπό ανέγερση ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Σαρακίνικο της Μήλου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι εργασίες έχουν ξεκινήσει προκαλώντας ήδη ζημιά στο περιβάλλον.
Τώρα, ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, στην εποπτεία του οποίου βρίσκεται η οικεία Υπηρεσία Δόμησης δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το να σκαφτούν οι κατάλευκοι βράχοι της περιοχής… ενώ αφού το θέμα έλαβε δημοσιότητα αντέδρασε και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θοδωρής Σκυλακάκης, ζητώντας έλεγχο της νομιμότητας της οικοδομικής άδειας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, καθώς και διακοπή εργασιών μέχρι να βγει το πόρισμά της Aρχής.

Μάλλον δουλευόμαστε μεταξύ μας. Δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος περί την πολεοδομία υπουργός αν είναι νόμιμη η άδεια; Εκτός αν πρόκειται για ακόμα μια άδεια που δόθηκε νόμιμα στον ενδιαφερόμενο και εκ των υστέρων οι ίδιες αρχές που την έδωσαν θα την πάρουν πίσω γιατί μετάνιωσαν… Έτσι για να γίνεται η χώρα ρεζίλι εντός και εκτός.