Δεν πρόλαβε καλά-καλά να αναλάβει το πηδάλιο της Βουλής ο νέος πρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης και πέφτει κατευθείαν στα βαθιά, αν και με την προϋπηρεσία του στο κοινοβουλευτικό γίγνεσθαι δεν πρέπει να πτοείται.
Αρχής γενομένης από αύριο ξεκινά ένα 20ήμερο – «φωτιά» που προμηνύει πολλά… μποφόρ στο πολιτικό σκηνικό με ορίζοντα την προεδρική εκλογή. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα έχουν αύριο Παρασκευή την πρώτη τους μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το 2025, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα της αγροτιάς. Ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς οι μηχανές των τρακτέρ ζεσταίνονται και οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα ετοιμάζονται για μπλόκα.
Θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σάββατο η πρώτη «αναγνωριστική» ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έπεται συνέχεια μέχρι να φτάσουμε στην τέταρτη κάλπη, που όπως φαίνεται θα είναι αυτή που θα δώσει τα «κλειδιά» του Προεδρικού Μεγάρου στον Κ. Τασούλα.
Οι αρνητές… συνεργασιών και οι δημοσκοπήσεις
Για να μεταπηδήσουμε όμως το κοινοβουλευτικό τερέν σε αυτό των δημοσκοπήσεων, που άλλους τους ανεβάζουν κι άλλους τους κατεβάζουν, μπορεί οι δύο βασικοί παίκτες της πολιτικής σκηνής να δηλώνουν… αρνητές συνεργασιών (βλέπε ΕΔΩ και ΕΔΩ), η αυτοδυναμία όμως παραμένει άπιαστος στόχος, όπως επιβεβαιώνουν η μία μέτρηση μετά την άλλη. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει προβάδισμα σχεδόν 12 μονάδων για τη Ν.Δ., με ποσοστό πάνω από το αντίστοιχο των ευρωεκλογών στην εκτίμηση ψήφου, όμως το γεγονός ότι πάνω από 6 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά για πανηγυρισμούς ενδείκνυται στο Μαξίμου. Ούτε όμως στη Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να ανοίγουν… σαμπάνιες, αφού το ΠΑΣΟΚ παραμένει καθηλωμένο στο 17,4%, ενώ το 67% βλέπει αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα. Στους κερδισμένους της δημοσκόπησης η Ελληνική Λύση, η οποία φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό (9,8%), αλλά και η Φωνή της Λογικής, που σκαρφαλώνει στην 6η θέση και καταγράφεται στο 7,1%.
Τα ταξί και η μάχη των λεωφορειολωρίδων
Δεν είναι πάντως μόνο η μάχη των δημοσκοπήσεων, αλλά και άλλες μάχες… επαπειλούμενες που έρχονται στο προσκήνιο. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου εμφανίζεται εσχάτως θετικός στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η κυκλοφορία ταξί στις λεωφορειολωρίδες. «Συζητάμε σοβαρά να επιτραπεί η είσοδος των ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση πελατών. Θα το δούμε αν θα κυκλοφορούν εντός και τα έμφορτα ταξί, δεν το αποκλείουμε», ανέφερε ο κ. Οικονόμου (στα Παραπολιτικά 90.1).
Οι διαβεβαιώσεις του πάντως δεν έχουν ακόμη πείσει τους οδηγούς ταξί που πραγματοποιούν σήμερα εξάωρη στάση εργασίας με αίτημα μεταξύ άλλων και την κυκλοφορία τους στις πολύπαθες λωρίδες. Κάτι μας λέει όμως ότι η συνύπαρξη οδηγών ταξί και οδηγών λεωφορείων μέσα στη κυκλοφοριακές λωρίδες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Τουλάχιστον αν κρίνουμε από πρόσφατη αντιπαράθεση του -ίσως ισόβιου- εκπροσώπου των αυτοκινητιστών Θύμιου Λυμπερόπουλου με τον λιγότερο διάσημο Λεωνίδα Σκουλό, μέλος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ. Η μεταξύ τους συζήτηση στο Action 24 ξεκίνησε με σχετικές αβρότητες, επικλήσεις στο Συνταγματικό Δίκαιο (από τον κ. Λυμπερόπουλο) αλλά και το… Δίκαιο της Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο έχει λύσει το κυκλοφοριακό της επιτρέποντας τα ταξί να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες.
Η κατάσταση όμως δεν εξελίχθηκε καλά, και κάποια στιγμή ο κ. Λυμπερόπουλος εξεμάνη κατά του κ. Σκουλού: «Εδώ δεν είναι Ουγκάντα να βγαίνετε και να κατηγορείτε τα ταξί. Έχεις συμφέροντα να κατηγορείς τα ταξί; Σας έχει βάλει κανένας από την κυβέρνηση να την εκπροσωπείτε;», ήταν η ερώτηση. Η προσβολή ήταν βαριά και δεν έμεινε αναπάντητη: «Είμαι ΠΑΣΟΚ εγώ, δεν είμαι Νέα Δημοκρατία, να το πάρεις πίσω», αποκρίθηκε ο κ. Σκουλός και η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του υπουργείου, ελπίζουμε να μη γίνουμε μάρτυρες ανάλογης συνύπαρξης μεταξύ οδηγών μέσα σε… εμπόλεμες λεωφορειολωρίδες.
Φειδίας Παναγιώτου και Στέφανος Κασσελάκης συζητούν για το «Μέλλον της Πολιτικής»
Κι ενώ η ορκωμοσία Τραμπ και οι πρώτες ημέρες της θητείας του έχουν ρίξει βαριά τη σκιά της στην ειδησεογραφία των ημερών, «συμβαίνουν πραγματάκια» και στο πιο ταπεινό, εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Ένα από αυτά είναι το ζωντανό podcast που θα συνδημιουργήσουν οι Φειδίας Παναγιώτου και Στέφανος Κασσελάκης σε μια συνάντηση κορυφής που διεξάγεται σήμερα το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
Όπως εύκολα εξυπακούεται, ο τίτλος και το περιεχόμενο του event δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο σημαντικό από το «Μέλλον της Πολιτικής». Καίτοι νεόκοποι, οι δύο πολιτικοί αναμένεται καταυγάσουν το ζήτημα με τις απόψεις τους, ενώ αργότερα, ενώ όσοι ανησυχούν ότι η ατμόσφαιρα θα είναι βαριά κι ασήκωτα ακαδημαϊκή, να μην έχουν τέτοια έγνοια διότι θα ακολουθήσει δεξίωση, συζήτηση και networking.
Η παράδοση που δεν σπάει
Αφήνοντας όμως την πολιτική, φορτωμένο είναι και το επιχειρηματικό – χρηματιστηριακό ημερολόγιο. Την παράδοση, σύμφωνα με την οποία ανοίγει πρώτη τον χορό των εταιρικών αποτελεσμάτων του προηγούμενου 12μήνου, τήρησε και φέτος η διοίκηση της Παπουτσάνη, η οποία αυτήν την εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα flash-note με τα οικονομικά μεγέθη του 12μηνου. Το κύριο μενού, βέβαια, των ανακοινώσεων ακολουθεί τον Φεβρουάριο, εντός του οποίου περιμένουμε ενημέρωση τόσο από τις τράπεζες όσο κι από τα υπόλοιπα blue chips. Συγκεκριμένα, το καλεντάρι περιλαμβάνει: Coca – Cola στις 13/2, αναμένοντας αύξηση λειτουργικών κερδών στο εύρος 10% – 12%. Κύπρου στις 18/2 με το βλέμμα στην έγκριση για μέρισμα 50%. Metlen στις 20/2 ενόσω εκκρεμεί η εισαγωγή στο Λονδίνο. Πειραιώς στις 24/2 με στόχο κέρδη – ρεκόρ 0,9 ευρώ/μετοχή. Εurobank στις 27/2, επιβεβαιώνοντας τη Νο.1 θέση στον πίνακα των πιο κερδοφόρων εισηγμένων. Ideal στις 27/2 στον απόηχο της Μπαρμπα-Στάθης. Και τέλος, Alpha στις 28/2, εστιάζοντας στις επόμενες κινήσεις της Reggeborgh. Όλα αυτά, με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα, καθώς είναι πολύ πιθανό στα παραπάνω να προστεθούν ακόμη μερικές εισηγμένες.
Κινητικότητα στη ΔΕΗ
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών (από τον Φεβρουάριο του 2011) βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο έχει αυξήσει τους «ψιθύρους» περί πιθανών αλλαγών στο μετοχολόγιο της εταιρείας. Όπως είναι εύλογο, η εισηγμένη έχει τεθεί στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτών από το εξωτερικό, δεδομένου του φιλόδοξου story που παρουσιάζει η διοίκηση Στάσση. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία αναμένεται να τετραπλασιάσει το μέρισμα έως το 2027, κάτι το οποίο σημαίνει ότι από το περσινό 0,25 ευρώ/μετοχή θα φθάσει στο 1,00 ευρώ/μετοχή σε βάθος τριετίας. Όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα από τους βασικούς μετόχους , οι οποίοι ετοιμάζουν τις κινήσεις τους για την επόμενη ημέρα. Πέραν του ελληνικού δημοσίου, το οποίο ελέγχει το 34,12%, αυτήν τη στιγμή σημαντική θέση στο μετοχολόγιο έχουν το CVC Capital με 10,34%, το Helikon Investmnets με 6,97% και η Covalis Capital με 5,15%. Δεν αποκλείεται όμως, τα παραπάνω ποσοστά να αλλάξουν εν ευθέτω χρόνω. Μην ξεχνάμε παράλληλα ότι η ΔΕΗ ελέγχει και ένα ποσοστό ιδίων μετοχών της τάξης άνω του 5,4%, το οποίο διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στις μετοχικές εξελίξεις.