Skip to main content

Ο «πρότερος έντιμος βίος» του Κωνσταντίνου Τασούλα, τα παιδιά του Αβέρωφ και μια ελληνική μάχη για έναν ιαπωνικό γίγαντα

EUROKINISSI / Φωτ. αρχείου

Τα μηνύματα της επιλογής Τασούλα και ό,τι συμβαίνει παρασκηνιακά

Πόσες ψηφοφορίες χρειάζονται για να εκλεγεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Εξαρτάται ποιος θα μετρήσει τις ψήφους. Αυτό περίπου ήταν το ανέκδοτο που κυκλοφόρησε χθες στα social media, αφού πολλοί θυμήθηκαν μία από τις όχι και τόσο κολακευτικές στιγμές στη θητεία του ως Προέδρου της Βουλής.

Υποκλοπές και Τέμπη

Ήταν Σεπτέμβριος του 2023 όταν ο πρόεδρος της Βουλής έκρινε ότι οι 16 ψήφοι στις 27 συγκροτούσαν την αναγκαία πλειοψηφία των 3/5 για να περάσει η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ. Και ήταν η πρώτη μεγάλη σκιά στη θητεία ενός ανθρώπου που έχαιρε ευρείας εκτίμησης, αν κρίνουμε από το ρεκόρ ψήφων με το οποίο είχε εκλεγεί στη θέση.

Για όσους τυχόν δεν θυμούνται, εκείνη η ψηφοφορία ήταν ουσιαστικά μία συμφωνία ΝΔ και Ελληνικής Λύσης, με την οποία μπήκε ταφόπλακα στην προσπάθεια του Χήστου Ράμμου για διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η αποδεδειγμένη παρακολούθηση πρωτοκλασάτων υπουργών, στρατιωτικών αξιωματούχων, πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από μία υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο πρωθυπουργός, θα ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή σε οποιαδήποτε δυτική χώρα για να ρίξει την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα τα είδαμε λίγο πιο… χαλαρά τα πράγματα. Η αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ ήρθε μάλιστα – όλως τυχαίως – μόλις μια ημέρα πριν από την συνεδρίαση της αρχής με αντικείμενο την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ.

Συμπτωματική ήταν μάλλον – δεν διανοείται να πιστέψει κάτι άλλο η στήλη – και η απόφαση του κ. Τασούλα να κρατήσει τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τη σύμβαση 717 και τη δικογραφία για τα Τέμπη λίγες ημέρες παραπάνω.

Η καταδίκη

Όσοι τον έχουν γνωρίσει από κοντά, πάντως, μιλούν για έναν σεμνό πολιτικό, εν πολλοίς αυτοδημιούργητο, αφού ομολογουμένως δεν προερχόταν από κανένα τζάκι. Το γεγονός ότι είχε εκλεγεί με την ευρύτερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση Πρόεδρος της Βουλής μαρτυρούσε ακριβώς τις προσδοκίες που υπήρχαν χάρη στον «πρότερο έντιμο βίο» ότι δεν θα λειτουργήσει ως κομματάρχης, αλλά με την ουδετερότητα που προστάζει η θέση.

Και μιας μιλάμε και για «πρότερο έντιμο βίο», δεν ήταν επίσης λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν ότι η χώρα μας είχε μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορούσε υπόθεση του Κ. Τασούλα. Τον Νοέμβριο του 2001 ένας εργολάβος μήνυσε τον κ. Τασούλα ισχυριζόμενος ότι ως δήμαρχος Κηφισιάς του είχε ζητήσει μίζα 70 εκατ. δραχμών για τον αποχαρακτηρισμό ενός οικοπέδου. Ο κ. Τασούλας είχε εκλεγεί εν τω μεταξύ βουλευτής και η Βουλή αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του.

Ο εργολάβος υπέβαλε νέα μήνυση, για την οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε ότι αφορούσε την ίδια υπόθεση. Η Βουλή απέρριψε εκ νέου το αίτημα για άρση της ασυλίας και ο ιδιώτης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το τελευταίο (χωρίς βεβαίως να εξετάσει την ουσία της καταγγελίας για τη μίζα) καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος δίκαιης δίκης. Έκρινε δηλαδή ότι θα έπρεπε να έχει αρθεί η βουλευτική ασυλία, αφού οι καταγγελλόμενες πράξεις δεν συνδέονταν με το κοινοβουλευτικό του έργο. Ο ίδιος ο κ. Τασούλας σε συνέντευξή του πολλά χρόνια αργότερα είχε παραδεχθεί ότι μάλλον θα έπρεπε να έχει ζητήσει ο ίδιος την άρση της ασυλίας του, ώστε να διεκδικήσει την αθώωσή του ενώπιον δικαστηρίου και να μην υπάρχει αυτή η σκιά.

Να θυμηθούμε όμως και μία ξεχωριστή στιγμή στη θητεία του ως ΠτΒ. Στις 15 Φεβρουαρίου 2024 τοποθετήθηκε επί νομοθετήματος, αν και δεν συνηθίζεται. Επί του ν/σχ για την ισότητα στο γάμο, το οποίο στήριξε ένθερμα, «όχι πάρα το ότι είναι συντηρητικός, αλλά ακριβώς επειδή είναι συντηρητικός».

Στην ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου. Κρίμα, ήθελα κάτι να δω…

«Αλλαγή ναι. ΠΑΣΟΚ όχι»

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός κατέληξε σε μία στενά κομματική επιλογή, απευθυνόμενη στο ακροατήριο της ΝΔ και δη τους βουλευτές εκείνους, που ήθελαν μεν να μην ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και φώναζαν για το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει «όχι άλλο ΠΑΣΟΚ». Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε ένα βιβλίο του Αβέρωφ που κυκλοφόρησε το 1981 (να έκανε άραγε ο νεαρός Τασούλας την επιμέλεια;) υπό τον τίτλο «Αλλαγή ναι. ΠΑΣΟΚ όχι». Ε, αυτό ήταν το κλίμα στους γαλάζιους βουλευτές.

Με τον πρωθυπουργό να έχει επιλέξει ένα τέτοιο πρόσωπο, γίνεται τρόπον τινά πράξη η υπόσχεση για «επιστροφή στις ρίζες». Δεν υπάρχει βεβαίως κανένας φόβος για διαρροές στην ψηφοφορία από την ΚΟ της ΝΔ. Αλλά ούτε και ιδιαίτερες ελπίδες ότι θα αντληθούν ψήφοι από άλλα κόμματα (πλην του Στίγκα των Σπαρτιατών που ενθουσιάστηκε και μας είπε ότι θα «ανέβει πολλά επίπεδα», κοινώς θα αλλάξει πίστα, η ΠτΔ με πρόεδρο Τασούλα).

Τι θα κάνει ο Σαμαράς

Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Τι θα κάνει ο διαγραφείς από τη ΝΔ Αντώνης Σαμαράς; Υπάρχει περίπτωση να τον καταψηφίσει; Χθες διέψευσε ότι έκανε δηλώσεις για την επιλογή Τασούλα, αλλά δεν είπε και ποια είναι η στάση του σε αυτή. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι και αυτός πολιτικό «παιδί» του Αβέρωφ. Και πως ήταν ο μόνος από τη ΝΔ που δεν είχε υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Αύριο πάντως ο πρώην πρωθυπουργός, μετά από χρόνια θα δεχθεί ξανά κόσμο στο γραφείο του για την ονομαστική του εορτή. Το ενδιαφέρον δεν είναι βέβαια πόσοι απλοί πολίτες θα προσέλθουν, αλλά αν θα υπάρξουν βουλευτές που θα τολμήσουν να σπάσουν το απαγορευτικό του Μαξίμου.

Η ελληνική «μάχη» για την Toyota

Αρκετά με τις πολιτικές (δια)μάχες όμως. Να πάμε λίγο και στο επιχειρείν. Να εντάξει την Toyota στο «πλούσιο» χαρτοφυλάκιο της Μοτοδυναμικής επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας, Πάρης Κυριακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, έχοντας ως στόχο τη διανομή των δημοφιλών οχημάτων στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος της Μοτοδυναμικής, ο οποίος αποτιμάται στα 87 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, ήδη αποτελεί τον επίσημο αντιπρόσωπο της Yamaha και της Porsche, ενώ εδώ και μερικά χρόνια ελέγχει και την εταιρεία ενοικιάσεων Sixt. Οι πωλήσεις της Yamaha ανήλθαν σε 70,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2024, ενώ οι αντίστοιχες της Porsche έφθασαν στα 33,7 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό του, ο Όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 144,4 εκατ. ευρώ, EBITDA 26,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 14,4 εκατ. ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη ένα έτος – ρεκόρ σε επίπεδο 12μήνου.

Ο Πάρης Κυριακόπουλος, ο οποίος είναι γιος του μεγαλοβιομήχανου και πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου (έφυγε από τη ζωή το 2022), βρίσκεται στα «ηνία» της Μοτοδυναμικής από το 2015, ενώ από το 2023 κατέχει τόσο τη θέση του προέδρου όσο και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Και η κρίση στον ΟΜΕΔ

Κρίσιμη θεωρείται η προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Από την έκβαση της συνεδρίασης, αναμένεται να κριθεί εν πολλοίς αν θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό του Φορέα, ή αν θα επέλθει νηνεμία.

Ήδη, το κλίμα είναι βαρύ, μετά την απόφαση που ελήφθη προ ημερών, να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένων Μεσολαβητών, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα για μερικούς ακόμα. Όταν στους 28, κρίνεται η τύχη των 11, τότε πράγματι υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό ενός Οργανισμού, που έχει ως βασικό στόχο να παρεμβαίνει και να επιλύει διαφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών, προς όφελος και των δύο πλευρών, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Όλα αυτά, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου κρίνεται και η τύχη του ίδιου του προέδρου του ΟΜΕΔ, Κώστα Παπαδημητρίου, ο οποίος υπηρετεί από διάφορες θέσεις ευθύνης τον Οργανισμό, ήδη από το μακρινό 1992.

Επισημαίνεται ότι για να ληφθεί απόφαση στον ΟΜΕΔ, αυτή πρέπει να είναι ομόφωνη, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων. Μετά από χρόνια, το ενιαίο μέτωπο φαίνεται να έχει διαρραγεί. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, πάνε πίσω συνολικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρα και οι συμβάσεις που θα μπορούσαν να υπογραφούν, έστω και με απόφαση Διαιτησίας από τον ΟΜΕΔ. Άρα, ξανά χαμένοι οι εργαζόμενοι…