Ήταν Ιούνιος 2023 όταν άρχισε η ονοματολογία για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε με τον πολιτικό υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, αφού οι Ευρωκάλπες είχαν βγάλει ηχηρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, θεωρούσαμε λίγο πολύ σίγουρη την αντικατάσταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αρχίζαμε να μιλάμε για φαβορί. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Μετά περάσαμε στο σενάριο Κώστα Καραμανλή και λίγο αργότερα σε εκείνο του Νίκου Δένδια για να διαψευστούν και τα δύο πολύ γρήγορα. Για λίγο επικράτησε η ιδέα ότι στο ανώτατο αξίωμα θα πρέπει να τοποθετηθεί και πάλι γυναίκα, ενώ για ένα διάστημα το Μαξίμου διέρρεε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αντικατασταθεί η κ. Σακελλαροπούλου. Και μετά ήρθε… η κεντροαριστερά. Ο πρωθυπουργός ήθελε να διασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, έλεγε το αφήγημα και έτσι πλήθος ονομάτων του προοδευτικού χώρου πρωταγωνίστησαν στην προεδρολογία.
Για να καταλήξουμε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ως το μεγάλο φαβορί. Το τελευταίο διάστημα μαθαίναμε ότι μόνο οι κ. Τασούλας και Βενιζέλος είχαν μείνει στο τραπέζι (χωρίς ποτέ να αποκλείεται και μία έκπληξη), με τον δεύτερο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Αλλά όπως είχαμε σχολιάσει σε αυτήν εδώ τη στήλη «ο πρωθυπουργός ίσως να φοβάται το ταπεραμέντο του κ. Βενιζέλου». Γιατί δεν θα ήταν ένας «διακοσμητικός» πρόεδρος. Θα είχε την τάση να παρεμβαίνει, να μιλάει. Κάπως έτσι χθες το πρωί αναρωτιόμασταν, «αν όχι ο Βενιζέλος τότε ποιος;
Και χθες το απόγευμα μάθαμε τελικά ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε την εύκολη, αμυντική για πολλούς λύση του κ. Τασούλα. Αν επιβεβαιωθεί και επισήμως, τότε η περίφημη έκπληξη, που μας έλεγαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε, είναι μάλλον η…ατολμία Μητσοτάκη.
Πολλές διαφορετικές πηγές διαβεβαίωναν ότι το όνομα του Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν εν πολλοίς «κλεισμένο». Μάλιστα ορισμένες πηγές επέμεναν ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωνε σε συνομιλητές του ότι ναι, εκείνος θα είναι ο «εκλεκτός». Βεβαίως ο κ. Τασούλας έχει δώσει διαπιστευτήρια θεσμικής προσήλωσης και δύσκολα θα ήθελε να χρεωθεί το βάρος μίας τέτοιας «διαρροής».
Ωστόσο το όλο σκηνικό της ημέρας ξύπνησε στη στήλη «μνήμες Αβραμόπουλου».
Και εξηγούμεθα: Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2015, ακόμη και λίγες μόλις ώρες πριν ανακοινωθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εν ενεργεία τότε Έλληνας Επίτροπος, φαινόταν να έχει λάβει σχεδόν οριστικές διαβεβαιώσεις από το επιτελείο Τσίπρα ότι θα είναι εκείνος ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος όχι απλά επιβεβαίωνε την οριστική επιλογή Τσίπρα στο πρόσωπό του, αλλά για να κατευνάσει και τα πιο δύσπιστα ώτα δήλωνε έτοιμος ακόμη και να αναγνώσει την ήδη συντεταγμένη δήλωση αποδοχής. Όπως η πορεία των πραγμάτων έδειξε, ο βιοϊστορικός κύκλος της δήλωσης εκείνης απεδείχθη βραχύς και το περιεχόμενό της άγνωστο.
Λίγες ώρες έμειναν πια. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στις 11:00 την απόφασή του.
Οι νέοι του Χ.Α.
Και από την ονοματολογία της πολιτικής, ας πάμε στην ονοματολογία της αγοράς, που έχει και μεγαλύτερη ουσία. Πολύ κοντά στο να υποδεχθεί την πρώτη εισαγωγή του 2025 βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιθυμεί διακαώς να συνεχίσει να εμπλουτίζει τις διαθέσιμες επιλογές των επενδυτών, φέρνοντας στο ταμπλό όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες. Άλλωστε, από τα καλοκαίρι και μετέπειτα παρατηρείται ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για εισαγωγές νέων «παιχτών» .
Αυτήν την στιγμή στην «ουρά» για εισαγωγή -πιθανώς και εντός του α’ τριμήνου- ότι βρίσκονται 4 εταιρείες, οι οποίες έχουν επισήμως κάνει γνωστές τις προθέσεις τους. Πρόκειται για τις Fais Group, Korinthian Foods, Real Consulting και Alter Ego.
Πέρυσι τις «πύλες» της Κύριας Αγοράς πέρασαν τέσσερις εταιρείες (Τρ. Κύπρου, Performance Technologies, Noval Property, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), ενώ ακόμη τέσσερις είχαν περάσει το 2023 (Orilina, Trade Estates, Optima Bank, Austriacard).
Επί διοίκησης του Γιάννου Κοντόπουλου, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2022, ο συνολικός αριθμός των εισαγωγών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 11, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εισαγωγές μετοχών στην Εναλλακτική Αγορά ή οι εισαγωγές των διαπραγματεύσιμων ομολόγων.
Τα χαρτιά του ΟΛΘ
Μένοντας στα του χρηματιστηρίου, πρέπει να πούμε ότι πρόθυμους αγοραστές σε τιμές άνω των 27 ευρώ, δηλαδή της τιμής της εν εξελίξη δημόσιας πρότασης από τη LeonidsPorts της Μαργκαριτά Ολέγκοβνα φαίνεται ότι βρίσκει η μετοχή του ΟΛΘ. Χθες έκλεισε στα 27,3 ευρώ, με άνοδο 1,1%.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η πλευρά της Μαργκαριτά, αφού δεν είναι απίθανο οι μέτοχοι να ζητήσουν υψηλότερο αντίτιμο για να της πουλήσουν τα «χαρτιά» τους.
Η ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας έχει όμως διαχρονικά αποδείξει ότι είναι πολύ δυνατή στο «παζάρι».
Tα πρώτα κέρδη για τον Μασκ
Μιλώντας για deals δεν είναι μόνο τα εγχώρια που έχουν ενδιαφέρον. Στις ΗΠΑ δεν αποκλείουμε να δούμε ένα mega deal με το TikTok, το οποίο και θα δώσει εν μέρει απάντηση σε αυτό που πολλοί αναρωτιούνταν: Τι γυρεύει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη στην πολιτική. Ο Έλον Μασκ που έχει αναλάβει τον καίριο ρόλο του να συμβουλεύει τον Τραμπ, να δίνει ιδέες για το πώς θα μικρύνει το κράτος και να τρολάρει τους πολιτικούς αντιπάλους, έχει βάλει στο στόχαστρο, χώρες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις.
Αν και είναι ακομη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο Έλον Μασκ είναι πάνω απ΄ όλα ένας ικανότατος επιχειρηματίας και οραματιστής. Με βάση αυτό, θα πρέπει να ερμηνεύουμε αρκετές από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί δημόσια.
Η είδηση -αποκλειστική- του Bloomberg πως η Κίνα εξετάζει την πώληση του Tik Tok – της αμερικανικής μονάδα – στον Μασκ ως πιθανή λύση προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο ban απο τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ίσως να αποτελεί το πρώτο κέρδος του επιχειρηματία Μασκ από τη νέα του δραστηριότητα.