Skip to main content

Ο εκσυγχρονισμός βγάζει Πρόεδρο Δημοκρατίας (και φέρνει τις κάλπες πιο κοντά)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Από την εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά θα προέρχεται πιθανότατα το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο επικήδειος που εκφώνησε στην κηδεία του Κώστα Σημίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Είναι ότι σαφές ότι θέλει να διεκδικήσει την κληρονομιά του «σημιτικού εκσυγχρονισμού» από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, πιστεύοντας προφανώς ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί για την πολιτική του επιβίωση και όχι στη μάχη στα δεξιά του, που έχει πάντως φουντώσει.

Το αν αυτή η στρατηγική θα ευνοήσει όντως τη ΝΔ ή τους Λατινοπούλου, Βελόπουλο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, θα φανεί στις επόμενες κάλπες. Μιας και για αυτές έχουμε μπροστά μας δρόμο (αν και μάλλον λιγότερο από ό,τι μας λέει ο πρωθυπουργός), ας δούμε την πιο άμεση εκλογή, αυτή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός θα δει το πρωί της Τετάρτης την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να την ενημερώσει πιθανότατα πως δεν θα ανανεωθεί η θητεία της.

Το γεγονός ότι ένα πρόσωπο που εξελέγη με 261 ψήφους από τη Βουλή δεν προτείνεται εκ νέου, μαρτυρά πραγματικά πολλά για τα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στην πολιτική σκηνή της χώρας και ειδικά μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Επιμένοντας στη σημερινή πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε μια χαρά να εξασφαλίσει τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα άνοιγε νέο κύκλο εσωκομματικής γκρίνιας.

Πώς θα μείνουν λοιπόν και οι γαλάζιοι βουλευτές ευχαριστημένοι και το ΠΑΣΟΚ αναγκασμένο να πει το «ναι»; Με μία πρόταση από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα της κεντροαριστεράς. Ποιος θα καταψήφιζε τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός ίσως να φοβάται το…«ταπεραμέντο» του. Και αν αυτό ισχύει υπάρχουν λύσεις: Αλέκος Παπαδόπουλος, Τάσος Γιαννίτσης, Λουκάς Παπαδήμος. Ακόμη και το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Η λύση του Κωνσταντίνου Τασούλα, σημερινού προέδρου της Βουλής, χωρίς να έχει διαγραφεί τελείως, συγκεντρώνει πια λιγότερες πιθανότητες. Τώρα αν όπως λένε ο Κυριάκος θελήσει να την κάνει την έκπληξη και μας ανακοινώσει πρόσωπο, που δεν έχει ακουστεί καθόλου, δεν το ξέρω.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές και με ποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Εγώ πιο πιθανό βλέπω η «έκπληξη» να είναι στον χρόνο των επόμενων εκλογών και όχι στην ΠτΔ. Γιατί όσο και εάν ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν το 2027, όλη αυτή η βιασύνη για πρόωρες αποπληρωμές χρέους, σε συνδυασμό με την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. που δεν του επιτρέπει να μοιράζει χριστουγεννιάτικους μποναμάδες, μαρτυρούν ότι οι κάλπες ίσως στηθούν το 2026.

Και μάλλον θα είναι διπλές όπως και το 2023, αφού η αυτοδυναμία είναι μακρινό όνειρο. Το μεγάλο ερώτημα είναι βεβαίως ένα. Θα αλλάξει τελικά ο εκλογικός νόμος; Και τι θα γίνει με το μπόνους; Θα μπορεί στις δεύτερες κάλπες να το πάρει και ένας συνασπισμός κομμάτων; Θα δούμε κυβέρνηση συνεργασίας; ΝΔ με Φωνή Λογικής ή ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ. Αν φτάνουν δύο κόμματα, γιατί αν δεν φτάνουν στο παιχνίδι ως τρίτος θα μπει και ο Κασσελάκης.

Τα σενάρια για τον ΟΛΘ

Από τα πολιτικά σενάρια, ας πάμε σε εκείνα του επιχειρείν που έχουν εξίσου πολύ «ζουμί». Μπορεί η δημόσια πρόταση της Leonidsport να αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη για τις προοπτικές του ΟΛΘ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κίνηση – έκπληξη της γαλλικής οικογένειας Louis-Dreyfus, η οποία κρύβεται πίσω από την ολλανδική εταιρεία, έχει προκαλέσει αρκετή αναστάτωση. Ένα από τα βασικά ερωτήματα αφορά το μέλλον της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με δεδομένο ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν (η Belterra ελέγχει το 71,85% και το Υπερταμείο το 7,27%), η δημόσια πρόταση των Γάλλων στοχεύει αυτομάτως στο περίπου 21% των μετοχών, οι οποίες αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην ελεύθερη διασπορά. Εάν λοιπόν η οικογένεια Louis-Dreyfus αποκτήσει αυτό το ποσοστό, τότε Belterra, Δημόσιο και Γάλλοι θα ελέγχουν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, με το free float να μηδενίζεται. Αυτό αυτομάτως θέτει την εισηγμένη σε τροχιά εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με βάση τον νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου.

Βέβαια, ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν τρόποι ώστε ο ΟΛΘ να «ξεκλειδώσει» την παραμονή στη Λεωφόρο Αθηνών, όπως για παράδειγμα μέσω μιας δεύτερης διάθεση μετοχών. Όλα αυτά, πάντως, αποτελούν μέχρι στιγμής σενάρια και εικασίες. Το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Μερίσματα… εξ ουρανού

Και από τις θάλασσες στους αιθέρες. Την πρόθεση για επιστροφή του 100% των προς διάθεση κερδών του 2024 στους μετόχους έχει εκφράσει η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οποία βλέπει τη μετοχή της εταιρείας στο Χ.Α. να επιστρέφει στα 8,2 ευρώ, δηλαδή στην τιμή εισαγωγής του περασμένου Φεβρουαρίου.

Εάν και η μετοχή έχει ταλαιπωρήσει αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι μην ξεχνάμε ότι έσπευσαν να αγοράσουν σε τιμές έως και 9,5 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό), αυτήν την στιγμή η εισηγμένη βρίσκεται… ίσα βάρκα, ίσα νερά.

Σίγουρα, οι δεσμεύσεις για γενναιόδωρα μερίσματα μπορούν να καταστήσουν σαφώς πιο ελκυστικό το story της εισηγμένης, με τους αναλυτές να βλέπουν σταθερές μερισματικές αποδόσεις άνω του 8% μέσα στα επόμενα χρόνια.