Το Κάιρο επισκέπτεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία βγαίνει επιθετικά μπροστά, διεκδικώντας διευρυμένη επιρροή στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο με όχημα τη Συρία.
Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός, γνωστό και σταθερό: Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή διαρκών αναταράξεων. Αλλά πιο σημαντικά από τα όσα θα πουν οι τρεις ηγέτες μπροστά στις κάμερες, περί τις 14:30 το μεσημέρι, είναι τα όσα θα συζητήσουν στην κατ’ιδίαν συνάντηση που θα έχουν. Το ερώτημα «πού το πάει ο Ερντογάν» θα είναι πρώτο πιάτο στο μενού.
Το δεύτερο θα είναι τα ενεργειακά και ευρύτερες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας. Την οικονομική – επιχειρηματική ατζέντα της Συνόδου προετοίμασε ο Κώστας Φραγκογιάννης, ο ο οποίος αναμένεται να υποβάλλει για προσωπικούς λόγους την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Ως υπεύθυνος της οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, δηλαδή της προώθησης επενδύσεων στο εξωτερικό, απέσπασε πολύ καλή βαθμολογία. Η αντικατάστασή του θα είναι προς το παρόν η μόνη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, με τις υπόλοιπες να τις αναμένουμε τον Μάρτιο. Ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, ένα πρόσωπο που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ταξίδια στο εξωτερικό, θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Ο Άγγελος Συρίγος ακούγεται επίσης για τη θέση.
Τα επικρατέστερα ονόματα για την προεδρία
Επιστρέφοντας από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει μπροστά του την περιβόητη short list για να λάβει και την τελική απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πια ότι θα προέρχεται από την κεντροαριστερά, με στόχο να πει το «ναι» και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι θα είναι μια τέτοια προσωπικότητα, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή διαρροή και στις ψήφους της ΚΟ της ΝΔ. Ο μαγικός αριθμός ψήφων; 200.
Κάπως έτσι γίνεται σαφές ότι το σενάριο να προταθεί παραμονή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην προεδρία, δεν περνάει. Το ΠΑΣΟΚ της χρεώνει τη χλιαρή στάση στις υποκλοπές και βουλευτές της ΝΔ τη θερμή στάση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Μενδώνη, Παπαδήμος, Πικραμένος, Κατσέλη, Δαμανάκη ήταν επίσης ονόματα που ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα και όπως μας λένε οι πληροφορίες μας, κυκλοφόρησαν για να καούν. Στο τραπέζι παραμένει από την άλλη εκείνο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γιάννης Στουρνάρας (αν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρόταση και για νέο διοικητή της ΤτΕ). Δύο γυναίκες, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Μαρία Ευθυμίου, συγκεντρώνουν επίσης κάποιες πιθανότητες, αν και μικρότερες.
Αν τελικά ανατραπούν προβλέψεις και προταθεί πρόσωπο από την κεντροδεξιά, δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον άλλο πέραν του Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο Νίκος Δένδιας, ως δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης, μάλλον δεν έχει λόγο να επιλέξει τη μετακίνηση σε έναν ρόλο που όσο τιμητικός και αν είναι, δεν παύει να είναι διακοσμητικός.
Την απόφαση δεν αποκλείεται να τη μάθουμε στις 15 Ιανουαρίου, με διάγγελμα λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αν δεν έρθει τότε, το αργότερο έως τις 20 του μήνα θα έχει, όπως έχουμε ξαναπεί, ανακοινωθεί.
Ζυμώσεις στις εισηγμένες
Ψήνονται λοιπόν οι αποφάσεις για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Ψήνονται και τα επιχειρηματικά deals αυτήν την περίοδο στην ελληνική αγορά, η οποία δείχνει να μπαίνει με φόρα στο 2025, παίρνοντας τη σκυτάλη από το αρκετά «κινητικό» 2024.
Όπως προκύπτει από διάφορες πηγές, σε αρκετές εισηγμένες παρατηρούνται έντονες «ζυμώσεις», οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε συμπράξεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Κι αυτό φέρεται να «ακουμπά» κι άλλους κλάδους, πέραν των συνήθων υπόπτων, δηλαδή της Ενέργειας και της Τεχνολογίας. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις στις 2 Ιανουαρίου έλαβε χώρα η τυπική ολοκλήρωση της απορρόφησης της Intercontinental από την Briq Properties στον τομέα των ακινήτων. Η συγκεκριμένα κίνηση, αν και πλήρως αναμενόμενη, φαίνεται ότι αποτελεί την αρχή μιας μακράς αλυσίδας εξελίξεων.
Το +46% της Attica Bank και μία νέα IPO
Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή είναι η συμπεριφορά της Attica Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μέσα σε μόλις έναν μήνα από την ολοκλήρωση της διπλής ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ και την εισαγωγή των νέων μετοχών (στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου 2024) η άνοδος της μετοχής ξεπερνά το +46%.
Αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας αποτιμάται σε περισσότερο από 1,28 δισ. ευρώ, φιγουράροντας ανάμεσα στους 22 «δισεκατομμυριούχους» του ελληνικού ταμπλό.
Έτοιμη να περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου, εν τω μεταξύ, είναι και η Φάις. Ο φάκελος της εισαγωγής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στόχος είναι η άντληση πολύτιμων κεφαλαίων.
Εδώ ο καλός μάγειρας
Και επειδή τα δισεκατομμύρια ανοίγουν την όρεξη, θα κλείσω με μία είδηση από τον χώρο της εστίασης. Στην «ερωτική συμπρωτεύουσα», λοιπόν, όπως θέλουν τα στερεότυπα να αποκαλείται η Θεσσαλονίκη, οι εργοδότες «φλερτάρουν» εντόνως τους υποψήφιους εργαζομένους.
Είναι τέτοια η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο, που οι διαθέσιμοι σεφ, βοηθοί κουζίνας και υπάλληλοι άλλων σχετικών ειδικοτήτων είναι άκρως περιζήτητοι. Βάζουν λοιπόν… οι ίδιοι αγγελία, διαφημίζοντας τα προσόντα τους, αντί να κυνηγάνε τις αγγελίες εύρεσης προσωπικού. Και οι εργοδότες πλειοδοτούν για την απόκτηση τους.