Skip to main content

Η short list του Μητσοτάκη, τα μεγάλα πορτοφόλια και τα «λαδώματα»

Shutterstock

Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, τα γερά μερίσματα και πορτοφόλια και το παράδοξο (ή όχι και τόσο) με το λάδι

Η νέα χρονιά δεν έφερε ακόμη μεγάλες πολιτικές ειδήσεις, αλλά τις περιμένει. Η συζήτηση βεβαίως περιστρέφεται ακόμη γύρω από το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να μην έχει καταλήξει στην επιλογή του (δεν βοήθησε τελικά το Μιλάνο, αντί της Κρήτης), αλλά να έχει στα χέρια του τη short list των προσώπων που μπορεί να προτείνει. Αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, λένε οι πηγές μας, θα συνδέεται με την κεντροαριστερά, αφού στόχος του είναι να αποσπάσει το «ναι» του ΠΑΣΟK και όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους κατά την εκλογή από τη Βουλή.

Αν ισχύσει, σημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται πως εσωκομματικά τα πράγματα είναι ήρεμα και θα γλιτώσει με ελαφρά μόνο γκρίνια την απόφαση να μην προτείνει πρόσωπο από τη δεξιά παράταση.

Τα τεστ της Παρασκευής

Οι βουλευτές αποφεύγουν τις πολλές πολλές ανταρσίες εν αναμονή του ανασχηματισμού και των προσδοκιών. Όσο για τους υπουργούς, βάζουν ήδη τα κεφάλια μέσα.

Και τούτο γιατί ετοιμάζονται για μίνι τεστ κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα, όταν και θα πραγματοποιείται κατά πληροφορίες η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εκεί θα πρέπει να παρουσιάζουν τι έχει προχωρήσει και τι εκκρεμεί. Στις προτεραιότητες και αυτής της χρονιάς; Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που προσδιορίζεται από τους πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως κορυφαία ανησυχία.

Το λάδι

Και η ακρίβεια δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα «εισαγόμενου πληθωρισμού». Γιατί αν ήταν έτσι, θα είχαμε δει το ελαιόλαδο για παράδειγμα αισθητά πιο φθηνό στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές χονδρικής του ελαιολάδου, που από βασικό αγαθό έφτασε να είναι πολυτέλεια για τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι σήμερα 55% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα οποία είχαν εκτιναχθεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Στα σούπερ μάρκετ πάλι δεν τις βλέπουμε παρά ελάχιστα (έως καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις) μειωμένες. Πού γίνεται το «λάδωμα» και δεν λένε να πέσουν;

Οι «3» που στέλνουν άμεσα στο ταμείο τους μετόχους

Και από την αγορά τροφίμων, ας πάμε στη χρηματιστηριακή για λίγο πιο ευχάριστα νέα. Αισιόδοξες αναμένονται μέσα στο 2025 οι εξελίξεις από το μέτωπο των μερισμάτων, καθώς η «απελευθέρωση» των τραπεζών από τον ασφυκτικό κλοιό των Ευρωπαίων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τις διανομές προς τους μετόχους των εισηγμένων. Πέρυσι, το σχετικό ποσό έφτασε στα 4,2 δισ. ευρώ (μερισματική απόδοση άνω του 4%), ενώ για φέτος οι προβλέψεις, όπως επισημάνθηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ν», ανεβάζουν τον πήχη έως τα 5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Μέχρι στιγμή, πάντως, αυτές που έχουν κάνει το πρώτο βήμα επιβράβευσης των μετόχων είναι οι διοικήσεις των Motor Oil, Helleniq Energy και Πλαστικά Θράκης, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει ή προαναγγείλει τη διανομή προμερίσματος από τα κέρδη του προηγούμενου έτους, με τις σχετικές πληρωμές να λαμβάνουν χώρα μέσα στον Ιανουάριο, δίνοντας γενναιόδωρο «μποναμά». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ των μερισμάτων για τις εισηγμένες του Χ.Α. ανήκει στο 2007, όταν οι μοιράστηκαν περισσότερα από 5,4 δισ. ευρώ!

Τα 10 μεγάλα πορτοφόλια

Μεγαλώνει εν τω μεταξύ ο συγκεντρωτισµός της κεφαλαιοποίησης στις 10 µεγαλύτερες σε αξία εισηγµένες µε το ξεκίνηµα του 2025. Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις, το 59% της κεφαλαιοποίησης, δηλαδή τα 61,72 δισ. ευρώ σε σύνολο 105,224 δισ. ευρώ, καλύπτουν οι 10 πρώτες, µε το υπόλοιπο των 43,504 δισ. ευρώ να µοιράζονται 135 εισηγµένες.

Η Coca Cola HBC στην πρώτη θέση έχει ξεφύγει κατά 4 δισ. ευρώ από τη δεύτερη Eurobank, που βρίσκεται στα 8,39 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση είναι η Εθνική Τράπεζα (7,09 δισ. ευρώ) και αµέσως µετά ο ΟΤΕ (6,05 δισ.), ο ΟΠΑΠ (5,82 δισ.) και η Τράπεζα Πειραιώς (5,02 δισ.). Χαµηλότερα των 5 δισ. ευρώ σε αξία είναι οι Metlen, ∆ΕΗ, Alpha Bank και Jumbo.

Τα έργα του Ελ. Βενιζέλος

Δεν είναι όμως μόνο οι κεφαλαιοποίησεις  που «πετάνε». Πετάει και ο τουρισμός. Με καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής προσφορών την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025, ξεκινούν τα συνοδά έργα για την επέκταση του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί 33 εκατ. επιβάτες έως το 2028.

Η πρώτη φάση των κατασκευαστικών εργασιών µε συνολικό προϋπολογισµό 188 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή πρόσθετων θέσεων στάθµευσης αεροσκαφών, όπως και τη δηµιουργία του νέου πολυώροφου κτιρίου στάθµευσης οχηµάτων, ενώ σε επόµενο στάδιο αναµένεται η επέκταση του υφιστάµενου τερµατικού σταθµού κατά περίπου 81.000 τ.µ., προϋπολογισµού 462 εκατ. ευρώ.

Και …τι χρονιά έχουμε;

Αφότου η ΕΕ βρήκε τον «μετριοπαθή τζιχαντιστή» (τον Αλ Τζολάνι ντε) που της ταιριάζει, μάλλον βρήκε και την ακροδεξιά που της ταιριάζει. Μία ακροδεξιά που έχει κάνει ολικό λίφτινγκ και που συγκινεί τους πρωταγωνιστές και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με τις ευλογίες της ΕΕ λοιπόν ο Έλον Μασκ που (με ποια ιδιότητα αλήθεια; ) ανακατεύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών θα συνομιλήσει με την Αλίς Βάιντελ του AfD, «αρκεί να μην κάνει πολιτική κατάχρηση». Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής του αυστριακού FPO, που αυτοαποκαλείται «καγκελάριος του λαού» (σας θυμίζει κάτι;) και έχει καταβολή από τα SS, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφότου κατέρρευσαν οι συνομιλίες Λαϊκού Κόμματος – Σοσιαλδημοκρατών – Φιλελευθέρων. Τι χρονιά είπαμε ότι έχουμε;