Skip to main content

Δύο γάμοι, μία κηδεία, το παλιό εργοστάσιο της Πίτσος και η τέχνη των παρατάσεων

Πότε λήγει το 2024; Μάλλον όχι στις 31 Δεκεμβρίου...

Η σημερινή στήλη θα αρχίσει με μία «ευγενική υπενθύμιση», που γράφουμε και στα email εκείνα, που έχουν μείνει αναπάντητα. Έχουμε λίγες ημέρες μπροστά μας να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας 2025. Γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα σπάσει η μακροχρόνια παράδοση της παράτασης στην πληρωμή τους. Ή έτσι τουλάχιστον μας έχουν πει.

Μην ανησυχείτε όμως. Το ελληνικό αυτό έθιμο όμως (της παράτασης, ντε) δεν χάνεται. Παράταση πήρε η υποβολή του πόθεν έσχες. Παράταση – ανάσα δίνεται και για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, αφενός γιατί υπάρχουν ανοιχτοί φάκελοι που δεν θα κλείσουν μέχρι τέλος του έτους, αφετέρου για να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όσους δεν θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Παράταση και στις προθεσμίες για τη Golden Visa. 

Και γενικά το 2024 σε πολλές περιπτώσεις δεν θα τελειώσει 31 ∆εκεμβρίου. Αυτό συμβαίνει και στο «ενεργειακό» σύμπαν. Φαντάζει τρελό κι όμως. Η «καταιγίδα» παρατάσεων ενεργειακού χαρακτήρα που περιλαμβάνει εμβόλιμα ως κύριο άρθρο το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, κατορθώνει να παρατείνει το 2024 μέχρι το τέλος του 2025. ∆ύο πράγματα σηκώνουν επιβράβευση σε αυτή την περίπτωση. Το πρώτο είναι να βρει κανείς το άρθρο και το δεύτερο να καταλάβει περί τίνος πρόκειται…

Τα deals που ολοκληρώνονται

Καμία παράταση εδώ. Στην τελική ευθεία εισέρχονται δύο επιχειρηματικά deals. Ο λόγος για την απορρόφηση της Ενεργειακός Κόμβος από την ΕΚΤΕΡ, αλλά και για τη συγχώνευση μεταξύ της BriQ και της Intercontinental.

Ξεκινώντας από την εξαγορά της Ενεργειακός Κόμβος από την ΕΚΤΕΡ, οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την απορρόφηση θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 31 Δεκεμβρίου. Μεγάλος ωφελημένος θα είναι ο Αθανάσιος Σίψας, πρώην μέτοχος της «Κόμβος» και νυν βασικός μέτοχος της ΕΚΤΕΡ, ο οποίος θα δει το ποσοστό ελέγχου στην κατασκευαστική να αυξάνεται σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι το deal κρίθηκε απαραίτητο αφενός για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της ΕΚΤΕΡ, αφετέρου για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, δεδομένης της έκθεσης της «Κόμβος» σε τουριστικά projects.

Όσον αφορά στον «γάμο» BriQ – Intercontinental, ο οποίος είχε περάσει από αρκετές δοκιμασίες μέχρι να τελεσφορήσει, η απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη θα λάβει χώρα την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους (2/1/2025). Στο νέο σχήμα, το οποίο θα συνεχίσει να φέρει την επωνυμία BriQ, οι μέτοχοι της BriQ θα κατέχουν το 79,7% και οι μέτοχοι της ICI το 20,3%, με την ελεύθερη διασπορά να κυμαίνεται στο 41,3%. Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Φέσσας θα ελέγχει το 30%, η Ευτυχία Κουτσουρέλη το 13,4% και ο Αριστείδης Χαλικιάς το 14,5%. Η νέα εταιρεία θα έχει μια δύναμη πυρός 59 ακινήτων, συνολικής αξίας 283 εκατ. ευρώ.

Λεφτά υπάρχουν… αλλά όχι για έρευνα

Και από τους γάμους στην…«κηδεία». Γιατί η έρευνα στην Ελλάδα πενθεί τη χαμένη κρατική χρηματοδότηση (όσα υπερπλεονάσματα και εάν εμφανίσουμε).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα βιοεπιστηµονικός φορέας µε αντικείμενα την επιδημιολογία, την ψυχολογία της υγείας, την κλινική έρευνα και τη βιοπληροφορική, ενώ συνεργάζεται µε τα μεγαλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως και με βιοµηχανίες τροφίμων, φαρμακοβιομηχανίες κ.ά.

Αλήθεια, ταιριάζει σε ένα τέτοιο ινστιτούτο να είναι υποχρηματοδοτούμενο; Η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει το ΙΝΕΒ αγγίζει το… συγκλονιστικό ποσό των 500.000 ευρώ, την ώρα που τα έξοδα και ο εξοπλισµός απαιτούν πόρους 5,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια, χάρη στις συνέργειες που αναπτύσσει µε τον ιδιωτικό τομέα καταφέρνει να έχει έσοδα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ.

Νέα υπεραγορά στου Ρέντη

Σε υπεραγορά τροφίμων, κατάστημα εστίασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και παιδότοπους θα μετατραπεί το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν από το 1959 έως τον Απρίλιο του 2021 είναι έκτασης 53.000 τ.μ. και αγοράστηκαν από την Σκλαβενίτης, έναντι τιμήματος 26 εκατ. ευρώ.

Το έργο είναι σε φάση αδειοδότησης και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού ο χαρακτηρισμός ή μη του ακινήτου, ως νεότερου μνημείου.
Πάντως, η Σκλαβενίτης έχει υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή της νέας υπεραγοράς με την Τέρνα (Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα).