Και εκεί που είχαμε μάθει να εστιάζουμε την προσοχή στα πολύχρωμα τιμολόγια του ρεύματος, έρχεται να μπει στη ζωή μας το άγχος για τον λογαριασμό της… ΕΥΔΑΠ. Γιατί όσο οι λίμνες στερεύουν, τόσο αυτός θα φουσκώνει.
Εν μέσω λειψυδρίας, οι ανατιμήσεις θεωρούνται λίγο πολύ – δεδομένες και μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα έρθουν. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 θα μας έρθουν τα μαντάτα.
Αλλά οι φουσκωμένοι λογαριασμοί δεν είναι ούτε το μόνο ούτε το κυριότερο πρόβλημα. Είμαστε ήδη σε «πορτοκαλί συναγερμό» και εάν δεν αρχίσει να βρέχει κανονικά ή έστω να «βρέξει» ιδέες από το κράτος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε 3 με 4 χρόνια το πολύ θα αντιμετωπίζουμε οξύτατη ανεπάρκεια νερού.
Μαγειρεύονται deals στον κλάδο των τροφίμων ή καλύτερα σιγοβράζουν, γιατί παρά το προχωρημένο των διαπραγματεύσεων, μέσα στο 2024 μάλλον δεν θα κλείσουν. Ο λόγος για την εξαγορά της Μπάρµπα Στάθης από την Ideal Holdings και την εξαγορά της Κάμπος Χίου από τον Όμιλο Γαλακτοκοµεία.
Και στις δύο περιπτώσεις ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, που εάν δεν διευθετηθούν δεν θα αλλάξουν χέρια οι προς πώληση εταιρείες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι και τα δύο deals παραµένουν στο τραπέζι και δεν μιλάμε για ενδεχόμενο ναυαγίων… στην παρούσα έστω φάση. Απλά μάλλον θα είναι έτοιμα για…σερβίρισμα το 2025.
Τα 3/4 της κεφαλαιοποίησης σε 22 εταιρείες
Ολοένα και πιο… πλούσιοι γίνονται οι «δισεκατομμυριούχοι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή οι εταιρείες που έχουν αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτήν την στιγμή, οι 22 «πλουσιότερες» εισηγμένες κατέχουν τα 3/4 της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς, η οποία από την πλευρά της υπολογίζεται σε 102 δισ. ευρώ.
Εξίσου υψηλή είναι και η αντιστοιχία για τις 10 «πλουσιότερες» εισηγμένες, οι οποίες αξίζουν αθροιστικά 57 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 55% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Ποιες είναι αυτές; Φυσικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Coca – Cola, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Metlen, η ΔΕΗ και η Jumbo.
Από εκεί και πέρα, η λίστα των «δισεκατομμυριούχων» του Χ.Α. περιλαμβάνει και τα ονόματα των Titan Cement, Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Helleniq Energy, Τρ. Κύπρου, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Prodea, Viohalco, Lamda, Attica Bank.
Σε απόσταση μικρότερη των 100 εκατ. ευρώ από το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ ακολουθούν, επίσης, οι Optima, Καρέλιας και Aegean, των οποίων η αποτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 928 και 956 εκατ. ευρώ.
Ευτυχώς υπάρχει και η Metlen
Η είσοδος της Metlen στον FTSE 100 του Λονδίνου, αναμφίβολα, συνιστά ένα σπουδαίο γεγονός για τον Όμιλο του Ευ. Μυτιληναίου. Όμως, εξίσου σπουδαίο γεγονός αποτελεί και για το ίδιο το λονδρέζικο χρηματιστήριο, το οποίο φέτος έχει βιώσει μια μαζική… έξοδο εταιρειών.
Στοιχεία των FT δείχνουν ότι 88 εταιρείες έχουν αποχωρήσει ή έχουν μεταφέρει την πρωτογενή διαπραγμάτευση από τις αρχές του έτους. Αντίθετα, οι νέες εισαγωγές ανέρχονται σε μόλις 18, δηλαδή το μικρότερο νούμερο των τελευταίων 15 ετών. Ευτυχώς, λοιπόν, που υπάρχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και… στηρίζουν το Λονδίνο.
Αυτό που θέλουν τα στελέχη
Μιας και και φτάσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε εκεί, αναδεικνύει τον κίνδυνο μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού από επιχειρήσεις που περιορίζουν την ευελιξία στην εργασία. Σύμφωνα με την International Workplace Group (IWG), τo 67% των υπεύθυνων προσλήψεων, διαπιστώνουν αύξηση των υποψηφίων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας, αφήνοντας πίσω τους εταιρίες που επιβάλλουν πενθήμερη εργασίας σε κάποιο κεντρικό γραφείο.
Το 75% δήλωσε ότι υποψήφιοι έχουν απορρίψει επαγγελματικές προτάσεις, που δεν προσφέρουν τη δυνατότητα υβριδικής εργασίας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με το 55% αυτών να εμφανίζεται ευχαριστημένο εάν μπορεί να δουλεύει σε ευέλικτους χώρους ή σε κοντινά γραφεία. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι εταιρείες όπως η PwC, η Santander και η Amazon έχουν αλλάξει τις πολιτικές τους, προωθώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία. Άλλωστε δεν θα ήθελαν να χάσουν κορυφαία στελέχη τους, ακολουθώντας την αντίθετη τακτική.
Όλα αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς εδώ, μόλις τον περασμένο Ιούλιο υιοθετήσαμε την 6αήμερη εργασία για συγκεκριμένους κλάδους της Οικονομίας. Και μετά απορούμε, γιατί οι κενές θέσεις εργασίας στη χώρα, καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Καλά θα πάει και αυτό…