Skip to main content

Το συγχωροχάρτι του Μητσοτάκη στον «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», οι δυσκολίες στο μέτρημα και οι επενδύσεις…των ενστόλων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ό,τι συμβαίνει παρασκηνιακά

Τι μάθαμε χθες από την πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για προϋπολογισμό;

  • Πρώτον, ότι δυσκολεύονται λίγο στο μέτρημα. Με 158 «ναι» μας ανακοινώθηκε αρχικά ότι πέρασε ο προϋπολογισμός για να χρειαστεί να περάσει κανά 40λεπτο μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι τον υπερψήφισαν τελικά 159 επί 299 συμμετεχόντων στην ψηφοφορία. Απών ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ τα «ναι» ήρθαν από 155 βουλευτές της ΝΔ και 4 ανεξάρτητους. Που για να σας πω τη μαύρη μου αλήθεια, εγώ αν ήμουν Μητσοτάκης ή Χατζηδάκης θα προτιμούσα να έχουν μείνει τα «ναι» στα 155 και να μην ταυτιστεί ο προϋπολογισμός μου με αυτούς τους 4 – αν και υποψιάζομαι ότι πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ δεν συμμερίζονται τις δικές μου ευαισθησίες στο θέμα.

Ο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» Λευτέρης Αυγενάκης ήταν το ένα «ναι». Και δεν αποκλείεται αυτό να σημάνει συγχωροχάρτι και  επιστροφή στη ζεστασιά της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Όσο για τα άλλα 3 έξτρα «ναι»; 3 ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από ένα κόμμα που κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, τους Σπαρτιάτες. 

  • Δεύτερον, ότι κάποιοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την πραγματικότητα ή τουλάχιστον προσπαθούν να μας πείσουν για αυτό. Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών δεν είχαν ούτε ένα σχόλιο για τους υπουργούς εκείνους που λίγο – πολύ έβγαλαν τους Έλληνες «κατά φαντασίαν φτωχούς». Μας είπαν πάλι πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά έλα που ξέχασαν να μας εξηγήσουν πώς βρεθήκαμε προτελευταίοι ή τρίτοι από το τέλος σε όλους τους δείκτες που έχουν να κάνουν με το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.  Αλλά δεν ήταν μόνο οι κυβερνητικοί που βλέπουν «πλούσιους» παντού.. Τους βλέπει και η Νέα Αριστερά. Για αυτό και προτείνει… αύξηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση των αμυντικών δαπανών. Μία συνταγή που την έχουμε δοκιμάσει ήδη. Θυμάστε πότε; Ναι, βεβαίως στην εποχή των μνημονίων. Γιατί να αυξήσουμε τον ΕΝΦΙΑ; Γιατί πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες, μας λένε. Δηλαδή όποιος κατάφερε να αγοράσει ένα σπίτι, είναι για τη Νέα Αριστερά…πλούσιος. Και για αυτό θα πρέπει να πληρώνει πέρα από το στεγαστικό του δάνειο και ένα «ενοίκιο» στο κράτος. Καταπληκτική ιδέα.
  • Τρίτον μάθαμε ότι θα μηδενιστούν χρεώσεις σε βασικές τραπεζικές κινήσεις, όπως πληρωμές ΔΕΚΟ. Που βεβαίως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Και που όποτε τις βλέπαμε, μας γύριζε το μάτι. Αλλά το μέτρο αυτό – πέρα από το να μας δείξει σε συμβολικό επίπεδο ότι η κυβέρνηση δήθεν τα βάζει με τους τραπεζίτες – για να είμαστε ειλικρινείς, στην τσέπη μας δεν σημαίνει κάτι άλλο παρά διαφορά ελάχιστων ευρώ τον μήνα.
    Αλλά σε μία «έκρηξη γενναιοδωρίας» ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε και κάτι ακόμη που δεν αφορά τις τράπεζες, αλλά τους ενστόλους. Θα τους αναγνωριστεί, λέει, το επικίνδυνο της υπηρεσίας τους. Αλλά το τι σημαίνει αυτό στην πράξη (δηλαδή σε ευρώ) δεν μας το είπε, το κρατάει έκπληξη. Και εμείς θα περιμένουμε να το δούμε στην εξειδίκευση των μέτρων. Γιατί θυμόμαστε με πόσο ενθουσιασμό είχε ανακοινωθεί η αύξηση 20% (!) στα νυχτερινά των ενστόλων – για να μάθουμε τελικά ότι αυτή αντιστοιχούσε σε 0,55 ευρώ μεικτά την ώρα ή 4,4 ευρώ (μεικτά πάντα) στο 8ωρο. Φήμες που θέλουν σύσσωμη την Ελληνική Αστυνομία έκτοτε να ανοίγει κάθε πρωί τη Ναυτεμπορική για να δει πώς θα επενδύσει το ιλιγγιώδες αυτό ποσό, ελέγχονται ως ανακριβείς.

Η παγίδα της Συρίας

Αν και η συζήτηση ήταν για τον προϋπολογισμό, οι βολές των πολιτικών αρχηγών κατά της κυβέρνησης δεν περιορίστηκαν στην οικονομική πολιτική της. Όλοι ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στη Συρία και εξέφρασαν έκπληξη και δυσφορία για το γεγονός ότι η Αθήνα έμεινε σιωπηρή μπροστά στην παρέμβαση πρωτίστως της Τουρκίας και δευτερευόντως του Ισραήλ, ενώ εξέφρασε ενθουσιασμό για την πτώση του τυραννικού καθεστώτος Άσαντ, χωρίς όμως κανέναν προβληματισμό για την επόμενη μέρα.

Ορισμένοι θύμισαν μάλιστα τη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «επιστροφής της Συρίας στη δημοκρατική ομαλότητα». Το να λες την ανάληψη της εξουσίας από τζιχαντιστές (που βγήκαν μάλιστα από τα σπλάχνα της Αλ Κάιντα) δημοκρατική ομαλότητα είναι τουλάχιστον ατυχές. Όσοι δε έχουν θαμπωθεί από το «μετριοπαθές» πρόσωπο του Αλ Τζολάνι, ας θυμηθούν λίγο τι είδαμε σε αρκετές χώρες της περιοχής μετά την Αραβική Άνοιξη ή ας ανατρέξουν να δουν τι έγινε στο Ιράν όταν έπεσε ο τυραννικός Σάχης. Ας περιμένουμε λοιπόν λίγο πριν αρχίσουμε τα πανηγύρια.

Πάει… πίσω το νέο ν/σ για το Χ.Α.

Εκεί που δεν θέλουν να περιμένουν άλλο είναι στο χρηματιστήριο. Γιατί το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών έως τα τέλη του Νοεμβρίου, αλλά ο Δεκέμβριος κοντεύει να φύγει και ουδείς έχει μέχρι στιγμής δει το περιεχόμενό του. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο θα «πάει» για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, αφήνοντας προσωρινά στον… πάγο την επενδυτική κοινότητα.

Κανονικά το νέο free float

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές της ΕΧΑΕ, αυτή η καθυστέρηση (προς το παρόν) δεν αλλάζει τον προγραμματισμό του Χ.Α. για την εφαρμογή του νέου κανονισμού, ο οποίος θα αφορά τα αυστηρότερα όρια της μετοχικής διασποράς. Ο πρώτος έλεγχος για την τήρηση του free float θα διεξαχθεί κανονικά την 1η Ιουλίου, με περίοδο αναφοράς από 1η Ιανουαρίου έως 30η Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα όρια προβλέπουν μετοχική διασπορά κατά ελάχιστο 15% για εισηγμένες άνω των 200 εκατ. ευρώ και 25% για εισηγμένες κάτω των 200 εκατ. ευρώ.