Ζητείται πρωθυπουργός. Όχι για εμάς, μην πάει στο κακό ο νους σας. Ο δικός μας δεν μας αφήνει για τις Βρυξέλλες, το ξεκαθάρισε, θα είναι εδώ να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2027. Οι Γάλλοι είναι που έχουν μείνει πάλι ακυβέρνητοι και πολλοί φοβούνται μήπως το δικό τους καράβι σπρώξει συνολικά την Ευρωζώνη στα βράχια.
Με έλλειμμα 6% και καμία διάθεση από την πλειοψηφία της Βουλής για μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωσή του, η Γαλλία γίνεται ξαφνικά… Ελλάδα σε κόστος δανεισμού, ξυπνώντας σε κάποιους μνήμες ακόμη και από την κρίση του 2010. Η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται μεν στον Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά εκείνοι που έχουν την πραγματική δύναμη είναι οι Μελανσόν και Λεπέν (νικητές σε έδρες και ψήφους αντίστοιχα στις εκλογές).
Τους την έδωσε ο ίδιος ο Μακρόν προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Τώρα πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί. Εκείνος δηλώνει αμετακίνητος έως το 2027. Όσο για νέες βουλευτικές κάλπες; Αυτές δεν μπορούν να έρθουν πριν από τον Ιούλιο. Υπομονή λοιπόν…
Από το 2028 βλέπουμε…
Την αξία της υπομονής φαίνεται, εν τω μεταξύ, ότι θέλει να διδάξει στους εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας. Δεν εξηγείται διαφορετικά, η τοποθέτηση της αρμόδιας υπουργού, Νίκης Κεραμέως, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα ο κατώτατος μισθός μπορεί να τους δώσει ώθηση προς τα πάνω.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη την περίοδο 2019 – 2024, όταν οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, αυξήθηκαν από τα 650, στα 830 ευρώ. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν αυξήθηκαν.
Τώρα, εκτιμά η κυρία Κεραμέως ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με τη θεσμοθέτηση του μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου θα προκύπτουν εφεξής οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Μόνο που το συγκεκριμένο μοντέλο, μπορεί να ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, αλλά θα εφαρμοστεί το… 2028! Να υποθέσουμε, συνεπώς, ότι μέχρι τότε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν λίγο πιο δύσκολες, ως προς την υλοποίησή τους.
Εκτός εάν, οι αυξήσεις που θα δοθούν την περίοδο 2025 – 2027, για να οδηγήσουν τον κατώτατο στα 950 ευρώ, όπως είναι η κυβερνητική δέσμευση, αλλάξουν στο status των συλλογικών συμβάσεων, πράγμα λιγάκι δύσκολο, με τους περιορισμούς που υπάρχουν και διατηρούνται, ακόμα και από τα μνημονιακά έτη. Άρα, υπομονή άλλη μια τριετία. Μετά, απογειωνόμαστε!
Ιατρική σχολή με… CVC
Λιγότερο θα περιμένουμε για τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ζεσταίνονται οι μηχανές για την ίδρυση ιατρικής σχολής στην Ελλάδα από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC). Ανακοινώθηκε στο ΓΕΜΗ η ίδρυση της UNIC Ellinikon Campus Academic A GR με σκοπό τη λειτουργία στην ελληνική Επικράτεια ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η ονομασία της εταιρείας παραπέμπει στις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί ότι για τη στέγαση του βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Lamda Development για το Ελληνικό, ενώ να θυμίσουμε ότι μια τέτοια σχολή θέλει και τις κλινικές της. Γι΄ αυτό και η συνεργασία με το CVC Capital (πάντα σύμφωνα με πληροφορίες απουσία επίσημης ενημέρωσης) το οποίο ελέγχει μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας, όπως το Υγεία, το Metropolitan και το Μητέρα.
Η «μάχη» των δύο τραπεζών
Μπορεί οι πρώτες πέντε θέσεις, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, να είναι «κλειδωμένες» από τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Κύπρου, αλλά η «μάχη» για την 6η θέση μόλις τώρα ξεκίνησε, όπως φαίνεται στο ταμπλό της Αθήνας. Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ στην Attica Bank και η εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο, έχουν φέρει την αποτίμηση της μέχρι πρότινος προβληματικής τράπεζας στην περιοχή των 960 εκατ. ευρώ.
Σε απόσταση – αναπνοής ακολουθεί η Optima Bank, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 930 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 30 εκατ. ευρώ λιγότερα. Οι επόμενες ημέρες, επομένως, προμηνύονται άκρως συναρπαστικές για τις δύο τράπεζες, οι οποίες θα δώσουν σκληρή «μάχη». Και φυσικά, το βασικό ερώτημα είναι ποια από τις δύο θα καταφέρει να σπάσει πρώτη το φράγμα του 1 δισ. ευρώ.
Και η μάχη για τη ΔΕΘ
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να εκκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η ανάγκη για το έργο δεν αμφισβητείται από κανέναν και συζητείται επί χρόνια. Η ωρίμανση των διαδικασιών γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και όπως όλα δείχνουν η ανάπλαση της ΔΕΘ θα γίνει μέσω σύμβασης παραχώρησης, εκτιμώμενης διάρκειας περίπου 40 ετών, με την κυριότητα να παραμένει στον φορέα της ΔΕΘ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει έργα προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 120 εκατ. θα είναι η δημόσια συμμετοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επίσης σημαίνει ότι το όλο project ευνοεί τις συνεργασίες και όχι την αυτόνομη κάθοδο στον διαγωνισμό.