Σάλπαρε λοιπόν και ο ναύαρχος και έμεινε με 27 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού θα πάει ο Ευάγγελος Αποστολάκης; Προς το κόμμα του Κασσελάκη τον βλέπουμε, το οποίο στην πρώτη καταγραφή της Metron Analysis, πιάνει ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 4%.
Η δημοσκόπηση της Metron όμως – όπως και άλλες έρευνες γνώμης – μας λένε και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον. Πως όσο πιο συμπαθής είναι ένας πολιτικός αρχηγός τόσο λιγότερο… κατάλληλος θεωρείται για πρωθυπουργός. Πρώτος στη δημοτικότητα ο Σωκράτης Φάμελλος με 47%, στο 43% ο Ανδρουλάκης και στο 41% ο Δημήτρης Κουτσούμπας, την ώρα που η δημοτικότητα του Μητσοτάκη είναι μόλις στο 37%. Αλλά ο πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός παραμένει ο κανένας με 34%. Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%), ενώ Κουτσούμπας και Φάμελλος παίρνουν στο συγκεκριμένο ερώτημα μόλις 5% και 4% αντίστοιχα. Σαν να σου λένε, «καλό παιδί, αλλά δεν κάνει…».
Μετά την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας, εν τω μεταξύ, πέφτει λίγο η ΝΔ, ανεβαίνει λίγο το ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ (αν και αυτό είναι μάλλον αποτέλεσμα της εκλογής Φάμελλου), παίρνει τα πάνω της η Ελληνική Λύση και πέφτει η Φωνή της Λογικής. Τι γίνεται; Κλέβει ο Στέφανος ψήφους από τη Λατινοπούλου; Σε αυτή τη χώρα τίποτα πια δεν μας κάνει εντύπωση. Αλλά του Γιάννη Πρετεντέρη μια εντύπωση η Αφροδίτη, του την έχει κάνει.
Τι θα μπορούσε να ανατρέψει ποσοστά κομμάτων και αρχηγών; Τα πιθανά deals με τους ανεξάρτητους της Βουλής, που – υγεία να χουν – είναι πια 23. Τουλάχιστον 3 εξ αυτών καλοβλέπουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται σε μια διαφορά 8 -10 μονάδων από τη ΝΔ.
Μαγειρεύονται φήμες
Μέχρι όμως να ξέρουμε περισσότερα για τα πολιτικά deals, ας πάμε στα επιχειρηματικά, που μαγειρεύονται. Το πωλητήριο στην Μπάρμπα Στάθης άνοιξε την όρεξη για φημολογία. Και αυτή θέλει πέρα από την Ideal Holding (που να θυμίσουμε είχε έρθει σε καταρχήν συμφωνία με την CVC να υπάρχει και δεύτερος ενδιαφερόμενος. Και ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός;
Οι προβολείς στράφηκαν στον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος μέσω της Bespoke κάνει στοχευμένες εξαγορές στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων-ποτών. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας λένε πως ούτε η Μπάρμπα Στάθης ούτε η ∆έλτα φαίνεται να βρίσκονται στο ενδιαφέρον του ισχυρού σχήματος επιχειρηματιών της Bespoke.
Αναζητείται μποναμάς
Όσοι ορεξάτοι και εάν είναι οι επενδυτές για σενάρια, άλλο τόσο κουρασμένοι αισθάνονται από τον παρατεταμένο εγκλωβισμό του Γενικού ∆είκτη στις 1.400 μονάδες. ∆εν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι οι περισσότερες συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία αφορούν το αν θα πρέπει να ξεχάσουµε για φέτος το καθιερωμένο «Santa Claus» ράλι και να αρκεστούμε σε μονοψήφια απόδοση για το έτος. Έχει γούστο να πάρουν όλοι χριστουγεννιάτικου μποναμά, πριν του Χρηματιστηρίου.
Η μάχη του μερίσματος στον ΟΤΕ
Μπορεί τα μέσα να δίνουν έμφαση στο αν και πότε θα δούμε το «Τ» της Deutsche Telekom να κυριαρχεί εκεί που άλλοτε βλέπαμε το σήμα του ΟΤΕ, αλλά οι επενδυτές άλλο ήταν που περίμεναν να ακούσουν από τον Κώστα Νεμπή. Τι θα γίνει με το μέρισμα. Διευκρίνισε λοιπόν ότι θα έχουμε μια επιβράβευση στα ίδια ή, αν είναι δυνατόν, ελαφρώς καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά.
Η προηγούμενη διοίκηση είχε δώσει μέρισμα 0,72 ευρώ/μετοχή, κάτι που αντιστοιχούσε σε απόδοση της τάξης του 5%. Ωστόσο, οι επενδυτές ήθελαν κάτι καλύτερο, δεδομένης της μεγάλης ρευστότητας του Ομίλου. Περίμεναν λοιπόν να ακούσουν κάτι πιο γενναιόδωρο… Αλλά εντάξει Γερμανοί είναι αυτοί, δεν είναι και Άραβες.
Από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα
Η αδυναμία που λέτε των πλούσιων χωρών του Αραβικού Κόλπου στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες είναι γνωστή. Η Saudi Telecom έχει χτίσει συμμετοχή στην Telefonica, η θυγατρική της Tawal έχει εξαγοράσει δραστηριότητες της United σε Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία, ενώ η e& των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει μερίδιο στη Vodafone. Φαίνεται όμως ότι ειδικά οι Σαουδάραβες έχουν μια παραπάνω αδυναμία στην Ελλάδα. Έτσι η δική τους Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών, Διαστήματος και Τεχνολογίας (CST) υπέγραψε μνημόνιο συνεραγσίας με τη δική μας Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος και ο Γενικός Διευθυντής/Πρόεδρος της CST, Μοχάμεντ Αλ Ταμίνι. Να θυμίσουμε ότι οι δύο χώρες ήδη συνεργάζονται για το υποβρύχιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη με την πρώτη φάση του να αποτελεί επένδυση 550 εκατ. ευρώ. Στον φορέα υλοποίησης του καλωδιακού συστήματος συμμετέχουν η Saudi Telecom με 72%, η ΔΕΗ με 25% και η TTSA με 3%.
Και από τον Ψηλορείτη στα αστέρια
Δεν φεύγω από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της καινοτομίας, αλλά θα σας ταξιδέψω έως την Κρήτη. Γιατί το νέο υπερσύγχρονο οπτικό τηλεσκόπιο, που λειτουργεί πλέον στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα (την κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)), είναι από αυτά τα σπάνια καλά νέα στη χώρα.
Το Αστεροσκοπείο δημιουργήθηκε χάρη στην δωρεά έκτασης 15 στρεμμάτων, στην ομώνυμη κορυφή του Ψηλορείτη, από τον ιστορικό Δήμο Ανωγείων. Η αγορά του τηλεσκοπίου που κατασκευάστηκε από την αυστριακή εταιρεία ASA Astrosysteme πραγματοποιήθηκε με χορηγία 500 χιλ. ευρώ από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση και ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Θα αποτελέσει ένα εθνικό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών που σχετίζονται με τηλεπικοινωνίες νέας γενιάς, με δορυφόρους οι οποίοι βασίζονται στη χρήση λέιζερ, καθώς και ένα κέντρο παρακολούθησης της θέσεως των δορυφόρων αυτών, οι οποίοι είναι πλέον χιλιάδες και περιστρέφονται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.