Skip to main content

Οι Άραβες υπογράφουν ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά deals όλων των εποχών, οι Τούρκοι παίζουν και εμείς μετράμε πόσα δισ. μας στοίχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Δισεκατομμύρια πάνε και έρχονται σήμερα στη στήλη - Από το deal της Masdar έως το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και τα χρήματα που έχει ρίξει ο Ερντογάν στην τουρκική αμυντική βιομηχανία

Και να που έφτασε η ημέρα των υπογραφών για μία από τις μεγαλύτερες αγοραπωλησίες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Το deal ανάμεσα σε έναν κατασκευαστικό κολοσσό της χώρας και έναν γίγαντα εξ Αραβίας. Η Masdar εξαγοράζει το 36,59% της Τερνα Ενεργειακής που κατέχει έως τώρα η ΓΕΚ Τέρνα.

Οι Άραβες πρακτικά θα αποκτήσουν το 64,68% της Ενεργειακής καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση και των συμμετοχών στη θυγατρική του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Περιστέρη και άλλων στελεχών.

Η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό της ΓΕΚ Τέρνα ανέρχεται σε 880 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι η Τέρνα Ενεργειακή (100%) αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ και η συνολική αξία της Συναλλαγής (Enterprise Value) φτάνει στα 3,2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar προς όλους τους μετόχους της Ενεργειακής και σε τιμή ανά μετοχή τα 20 ευρώ (όπως και για το 64,68%).

Εμείς και οι Τούρκοι

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όμως θα σας πάω στην Τουρκία. Γιατί οι γείτονες αυτόν τον καιρό έχουν όρεξη για παιχνίδια. Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Άμυνας,  Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος μιλώντας σε Τούρκους βουλευτές χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές και παράνομες» τις απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι η Άγκυρα έδειξε αποφασιστικότητα, εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Για αυτή την «αποφασιστικότητα», όπως τη λένε οι γείτονες, ή κλασική συμπεριφορά χώρας – ταραξία, όπως τη λέω εγώ, μίλησαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ψύλου, «Ο Ερντογάν με τη ματιά ενός Έλληνα», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης. Η φινλανδοποίηση ήταν η λέξη που κυριάρχησε. Τι σημαίνει; «Ότι τα δικαιώματά σου τίθενται υπό την έγκριση της δύναμης που θέλει να σου επιβληθεί. Το casus belli, οι παραβιάσεις, τα γεγονότα στον Έβρο όπου κατέλαβαν την νησίδα, τα γεγονότα της Κάσσου», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς. «Δεν είναι λύση να καλύπτεις επικοινωνιακά τα γεγονότα της Κάσου. Αυτό που θέλει ο Ερνοτογάν είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε μικρό εταίρο. Υπάρχουν επιχειρηματίες, “νταβατζήδες” όπως τους είχε αποκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός που δεν θα είχαν πρόβλημα να παίξουν τον ρόλο του μικρού εταίρου σε οικονομική συνεργασία με τουρκικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σε λιγότερο καυστικούς τόνους ο κ. Βαληνάκης, αλλά το μήνυμα που έστειλε, ξεκάθαρο: Η στρατηγική που ακολουθούμε εδώ και 50 χρόνια απέναντι στην Τουρκία δεν αποδίδει – τουλάχιστον όχι πια. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτές. «Βάζω το ερώτημα εάν η αποτρεπτική στρατηγική που ακολουθούμε έχει καταφέρει να μειώσει στο ελάχιστο τις τουρκικές διεκδικήσεις. Όχι μόνο δεν τις αποτρέψαμε, αλλά ο κατάλογος αυτός των διεκδικήσεων ολοένα και αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά. «Χρειάζεται να είναι πιο αποτελεσματική η στρατιωτική μας μηχανή; Να κάνουμε περισσότερα στα διπλωματικά πεδία; Μήπως πρέπει να μοχλεύσουμε περισσότερο τη θέση μας στην ΕΕ; Έχουμε μπει σε έναν διμερή διάλογο, χωρίς να χρησιμοποιούμε τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και την παρουσία Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο», συμπλήρωσε.

Σημαντική και η παρέμβαση του πρώην πρέσβη στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή. Είπε πολλά σημαντικά, αλλά θα ξεχωρίσω το εξής. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπως είπε, ήμασταν «30 – 40 χρόνια μπροστά από την Τουρκία». Σήμερα όχι μόνο μας έχει φτάσει, αλλά σε πολλά μας έχει ξεπεράσει κι όλας. Εμ, είναι πολλά τα δισ. που έχει ρίξει ο Σουλτάνος σε υποδομές και αμυντική βιομηχανία.

Το κόστος ενός πολέμου 1.008 ημερών

Μένοντας στα της εξωτερικής πολιτικής, η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ουκρανία, όπου τα τελευταία 24ωρα έχουμε μία πραγματικά επικίνδυνη κλιμάκωση, με τη χρήση νέων όπλων και από τις δύο πλευρές και τις πυρηνικές απειλές να εξελίσσονται σε νέα «κανονικότητα».

Είναι ένας πόλεμος, που μαίνεται επί 1.008 ημέρες με βαρύτατες απώλειες σε ζωές, ισχυρότατο αντίκτυπο στις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες και τεράστιο οικονομικό κόστος. Ένα κόστος που βαρύνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την Ευρώπη από ό,τι τις ΗΠΑ, που όσο και εάν δίνουν σε βοήθεια, εισπράττουν πολλαπλάσια σε πωλήσεις όπλων και LNG. Η Ναυτεμπορική σε μία μεγάλη έρευνα σήμερα  επιχειρεί να υπολογίσει τι έχει στοιχίσει ο πόλεμος στην Ελλάδα. Από το άνοιγμα του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών και τον βαρύτατο αντίκτυπο σε ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό, τα δισ. είναι πολλά.

Πηγές ανέφεραν ότι είναι ένας πόλεμος που μας στοιχίζει περί τα 2 δισ. ετησίως. Μόνο στον τουρισμό η απώλεια εσόδων υπολογίζεται σε 3 δισ. από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έως σήμερα. Αλλά το βραχυκύκλωμα στην αγορά ενέργειας και την τσέπη των καταναλωτών είναι αυτό που πονάει περισσότερο.

Τραπεζική αιμορραγία

Σε μία άλλη «αιμορραγία» τώρα, χρηματιστηριακή. Αισθητή είναι η αναδίπλωση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά τα ισχυρά μεγέθη του 9μήνου και τις ευοίωνες προοπτικές για τα μερίσματα ο δείκτης έχει κατρακυλήσει κατά σχεδόν -14% από τα υψηλά του Ιουλίου.  Σίγουρα, η μείωση των επιτοκίων, η κόπωση από το συνεχές ράλι και η υπερπροσφορά από τα διαδοχικά placements έχουν συμβάλλει καθοριστικά σ’ αυτήν την κάμψη.

Ωστόσο, η πτώση είναι αρκετά σημαντική και επ’ ουδενί δικαιολογείται, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, από τα θεμελιώδη στοιχεία. Με εξαίρεση την Eurobank, η οποία «κρατά» κάπως τα προσχήματα, όλες οι υπόλοιπες διαπραγματεύονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αξία τους, διευρύνοντας το ήδη αξιοσημείωτο discount σε σχέση με το εξωτερικό.

Blackout στις πειρατικές συνδέσεις

Παράνομο δίκτυο συνδρομητικής τηλεόρασης με περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες, ορισμένοι εκ των οποίων και στην Ελλάδα, εξάρθρωσαν αστυνομικές δυνάμεις από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Ρουμανία και την Κροατία, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά της τηλεοπτικής πειρατείας διεθνώς που καταδεικνύει την τεράστια έκταση του φαινομένου, αλλά και τις σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν τους ίδιους τους χρήστες.

Με την κωδική ονομασία «Taken Down», η επιχείρηση συντονίστηκε από την εισαγγελία της Κατάνια, στην Ιταλία, με τη συμμετοχή περίπου 270 αστυνομικών. Οι αρχές πραγματοποίησαν 89 έρευνες σε δεκαπέντε ιταλικές περιφέρειες και συνεργάστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις των προαναφερόμενων χωρών για τη διεξαγωγή 14 επιπλέον ερευνών. Το αποτέλεσμα ήταν η εξάρθρωση ενός παράνομου δικτύου που επεκτεινόταν σε πολλές χώρες, με 11 συλλήψεις και τη δέσμευση εκατοντάδων συστημάτων μετάδοσης. Η επιχείρηση προκάλεσε blackout στη μετάδοση των πειρατικών συνδέσεων αφήνοντας τους χρήστες χωρίς πρόσβαση. Αυτό συνέβη και σε περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι χρήστες που είχαν αγοράσει συνδρομές στο παράνομο δίκτυο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και από τις αρχές άλλων χωρών εφόσον βρεθούν οι παράνομες συνδρομές τους στα πελατολόγια του παράνομου δικτύου.