Σε 1,5 χρόνο από τις εκλογές, φτάσαμε αισίως στους 21 ανεξάρτητους βουλευτές και σε παρασκηνιακές διεργασίες πιο έντονες από ποτέ.
Δεν είναι μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης, που έχει ήδη πάρει 5 και ψάχνει ακόμη 5 (3 από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο ανεξάρτητους από την Πλεύση Ελευθερίας), για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.
Είναι και το ΠΑΣΟΚ που ενδεχομένως να αντλήσει από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Νίνα Κασιμάτη, Πέτρος Παππάς και Αθήνα Λινού φλερτάρουν έντονα με το νέο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν αποκλείεται το φλερτ να εξελιχθεί σε αναγγελία αρραβώνα μέσα στα επόμενα 24ωρα. Πιο κοντά όλων αυτή τη στιγμή φαίνεται η κ. Λινού. Η πόρτα πάντως είναι ανοιχτή για «όλους όσους δέχονται τις πολιτικές μας προτάσεις», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Άλλοι ανοίγουν και άλλοι προσθέτουν κλειδαριές, μην δουν κι άλλους να φεύγουν. Όλοι προσπαθούν να «μαζέψουν» δυνάμεις και να συμμαζευτούν στο νέο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.
Ποιοι χορεύουν στο πάρτι αναθέσεων – διαγωνισμών
Ας πάμε όμως σε ένα άλλο συμμάζεμα (επαγγελματοποίηση το λέμε επισήμως) – αυτό των δημοσίων συμβάσεων, που αποτελεί ένα από τα ορόσημα για τη λήψη της πέμπτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι και αν ο αρμόδιος για τους πόρους του Ταμείου αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αλλά και ο διοικητής του Ταμείου Ορέστης Καβαλάκης, τρέχουν κυριολεκτικά για την κάλυψή τους (των οροσήμων), το υπόλοιπο δημόσιο, κεντρικό και ευρύτερο, περί άλλων τυρβάζει. Για να μην πούμε για τους ΟΤΑ.
Αποκαλυπτικά, είναι τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η «Ν» από τα οποία αποδεικνύεται το πάρτυ που έχει στηθεί με τις απευθείας αναθέσεις. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρά τις επικρίσεις όπως για παράδειγμα αυτές που διατύπωσε πέρυσι το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν φαίνεται να ιδρώνει το … αυτί τους.
Εκτός και αν κάποιος τους το τραβήξει, διότι φαίνεται πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με τρεις στις τέσσερις συμβάσεις να δίνονται με απευθείας ανάθεση.
Πέραν των αναθέσεων, οξύ είναι το πρόβλημα και με το στήσιμο των διαγωνισμών του δημοσίου από εταιρείες, οι οποίες συνεννοούνται για το μοίρασμα των δουλειών – ένα θέμα που παρακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Άλλωστε δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την έφοδο που έκανε σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών, αναζητώντας στοιχεία για το στήσιμο διαγωνισμών για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αποδείξεις λείπουν, διότι οι ενδείξεις είναι πάμπολλες. Μιλάμε για επαγγελματίες…
ΕΚΤΕΡ και Άβαξ στα δικαστήρια;
Για αθέτηση συμφωνίας κατηγορεί την Άβαξ η ΕΚΤΕΡ, με τη διοίκηση της να αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης χθες η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ αναφέρθηκε στην εν λόγω συμφωνία η οποία αφορά στην ανάληψη από μέρους της τμήματος του κατασκευαστικού αντικειμένου (αξίας 112 εκατ. σε σύνολο 405 εκατ. ευρώ) των τριών νοσοκομείων που κατασκευάζει η Άβαξ για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Από την πλευρά της η Άβαξ λέει ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε λόγω μη αποδοχής από την πλευρά της ΕΚΤΕΡ όρων συνηθισμένων και υποχρεωτικών σε υπεργολαβικά συμφωνητικά που ακολουθούν τέτοιου είδους κύριες συμβάσεις.
Πάντως, ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΚΤΕΡ, Αθανάσιος Σίψας, έδειξε χθες γενικότερα τη δυσαρέσκεια του για τις κατασκευαστικές 7ης τάξεως.
Αναφερόμενος στις τέσσερις με το ανώτερο πτυχίο στην αρχική εισήγηση του, μεταξύ άλλων είπε: «λειτουργώντας σε περιβάλλον συναίνεσης και εναρμονισμένης πρακτικής, έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια συνολικού ύψους 18 δις ευρώ, σε διάστημα πέντε ετών (από το 2019 έως το 2023) με πολύ ευνοϊκούς όρους (πολύ χαμηλές εκπτώσεις) και έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα αν όχι μονοπωλιακή θέση στην αγορά».
Οι μετοχές που… γέννησαν διψήφια κέρδη
Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει «καθίσει» τις τελευταίες πολλές εβδομάδες, έχοντας ψαλιδίσει την απόδοση του 2024 σε μονοψήφια επίπεδα (+9%), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ταμπλό στερείται αγοραστικών ευκαιριών.
Κάπως έτσι, οι επενδυτές βλέπουν από τις αρχές του έτους τη μετοχή της Titan Cement να «τρέχει» με +75%, τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ενισχύεται κατά τουλάχιστον +36%, τη μετοχή της Sarantis να σκαρφαλώνει κατά σχεδόν +28% και τη μετοχή του ΟΤΕ να φλερτάρει με μια απόδοση κοντά στο +20%.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει η μετοχή της Optima Bank με ράλι +63%, η μετοχή της Κρι – Κρι με άνοδο +49%, η μετοχή του ΟΛΠ με κέρδη +28% και η μετοχή της Profile με αύξηση +21%. Καθόλου άσχημες αποδόσεις για όσους επέλεξαν να εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω εισηγμένες.
Και η εισφορά που δεν καταργείται
Υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ τα ποσά από την Εισφορά Αλληλεγγύης, που έχουν συγκεντρωθεί στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Πρόκειται για μια δικλείδα ασφαλείας, που βοηθά να διατηρείται σε ισορροπία το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η εμπειρία από την κρίση της περιόδου 2010 – 2015 είναι πικρή. Δεν πρέπει να ξαναζήσει η χώρα, τον κίνδυνο να μην καταβληθούν οι συντάξεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Και σε αυτό το πεδίο, το ΑΚΑΓΕ μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη διασφάλιση.
Ήδη, για το 2025, έχει προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν άλλα 886 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, όχι μόνο η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει τη συγκεκριμένη εισφορά, αλλά αντίθετα διαπιστώνει ότι το όφελος από αυτή, παραμένει αναλλοίωτο. Το γεγονός ότι επιβάλλεται σε συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, λειτουργεί ως αντίβαρο, σε όσους ζητούν την κατάργηση της ΕΑΣ.
Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα, ενάντια στις συνταξιουχικές οργανώσεις που επιμένουν να θέλουν την κατάργηση της Εισφοράς, ως μέτρο έμμεσης αύξησης του εισοδήματος. Οι συνταξιούχοι γκρινιάζουν για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, αλλά το υπουργείο Εργασίας διατηρεί ανέπαφη την ΕΑΣ. Είναι πολλά τα λεφτά, για να πάψουν να τα εισπράττουν.