Skip to main content

Η ελληνική ανοσία (και ανοησία), ο Καραμανλής, μία οδηγία 6,5 δισ. και το νέο μεγάλο deal στα ακίνητα

Η Ελλάδα «γλιτώνει» τους δασμούς του Τραμπ, μετράει χαμένες έδρες και περιμένει έναν πρωθυπουργό να μιλήσει

Αν διαβάσει ένας ξένος, χωρίς επαφή με την Ελλάδα, τις εκθέσεις των διεθνών οίκων για τη χώρα μας, θα έχει την αίσθηση ότι η οικονομία πετάει και ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πετάνε και αυτά από χαρά – σε αντίθεση με εκείνα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, που υποφέρουν.

Η UBS είπε χθες σε webinar – απαντώντας σε ερώτηση του Naftemporiki.gr – ότι σε ένα περιβάλλον υποτονικής ευρωπαϊκής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία «έχει τη δική της δυναμική» γιατί έχει τους γενναιόδωρους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ακόμη ένα στοιχείο, που σε αυτή την ειδική περίπτωση συνιστά πλεονέκτημα: εξάγει πρωτίστως υπηρεσίες (δηλαδή τουρισμό) και όχι προϊόντα. Και ο Τραμπ δασμούς μόνο σε προϊόντα μπορεί να βάλει. Σε αυτούς έχουμε ανοσία. Βέβαια αν εξαιρέσουμε την υπόθεση των δασμών, το ότι δεν εξάγουμε και πολλά προϊόντα δεν το λες και καλό πράγμα, αλλά τέλος πάντων.

Θαύμα, θαύμα!

Συνάδελφοι άλλων site εν τω μεταξύ, χωρίς να συμμετέχουν στο webinar και χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στα παραπάνω στην έκθεση που μοίρασε η UBS, είχαν τη θεία φώτιση και ήξεραν τι απάντησαν οι αναλυτές για την Ελλάδα. Kαι τα έγραφαν ως δικά τους. Κανένας άπιστος Θωμάς θα έλεγε ότι απλά το έκλεψαν χωρίς ντροπή – αλλά το αποκλείω. Ήταν ένα θαύμα, σαν και αυτά της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί όμως οι οίκοι βλέπουν στην Ελλάδα success stories και θαύματα;  Γιατί μετρούν πολύ συγκεκριμένους δείκτες: ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, πληθωρισμό, μεταβολή δημοσίου χρέους, δημοσιονομικό έλλειμα και πρωτογενές αποτέλεσμα.

Αυτοί οι δείκτες λένε την ιστορία μίας Ελλάδας που αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τους τρεις μεγάλους της Ευρωζώνης (κάτι που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι το ΑΕΠ της είχε βυθιστεί στα τάρταρα τη δεκαετία της κρίσης και επομένως είχε περιθώρια για άλματα), που κάνει πρωταθλητισμό στη μείωση του χρέους (αν και αυτό εξακολουθεί να είναι με διαφορά το υψηλότερο) και που εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα – υψηλότερα ακόμη και από αυτά που έχει υποσχεθεί.

Αυτό το τελευταίο είναι «πολύ καλό πράγμα» για τους μεγάλους οίκους. Για τα απλά σπίτια, πάλι όχι ακριβώς. Γιατί οι «υπερβάσεις» στα φορολογικά έσοδα και τα πρωτογενή πλεονάσματα έρχονται κατά κύριο λόγο από δύο φόρους: τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ – και οι δύο επιβαρύνουν δυσανάλογα πολύ τη μεσαία τάξη.

Χαμένες έδρες, χαμένες ψευδαισθήσεις

Αρκετά όμως με τα μαθήματα οικονομίας. Ας πάμε λίγο σε αυτά της πολιτικής γεωγραφίας. Οι ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου γκρέμισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στερώντας του και τα σχετικά προνόμια που πλέον περνούν στο ΠΑΣΟΚ.

Από 47 βουλευτές που εξέλεξε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ έχει συρρικνωθεί στις 29 έδρες και έπεται συνέχεια… Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που μετράει χαμένες έδρες (και χαμένες ψευδαισθήσεις).

Η ΝΔ έχει χάσει 3, το ΠΑΣΟΚ μία, η Ελληνική Λύση μία, η Πλεύση Ελευθερίας 2 και οι Σπαρτιάτες 7. Μόνες αλώβητες πολιτικές δυνάμεις από αυτές που συμμετείχαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές είναι το ΚΚΕ και η Νίκη.

Ομιλία Καραμανλή και στο βάθος Σαμαράς

Στο πολιτικό σκηνικό πάντως όλα τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στην Πάτρα. Εκεί θα μιλήσει για πρώτη φορά μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, Γιαβόλ. Και αν κρίνουμε και από τα trends στη Google πολλοί περιμένουν να δουν πώς θα επιλέξει να τοποθετηθεί ο κ. Καραμανλής για μια σειρά θεμάτων και ποια μηνύματα θα στείλει. Δεν αποκλείεται να τηρήσει αποστάσεις… ασφαλείας, ενώ όπως μαθαίνουμε θα δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα (ξεχασμένα) 6,5 δισ.

Σύντομα η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει περί τα 6,5 δις. για έργα βιολογικών καθαρισμών και προκειμένου να εναρμονιστεί με την σχετική κοινοτική οδηγία.
Το είπε προχθές ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος μιλώντας σε συνέδριο για τα ΣΔΙΤ.

Το ποσό αυτό δεν θα πρέπει να εξασφαλιστεί προφανώς άπαξ αλλά σε βάθος 10 ετίας, αλλά και πάλι είναι τεράστιο, με τον κ. Γραφάκο να λέει ότι πιθανότατα τα έργα αυτά να δρομολογηθούν ως ΣΔΙΤ και όχι όπως είθισται έως τώρα ως δημόσια.

Tα deals που έρχονται με φόρα

Όταν στο πρόσφατο συνέδριο Prodexpo ο Αθανάσιος Καραγιάννης, Επικεφαλής Επενδύσεων και Χαρτοφυλακίου της Prodea ΑΕΕΑΠ, είπε στην εναρκτήρια συζήτηση με χιούμορ ότι σε λίγο οι ΑΕΕΑΠ θα πωλούν ακίνητα μεταξύ τους, δεν είχε σκάσει ούτε η συμφωνία Prodea – Aktor (για την ακρίβεια έγινε γνωστή εκείνη την ημέρα) ούτε φυσικά η συμφωνία Prodea – Trastor η οποία ανακοινώθηκε χθες.Η Trastor ΑΕΕΑΠ λοιπόν αγόρασε τρία κτίρια γραφείων από την Prodea συνολικής αξίας 69,190 εκατ. ευρώ.

Η Prodea έχει πάρει φόρα και πουλά ακίνητα. Αν υπολογίζουμε σωστά μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει συμφωνίες πώλησης χαρτοφυλακίων άνω του 1 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης δεν σταματά εδώ. Έρχεται συμφωνία πώλησης ακινήτων και στην Alpha Bank.

Και η εποπτεία του Bitcoin

Τι άλλο hot έχουμε αυτόν τον καιρό πέρα από ακίνητα; Μα το Bitcoin φυσικά που πετάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 100.000 δολάρια. Η δυναμική του αυτή και η απήχηση στους απλούς επενδυτές και στην Ελλάδα, αναγκάζει τις ρυθμιστικές αρχές να κινηθούν γρήγορα. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν τον πλήρη έλεγχο και την εποπτεία για την αγορά κρυπτονομισμάτων θα αναλάβουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία µε την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως ανέφεραν στη «Ν» πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ελλάδα θα ενσωματώσει τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού MiCA για τις αγορές κρυπτοστοιχείων μέχρι και την τελευταία εργάσιµη της χρονιάς (30 ∆εκεμβρίου 2024).