Την προσοχή μας το τελευταίο διάστημα συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είναι μόνο τα κόμματα στην αριστερή πολυκατοικία που διαγκωνίζονται αυτή τη στιγμή για την πολιτική επιρροή τους.
Διαμάχη έχει ξεσπάσει και στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος, με τα κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. να έχουν βγάλει τα μαχαίρια. Τελευταίο επεισόδιο τα κονταροχτυπήματα Αφροδίτης Λατινοπούλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Ο τελευταίος ζήτησε να ελεγχθεί κατεπειγόντως η γνησιότητα των ονομάτων και των υπογραφών που κατέθεσε η Φωνή της Λογικής κατά την ίδρυσή της. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, αφού απέρριψε ως «ψευδείς και ανυπόστατους» τους παραπάνω ισχυρισμούς, προανήγγειλε πως τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, ενώ έβαλε στο κάδρο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.
Έσπευσε δε να σχολιάσει πως «το 8% έχει πονέσει πολύ και πολλούς», αποδίδοντας τις «βρώμικες επιθέσεις» στις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματός της και παραπέμποντας στη μέτρηση της Real Polls, που δείχνει τη Φωνή της Λογικής να ισοψηφεί με το ΚΚΕ στην τρίτη θέση, ξεπερνώντας τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης.
Εκτός από τον Βελόπουλο όμως υπάρχει και ένας άλλος Κυριάκος που παρακολουθεί στενά την άνοδο της Λατινοπούλου. Ναι, για τον πρωθυπουργό, λέω, που χθες θύμισε λίγο «Φωνή Λογικής», βάζοντας στο στόχαστρο τη woke ατζέντα και τις τυραννικές υπερβολές της, ως έναν από τους παράγοντες για την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
«Για εμένα αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων και αν το αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», είπε σε συζήτηση με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ. Και εάν αυτή τη φράση την έβλεπα κάπου γραμμένη, χωρίς να γνωρίζω από ποιον και πού ειπώθηκε, θα ορκιζόμουν ότι ήταν δήλωση της Αφροδίτης και όχι του Κυριάκου. Γιατί εγώ θυμάμαι τον πρωθυπουργό μας σε ένα άλλο συνέδριο, τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας απέναντί του τον Γιώργο Καπουτζίδη, να λέει το ακριβώς αντίθετο: «Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας».
Τα ρεκόρ ενός λιμανιού
Κόντρα στον προ 8μηνου εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κόντρα σε όλους και σε όλα ο ΟΛΠ. Και στις γεωπολιτικές προκλήσεις και στις ρουκέτες των Χούθι και στα πάσης φύσεως προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η μετοχή του ΟΛΠ όχι μόνο δεν σκοντάφτει σε εμπόδια, αλλά ίπταται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Πλέον υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 30 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι η αποτίμηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας να ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ, προσφέροντας στους επενδυτές μια απόδοση +30% από τις αρχές του 2024 και +40% από το περσινό φθινόπωρο.
Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα αποτελούν το βασικό καύσιμο της εισηγμένης. Στο 9μηνο του 2024, ενδεικτικά, τα έσοδα άγγιξαν τα 175 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ξεπέρασαν τα 103 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη έφθασαν στα 70,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιδόσεις – ρεκόρ, οι οποίες φυσικά έχουν ανοίξει την όρεξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού.
Προς ιδιωτικοποίηση η ΔΕΘ;
Να πάμε όμως λίγο πιο βόρεια, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου μετά κόπων και βασάνων και μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις έχει ληφθεί απόφαση από κυβέρνηση και Υπερταμείο για το Σ∆ΙΤ για την ανάπλαση της ∆ΕΘ στη σημερινή της έδρα και έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.
Έλα όμως που κάποιες ομάδες πολιτών επαναφέρουν το θέμα της μεταφοράς στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η ανάπλαση απασχόλησε και το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη να ζητά από τη ∆ΕΘ-Helexpo Α.Ε. έγγραφες διαβεβαιώσεις που θα διασφαλίζουν την προφορική συμφωνία που έχει γίνει για παραχώρηση μεγαλύτερης έκτασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Ακόμη πιο ενδιαφέροντες είναι οι «ψίθυροι» που έρχονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης για ανάγκη ιδιωτικοποίησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα.
Διαβάστε ακόμη:
→Ποια στρατηγική επιλέγει η κυβέρνηση με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις
→Το νέο σπορ της κυβέρνησης και η ελληνική συνταγή για τους «ταλαίπωρους» Ιρλανδούς