Καζάν καζάν με τον αγά; Γίνεται; Τι να σας πω τώρα. Στην τουρκική γλώσσα η λέξη αγάς σημαίνει κύριος, πάτρωνας, αρχηγός, σεβαστός. Στη νεοελληνική από την άλλη το χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε έναν τύραννο, έναν άνθρωπο δεσποτικό και αυταρχικό.
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως “αγά” τον βλέπουν στις ΗΠΑ. Απλά ο Ντόναλντ Τραμπ τον έβλεπε αρχικά λίγο περισσότερο με την τουρκική έννοια – ως αρχηγό και σεβαστό. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό το «είναι σκληρός αλλά μου αρέσει», που είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα. Ούτε ξεχνάμε τα αλισβερίσια που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τους Trump Towers ή το πώς καθυστερούσε τις έρευνες για την τουρκική τράπεζα Halkbank. Αλλά τα πράγματα έχουν πια αλλάξει και δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να βλέπει τον Ερντογάν ως «αρχηγό».
Ξέρουμε δε πως ο υπουργός Εξωτερικών, που διάλεξε, ο Μάρκο Ρούμπιο, τον θεωρεί αγά, με την έννοια που χρησιμοποιούμε εμείς τη λέξη. Έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει αυταρχικό καθεστώς την Τουρκία και έχει επικρίνει τις σχέσεις Ερντογάν με απολυταρχίες. Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, μένει να φανεί.
Από τα extis του ΣΥΡΙΖΑ
Για να πάμε όμως στις εσωτερικές εξελίξεις. Σε μία εβδομάδα θα έχουμε debate. Πολάκης, Γκλέτσος, Φαραντούρης και Φάμελλος θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μία συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, που είμαστε σίγουροι ότι θα έχει γερές δόσεις και από την ηρωική έξοδο του Κασσελάκη και των βουλευτών, στελεχών, που ακολουθούν στα βήματά του.
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 76 μέλη της ΚΕ υπέβαλαν παραίτηση. Και όχι δεν τους διεκδικεί μόνο ο Κασσελάκης όλους αυτούς. Αλλά επειδή τα exits του ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε ειλικρινείς έχουν λίγο κουράσει.
Στα exits του χρηματιστηρίου
Ακόμη μια εταιρεία αναμένεται να αποχωρήσει από το Χ.Α., μετά την υποβολή δημόσιας πρότασης από τον βασικό µέτοχο της ΒΙΣ, δηλαδή την οικογένεια του Ι. Φιλίππου. Από το ταμπλό αναμένεται να «φύγει» εντός του 2025 και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία θα εξαγοραστεί από τους Άραβες της Masdar.
Μπορεί οι εισαγωγές των ∆ΑΑ, Optima, Noval, Trade Estates και Orilina να έχουν επιφέρει έναν νέο αέρα στην αγορά των IPOs, αλλά είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για προσέλκυση νέων επιχειρήσεων.
Και στις εκ Βρετανίας επενδύσεις
Και μιας και αναφέραμε την Orilina, να σας πούμε ότι αποκτά ακόμη έναν ισχυρό μετοχικό παίχτη. Το βρετανικό fund St James Place International του Μαρκ Φιτζπάτρικ – ενός λόρδου των επενδύσεων – έχει ανεβάσει το ποσοστό του στην εταιρεία των Τρύφωνα Νάτση και Δέσποινας Παντοπούλου πάνω από το 5,4%. Όλα αυτά εν μέσω της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό. Να μην ξεχνάμε δε ότι στο μετοχολόγιο της εταιρείας φιγουράρει με ποσοστό άνω του 10% και o ελβετικός όμιλος Pictet, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια, αξίας τουλάχιστον 630 δισ. ελβετικά φράγκα.
Tι συμβαίνει στην ΕΚΤΕΡ
Τυχαίο γεγονός ή ένδειξη δυσαρέσκειας; Πώς άραγε αποτιμά η αγορά τη μη επίτευξης απαρτίας στην πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΚΤΕΡ, η οποία είχε ως βασικό θέμα την έγκριση της απορρόφησης της Ενεργειακός Κόμβος.
Το «παρών» έδωσαν μόλις 25 μέτοχοι, οι οποίοι ήλεγχαν το 39,2% του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί επαναληπτική Γ.Σ. για τις 25 Νοεμβρίου. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η απουσία της πλειοψηφίας των μετόχων σχετίζεται με τους όρους και τον τρόπο μεθόδευσης της απορρόφησης της Ενεργειακής Κόμβος, η οποία ευνοεί τον πρόεδρο και βασικό μέτοχο, δηλαδή τον Αθανάσιο Σίψα.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η μετοχή έχει απολέσει περισσότερο από -25% στο τελευταίο δίμηνο, παρά το γεγονός ότι το stock split του καλοκαιριού θεωρητικά θα καθιστούσε πιο ελκυστικό τον τίτλο της κατασκευαστικής. Το επιχείρημα της διοίκησης, από την πλευρά της, είναι ότι η απορρόφηση της Ενεργειακής Κόμβος αποτελεί μονόδρομο για την απόκτηση του εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης, η οποία συνιστά και το βασικό αφήγημα της εταιρείας. Μπορεί πάντως, να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και η μη επίτευξης απαρτίας να ήταν… τυχαία. Αλλά πόσες πιθανότητες να δίναμε σ’ αυτό το σενάριο;
Ακόµη µία εταιρεία αναµένεται να αποχωρήσει από το Χ.Α., µετά την υποβολή δηµόσιας πρότασης από τον βασικό µέτοχο της ΒΙΣ, δηλαδή την οικογένεια του Ι. Φιλίππου. Από το ταµπλό αναµένεται να «φύγει» εντός του 2025 και η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία θα εξαγοραστεί από τους Άραβες της Masdar. Μπορεί οι εισαγωγές των ∆ΑΑ, Optima, Noval, Trade Estates και Orilina να έχουν επιφέρει έναν νέο αέρα στην αγορά των IPOs, αλλά είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης υγιών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.