Όταν τα κρατικά ταμεία γεμίζουν, τα νέα είναι καλά. Σωστά; Εξαρτάται. Γιατί έχει και σημασία το πώς γεμίζουν. Στο 9μηνο λοιπόν μπήκαν στα ταμεία 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο που είχε θέσει το ίδιο το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό του 2024.
Όλα καλά και άριστα μέχρι εδώ. Αλλά αν κάποιος κοιτάξει λίγο πιο προσεχτικά τα στοιχεία, θα δει ότι η υπέρβαση αυτή δεν προήλθε μόνο ή τόσο από τον φόρο εισοδήματος (με τους οποίους οι μισθωτοί της μεσαίας τάξης επιβαρύνονται δυσανάλογα πολύ, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρόσφατα).
Προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ. Και οι έμμεσοι φόροι ως γνωστόν πλήττουν δυσανάλογα πολύ τους ασθενέστερους. Να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, καμία αντίρρηση. Αρκεί να μην αδειάζουν ταυτόχρονα οι τσέπες μας. Κάπου θέλει ένα μέτρο.
Από τον «Αντίχριστο» στα «σκουπίδια» και στους «νταβατζήδες»
Το μέτρο έχει χαθεί εν τω μεταξύ εδώ και καιρό στην προεκλογική εκστρατεία της υπερδύναμης του πλανήτη. Ακρότητες, εξωφρενικά γελοίους ισχυρισμούς, ρατσιστικά «αστεία». Η συγκέντρωση του Τραμπ στη Νέα Υόρκη τα είχε όλα. Και αυτή τη φορά δεν βγήκαν από το στόμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ οι μεγαλύτερες χοντράδες, αλλά από εκείνους που ανέλαβαν την «ψυχαγωγία» των ψηφοφόρων έως ότου βγει στη σκηνή για την ομιλία του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Ντέιβιντ Ρεμ, ένας 60χρονος εργάτης, ο οποίος παρουσιάστηκε ως «μακροχρόνιος φίλος του Τραμπ», είπε ότι η Κάμαλα Χάρις είναι ο Αντίχριστος. Ο κωμικός Τόνι Χίντσκλιφ, χαρακτήρισε το Πουέρτο Ρίκο «νησί γεμάτο σκουπίδια», ενώ ο επιχειρηματίας Γκραντ Καρντόουν προειδοποίησε ότι η «Χάρις και οι νταβατζήδες» της θα καταστρέψουν τη χώρα.
Πριν από 20 χρόνια στον Μπαϊρακτάρη
Μία φράση που εμάς εδώ στην Ελλάδα μας γυρίζει ακριβώς 20 χρόνια πίσω, στον Οκτώβριο του 2004, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, φέρεται να είπε σε ομάδα δημοσιογράφων στον Μπαϊρακτάρη: «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες να κάνουν κουμάντο στον τόπο». Ποτέ δεν κατονομάστηκαν, αλλά γνωρίζαμε ποιους εννοούσε. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πρωθυπουργός που να μην έχει μιλήσει για «νταβατζήδες» στην Ελλάδα, έστω και εάν οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν πιο κομψές εκφράσεις όπως «συμφέροντα», «διαπλοκή», «μιντιάρχες».
Στο βιβλίο του Νταβατζήδες (Εκδόσεις Ινφογνώμων), ο Νίκος Καραχάλιος, στενός συνεργάτης τότε του Κώστα Καραμανλή, γράφει: «Οι 5 οικογένειες που κυβερνούν την Ελλάδα, όπως τις ονομάτισε ο Κώστας Καραμανλής στο ιστορικό πια τραπέζι του Μπαϊρακτάρη το 2004, πνέουν τα λοίσθια. Αν ρωτήσετε τους 7 από τους 9 Πρωθυπουργούς που προσπάθησαν να κυβερνήσουν τη Χώρα μας από το ‘81 και μετά “ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν κάθε φορά που προσπαθούσαν να αλλάξουν έστω και λίγο το status quo”, όλοι συγκλίνουν –παρά τις μεγάλες διαφορές τους- σε μια απάντηση: “η Διαπλοκή, οι Νταβατζήδες”».
Θα είχε ενδιαφέρον ένα σχόλιο από τον πρώην πρωθυπουργό, ακριβώς 20 χρόνια μετά τον Μπαϊρακτάρη, για το πώς βλέπει σήμερα την κατάσταση και ποιοι πιστεύει ότι κάνουν κουμάντο.
Οι ισχυροί της αγοράς
Και από τους ισχυρούς της πολιτικής να περάσουμε στους ισχυρούς της αγοράς. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, µε το ενδιαφέρον να στρέφεται εύλογα στον Standard Greece, όπου σήμερα υπάρχουν 9 εισηγμένες.
Και το ερώτηµα που απασχολεί την αγορά είναι το εξής: Μπορεί κάποιο από τα «βαριά χαρτιά» του FTSE Large Cap να κάνει την έκπληξη και να εισαχθεί στον βασικό δείκτη του MSCI; Σίγουρα αυτή που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα είναι η μετοχή της Titan Cement, η οποία σήμερα αξίζει 2,5 δισ. ευρώ.
Κίνηση ματ στα Παράγωγα
Μένοντας στα χρηματιστηριακά, σε μια κίνηση, η οποία αναμένεται να δώσει σημαντική πνοή στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, προσανατολίζεται η διοίκηση της ΕΧΑΕ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση του θεσμού της προχρηματοδότησης. Ενός θεσμού μοναδικού σε όλη την Ευρωζώνη, ο οποίος λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο για τους ξένους επενδυτές. Κι αυτό, διότι ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των προμηθειών, δεδομένου ότι για κάθε καταχώρηση εντολής στο σύστημα απαιτείται προχρηματοδότηση της τάξης του 30% (!).
Η ΕΧΑΕ, λοιπόν, ευελπιστεί ότι έως τα τέλη του 2025 θα έχει λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις, ώστε να καταργήσει πλήρως το τρέχον μοντέλο λειτουργίας, το οποίο μην ξεχνάμε ότι συνιστά απότοκο των αναταράξεων που προκλήθηκαν από τα capital controls και το χρηματιστηριακό lockdown.
Σίγουρα, μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει πολύτιμες ανάσες στην αγορά των παραγώγων, η οποία παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τους τζίρους και τους όγκους της προ-κρίσης περιόδου. Υπομονή, λοιπόν, μερικούς μήνες ακόμα.