Skip to main content

O νέος Big Brother στην τσέπη μας, τα παγκάρια…στα μπουζούκια, το κρυφτό και τα περίεργα στο ταμπλό

Ό,τι συμβαίνει παρασκηνιακά

Άμεσο, γρήγορο και εύκολο θα είναι το «φακέλωμα» των οφειλετών από την ΑΑΔΕ, αφού το νέο Eispraxis θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή τους εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το myAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, αλλά και τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών. Ο νέος αυτός Big Brother θα έρθει στη ζωή μας από τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν ξέρουμε αν θα ψάχνει και τις τραπεζικές καταθέσεις του εξωτερικού. Οι Έλληνες παίρνουν «χάλκινο» στις καταθέσεις σε τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης, πίσω μόνο από Κυπρίους και Λουξεμβούργιους. 7,2 δισ. ευρώ ή το 4,9% του συνόλου των καταθέσεων.

Πού πήγε ο ισολογισμός;

Και εκεί που η ΑΑΔΕ θέλει να πετύχει το «ουδέν κρυπτόν», η πολιτεία επιτρέπει σε κάποιους να παίζουν χωρίς πρόβλημα κρυφτό. Υπάρχουν εταιρείες, όπως π.χ. η Elbisco, που βρίσκονται από τον φετινό Μάρτιο σε καθεστώς αναστολής στο ΓΕΜΗ και δεν κουνιέται φύλλο. Τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία αφορούν τη χρήση 2021 και δηµοσιεύθηκαν τον Αύγουστο του 2022.

Η ανοχή στη µη δηµοσίευση των οικονοµικών µεγεθών, πέραν του ότι αποτελεί µια αθέµιτη πρακτική για την αγορά και δη για τους άµεσα ανταγωνιστές, δηµιουργεί και έντονο σκεπτικισµό για τη φερεγγυότητα ισχυρών brands που έχουν παρουσία στο εγχώριο ράφι. ‘Οταν όμως το νοµικό πλαίσιο σου δίνει τη δυνατότητα να παίζεις «κρυφτό», τότε η ευθύνη δεν είναι της εταιρείας αλλά της πολιτείας…

Τι θα γίνει με τον ΝΟΚ

Κρυφτό παίζουμε προς το παρόν και με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Αυτή την ώρα συνεδριάζει για το θέμα, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Χθες κατατέθηκαν τα υπομνήματα, με τις αντίπαλες πλευρές να παρουσιάζουν η κάθε μία θέσεις και ενστάσεις. Αν τελικά ληφθεί απόφαση – για να δώσει τέλος στο αλαλούμ επικρατεί – μην περιμένετε να την μάθουμε σήμερα. Θα αργήσει, λένε οι πληροφορίες, να δημοσιοποιηθεί, δίνοντας παράταση στην αγωνία.

Το ιερό σκάνδαλο

Σενάριο ταινίας θυμίζει το νέο «ιερό σκάνδαλο» στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας. Δύο ανώτατοι ιερείς (ο ένας εκ των δύο υψηλόβαθμος και με πρόσβαση στα οικονομικά) και 5 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων ερευνώνται για υπεξαίρεση 3 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα έφευγαν από τα παγκάρια και κατέληγαν στα μπουζούκια.

Στην υπόθεση εμπλέκεται άτομο που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές. Η έρευνα συνεχίζεται και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει δίωξη και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Έντονος προβληματισμός επικρατεί εν τω μεταξύ τις τελευταίες ημέρες για την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται αν έχει αλλάξει κάτι, ώστε να δικαιολογείται η τρέχουσα αναδίπλωση. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι η βραχυπρόθεσμη τάση των επενδυτών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αποτελούν το βαρόμετρο του Γενικού Δείκτη.

Οι χαμηλότερες τιμές – στόχοι από την Goldman Sachs, οι εκτιμήσεις για μείωση των εσόδων από τόκους και η πρόσκαιρη αύξηση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων της εποχής και τις μεγάλες αποδόσεις της τελευταίας 4ετίας, έχουν οδηγήσει πολλά funds στην απόφαση για… exit.

Κάπως έτσι, εξηγείται η βουτιά του τραπεζικού δείκτη κατά σχεδόν -15% μέσα στο τελευταίο 3μηνο, κάτι το οποίο έχει ψαλιδίσει σε σχεδόν μονοψήφια επίπεδα την απόδοση από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η μεγάλη «εικόνα» εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη. Και γ’ αυτό τον λόγο, αρκετοί αναλυτές δεν βιάζονται να εγκαταλείψουν τον στόχο της επιστροφής του Γενικού Δείκτη στις «κορυφές» των 1.500 μονάδων.

Και η αλλαγή τιμονιέρη στην Ολυµπιακή

Εντύπωση προκαλεί εν τω μεταξύ και η αλλαγή στο τιµόνι της ηγεσίας στην Ολυµπιακή Ζυθοποιία. Όπως ανακοινώθηκε, καθήκοντα Managing Director θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2025 ο κ. Marcin Burdach, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Henrik Fredvig.

Να σηµειωθεί ότι η θητεία του κ. Fredvig στη θέση του επικεφαλής κράτησε µόλις έναν χρόνο καθώς είχε αναλάβει καθήκοντα 1η Σεπτεµβρίου 2023. Στην αγορά, η τόσο γρήγορη αλλαγή της σκυτάλης δεν έµεινε ασχολίαστη, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν έχουν δηµοσιοποιηθεί οι οικονοµικές επιδόσεις της εταιρείας το 2023.