Να μιλάς για την αντιπυρική περίοδο και να ανάβεις φωτιές. Αυτή ήταν σαφέστατα η πρόθεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή όχι τόσο με τη συμβολική κίνησή του να αποχωρήσει από την αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο Νίκος Παππάς όσο με τις ευθείες βολές προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Τι για χαριεντίσματα είπε, τι για απατεώνες που βρίσκουν καταφύγιο στον πατριωτισμό… Για να λάβει απάντηση: «Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».
Είπε και κάτι άλλο όμως ο πρωθυπουργός. Και αυτό θα είναι καλό να το λάβουν υπόψη όλοι. «Δεν μας τιμά η συζήτηση να κρατάει 7-8 ώρες και να γίνεται με άδεια έδρανα». Οι βουλευτές κουράζονται, οι πολίτες βαριούνται και τα newsroom, που πρέπει να το καλύψουν όλο αυτό, είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Πανηγυρίζοντας για τα αυτονόητα
Την ώρα που τσακώνονταν στη Βουλή για πράγματα άσχετα με το θέμα της συζήτησης, στο Ζάππειο Μέγαρο, κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της αγοράς, αντάλλαξαν απόψεις για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία. Η στήλη ξεχωρίζει την παρέμβαση του Αλέξανδρου Εξάρχου.
«Πανηγυρίζουμε για πράγματα που στο παρελθόν θεωρούνταν αυτονόητα, όπως η επενδυτική βαθμίδα. Είναι βεβαίως ένα τεράστιο βήμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά δεν σημαίνει πολλά πράγματα αν αυτό δεν αντικατοπτρίζει και τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Λίγους μήνες πριν είχα πει πως το να δίνει κανείς χαρακτηριστικά νίκης σε μια διάσωση, δεν είναι αναγκαίως το σοφότερο πράγματα. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή δουλειά. Από την δική μου εμπειρία, δεν είδα ανταπόκριση των ξένων αγορών – όπως την περίμενα τουλάχιστον εγώ – στον χρόνο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ακόμα υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα από ξένους επενδυτές».
Οι αποκλίσεις των ορόφων στην πλατεία Συντάγματος
Μένοντας στα της οικονομίας, τελικά καλύτερα να κρατήσουμε μικρό καλάθι για αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο 4887/2022. Όχι γιατί είναι νέος (ο νόμος) αφού τέθηκε σε εφαρμογή μόλις δύο χρόνια πριν και θα πρέπει να του δώσουμε πίστωση χρόνου, αλλά διότι δεν υπάρχουν …. πιστώσεις. Μπορεί εδώ να μην το πολυσυζητάμε, αλλά στην Ε.Ε. έχει επιστρέψει η περιβόητη «δημοσιονομική πειθαρχία». Με τα δημοσιονομικά όρια να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αυτό που περιμένουμε είναι κάποια μικρομπαλώματα. Και από τη στιγμή που το ταμείο το κρατάνε άλλοι, ο υπουργός Ανάπτυξης θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων σε βελτιώσεις που σε καμιά περίπτωση δεν θα αλλάξουν τη … δραστική ουσία.
Για την ιστορία θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ν. 4887/2022 περιλαμβάνει 13 καθεστώτα – προγράμματα. Το κάθε ένα, στην περίπτωση που προκηρυχθεί, έστω και μία φορά το χρόνο, κοστίζει 150 εκατ. ευρώ…. Δηλαδή σχεδόν 2 δισ. ευρώ κατ΄έτος. Οπότε αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι η προκήρυξη δύο ή τριών καθεστώτων το χρόνο. Παραπάνω ποσά, δύσκολα θα εγκριθούν από τον πέμπτο και έκτο όροφο (κ.κ. Παθανάσης και Χατζηδάκης) του κτηρίου της οδού Νίκης στο Σύνταγμα. Και ας τους βλέπει από ψηλά, δηλαδή από τον έβδομο όροφο του ίδιου κτηρίου ο κ. Θεοδωρικάκος.
Η…σκακιέρα της Θεσσαλονίκης
Από την Αθήνα να πάμε στη Θεσσαλονίκη όπου ανεβαίνει το θερμόμετρο των εκλογών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σίμος ∆ιαµαντίδης θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Μάριου Παπαδόπουλου, που διεκδικεί την προεδρία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για τον Βιοτεχνικό Κόσμο», ενάντια στον απερχόμενο πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο Τάσο Καπνοπώλη.
Το βεληνεκές του κ. ∆ιαμαντίδη στην επιχειρηματική κοινότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο είναι µεγάλο, έχει επίσης διατελέσει στο παρελθόν α’ αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, ενώ χαίρει και υψηλής εκτίμησης και στους πολιτικούς κύκλους. Μοιράζεται εξάλλου τις ίδιες θέσεις περί µεγαλύτερης εξωστρέφειας του ΒΕΘ µε άλλα δυνατά ονόµατα του ίδιου συνδυασµού, όπως ο γ.γ. της ΓΣΕΒΕΕ ∆ηµήτρης Βαργιάμης, ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ Πέτρος Καλπακίδης κ.ά. και φυσικά µε τον επικεφαλής Μάριο Παπαδόπουλο, και η συμμετοχή του θα µπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς υπερβολή ως μια κίνηση «ρουά ματ»…
Τα μυστήρια του ταμπλό
Πώς μπορεί μια τράπεζα, η οποία στις αρχές της εβδομάδας άξιζε μόλις 840 εκατ. ευρώ, σήμερα να αποτιμάται σχεδόν στα 10 δισ. ευρώ (πρόσκαιρα έφθασε έως και τα 13 δισ. ευρώ); Η αγορά θεωρεί ότι η Attica Bank αξίζει περισσότερο από τη Eurobank, την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη Metlen, τη ΔΕΗ; Αξίζει υπερδιπλάσια από την αθροιστική αποτίμηση των δύο διυλιστηρίων, δηλαδή των Motor Oil και Helleniq Energy; Είναι τα μυστήρια του ταμπλό… και έχουν πυροδοτήσει σχόλια και αντιδράσεις.
Η ίδια η τράπεζα πάντως εστιάζει αλλού. Στον καθόλου μυστήριο στόχο για εκταμιεύσεις νέων δανείων 2 δισ. ευρώ ετησίως, που θα δώσουν σημαντικές ανάσες σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
H προίκα της Lamda
Μένοντας στα του χρηματιστηρίου η πρόθεση της Lamda Development να εισάγει στο Χρηµατιστήριο τη θυγατρική της Lamda Malls είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το πότε. Σήμερα η «προίκα» της Lamda Malls περιλαµβάνει τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας -The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens-, καθώς και αυτά που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό – Ellinikon Mall (διπλάσιο από το The Mall Athens) και Riviera Galleria. Η αξία τους σήμερα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Προφανώς η εισαγωγή στο ΧΑΑ μιας εταιρείας µε το μέγεθος της Lamda Malls χρειάζεται το κατάλληλο timing. Η πρόσφατη τηλεοπτική διαφήµιση της Lamda για τα εμπορικά της κέντρα, ωστόσο, παραπέμπει σε μια σχετική προετοιμασία, γι’ αυτό και αναµένουμε με ενδιαφέρον δτις απαντήσεις της διοίκησής της την επόμενη εβδομάδα.
Και η πατροπαράδοτη πρωτιά της Παπουτσάνης
Και μιας και μιλάμε για εισηγμένες, μία ιδιότυπη «πρωτιά» απολαμβάνει η διοίκηση της «Παπουτσάνης», καθώς σχεδόν πάντα είναι η πρώτη από τις εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία δίνει στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα της εκάστοτε περιόδου. Κι αυτό, παρότι δεν συγκαταλέγεται στις «δυνάμεις» της Υψηλής ή της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Το ίδιο συνέβη και φέτος, τιμώντας απαρέγκλιτα την… παράδοση. Έτσι, χθες, γνωστοποίησε τις επιδόσεις του 9μήνου, σύμφωνα με τις οποίες ο τζίρος αυξήθηκε κατά 5% (49,6 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 21% (4,8 εκατ. ευρώ) και η καθαρή κερδοφορία διευρύνθηκε κατά 41% (3,9 εκατ. ευρώ). Σίγουρα, η πάγια τακτική της Παπουτσάνη να ενημερώνει εγκαίρως τους επενδυτές λειτουργεί προς όφελός της, καθώς συνιστά δείγμα σεβασμού προς τις ανάγκες πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, αποφεύγοντας τα κακώς κείμενα άλλων, μεγαλύτερων εταιρειών, οι οποίες κάθε φορά τρέχουν στο παρά… πέντε των προθεσμιών να δημοσιεύσουν τα μεγέθη τους.