Skip to main content

Το κόμμα του Τσίπρα, τα τηλεφωνήματα Τραμπ – Ερντογάν και το ελληνικό παράδοξο των επιτοκίων

SOOC

Ο Τσίπρας θα μιλήσει για την ακρίβεια, αλλά όλοι περιμένουν άλλου είδους μηνύματα από τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός… οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου», αναμένεται να διαμηνύσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του, στον Πειραιά. Θα μπορούσε κάλλιστα να τα λέει αυτά προς τους συντρόφους του για τη βαθύτατη κρίση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η εκδήλωση είναι για την οικονομία και η επισήμανση αφορά την κρίση κόστους ζωής και την επίμονη απόκλιση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να αποτελεί πια παρελθόν. Είναι ένα άλλο κόμμα. Προϊόν της κρίσης, σήμερα μοιάζει να έχει δύο εξίσου ζοφερές εναλλακτικές μπροστά του: την πλήρη διάλυση ή την απόλυτη μετάλλαξη. Και το ερώτημα βεβαίως είναι τι θα κάνει ο πρώην πρόεδρός του; Το σενάριο ενός νέου κόμματος ακούγεται δειλά – δειλά. Επισήμως θα διαψευστεί πιθανότατα, όπως και εκείνο για το κόμμα Κασσελάκη, αλλά κάτι μας λέει ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Τα «ήρεμα νερά»

Και ενώ η Αριστερά περνάει φουρτούνες, σταθερά προσηλωμένο στην πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία παραμένει το υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει και της επίσκεψης του επικεφαλής της διπλωματίας της Αγκυρας, Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου.

Σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης συναντάται με βουλευτές της ΝΔ και το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι «μακριά από εμάς μία αναταραχή στο Αιγαίο». Αλλά ίσως δεν μείνει εκεί. Γιατί ακούγεται έντονα πώς κάποιοι σχεδιάζουν να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή για τα ελληνο-τουρκικά. Και το Μαξίμου διαρρέει πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι «καλοδεχούμενο». Άλλο τα κόκκινα δάνεια, οι τιμές των φαρμάκων και η ακρίβεια, κι άλλο τα εθνικά θέματα.

Το φλερτ Ερντογάν – Τραμπ

Ο πονοκέφαλος της Αθήνας δεν αφορά μόνο τις απορίες των βουλευτών, όμως. Το βλέμμα στρέφεται και στις ΗΠΑ, αφού υπάρχει φόβος πως αν κερδίσει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ, οι διεκδικήσεις του Ερντογάν, που ήδη μιλάει για «ολιστική προσέγγιση», θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο προκλητικές, αν κερδίσει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ. Ως πρόεδρος άλλωστε ο Τραμπ είχε δείξει  σε πολλές περιπτώσεις ανεξήγητη αδυναμία στον Ερντογάν και εύνοια στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Αποκορύφωμα ήταν ξαφνική απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ύστερα από ένα τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τέτοια χάρη. Έτσι τηλεφώνησε εκ νέου στον Τραμπ – αυτή τη φορά αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου τον περασμένο Ιούλιο, για να τον επαινέσει για τη «γενναία και αξιοθαύμαστη στάση του».

Τα επιτόκια που αντιστέκονται… στον νόμο της βαρύτητας

Γενναίες και αξιοθαύμαστες και οι ενέσεις από τις κεντρικές τράπεζες, σε μία περίοδο που οι οικονομίες, ανεπτυγμένες και αναδυόμενες, ελεύθερες και κρατικά ελεγχόμενες, δυσκολεύονται να αναπτυχθούν. Η συνταγή για την τόνωση είναι απλή: φθηνότερο και περισσότερο χρήμα διαθέσιμο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Χαρακτηρικά παραδείγματα, οι πρόσφατες διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, η super jumbo μείωση της Federal Reserve και χθες η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει δύο βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων έγιναν ήδη ορατά στην Ευρωζώνη, όπου τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε ανάκαμψη των τραπεζικών χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το φθηνότερο χρήμα, όμως, φτάνει γρήγορα στην πραγματική οικονομία όταν όλοι οι παράγοντες της αγοράς ανταποκρίνονται το ίδιο. Μόνο που αυτή η συνθήκη δεν φαίνεται να ισχύει ειδικά στη χώρα μας όπου τα επιτόκια στις χορηγήσεις των νέων δανείων συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι το ελληνικό παράδοξο και σχολιάζεται, όπως μαθαίνουμε, και στις Βρυξέλλες.

Το «τίμημα» της παραμονής στο Χ.Α.

Επιστροφή στην Αθήνα και στη Λεωφόρο Αθηνών. Ακόμη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καλείται να «καλύψει» το Χρηματιστήριο με την Trastor ΑΕΕΑΠ της Τρ. Πειραιώς να προαναγγέλλει την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων έως 140 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τουλάχιστον το 50% θα διατεθεί σε λιανικούς επενδυτές, με στόχο την αύξηση του κατώτατου ορίου της μετοχικής διασποράς, όπως ακριβώς ορίζει ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σε διαφορετική περίπτωση η εισηγμένη απειλείται με αναστολή διαπραγμάτευσης και διαγραφή από το ταμπλό. Με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της Trastor ανέρχεται περίπου στα 255 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η μετοχική διασπορά θα πρέπει να ξεπερνά το 15%. Σήμερα, το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται σε λιγότερο από 2%. Επομένως, για να φθάσει στο «χρυσό» όριο του 15% θα απαιτηθεί μια επένδυση μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ από την επενδυτική κοινότητα. Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ θα καλυφθεί εύλογα από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή την Τρ. Πειραιώς.