Skip to main content

Aντίσταση με Hermes, παρανομίες που «θρέφουν» το ΑΕΠ και η συγγνώμη στην εταιρεία που τα έβαλε με τους servicers

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που οργιάζει το «μαύρο» χρήμα, το ΑΕΠ φουσκώνει και με τις παρανομίες

Αν κάτι γνωρίζουν πολύ καλά οι Ισραηλινοί αυτό είναι ο «πόλεμος της επικοινωνίας». Ξέρουν πότε θα δώσουν ένα βίντεο στη δημοσιότητα για να ανατρέψουν εντυπώσεις και να περάσουν το  δικό τους μήνυμα.

Εκεί που είχαν αρχίσει στα social media (και της Ελλάδας σε έναν βαθμό) οι συγκινητικοί επικήδειοι για τον Γιαχία Σινουάρ, που πέθανε μαχόμενος κατά πρόσωπο με τον εχθρό, έχοντας περάσει τα πάνδεινα στη Γάζα, μας έδειξαν τι ακριβώς έκανε ο ηγέτης της Χαμάς λίγες ώρες. πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Μετέφερε λοιπόν την οικογένειά του σε κρησφύγετο, παίρνοντας μαζί τα βασικά.

Ρούχα, τρόφιμα, μία τηλεόραση (για να παρακολουθήσουν τις φρικαλεότητες) και… μία Hermes Birkin αξίας για την κυρία Σινουάρ, που δεν θα μπορούσε να κυκλοφορεί όπως κι όπως στα υπόγεια τούνελ, δίπλα στους ομήρους. Περί τα 32.000 δολάρια της στοίχισε το αξεσουάρ – που αγόρασε ίσως με τα λεφτά που φτάνουν στα παλαιστινιακά εδάφη από τη διεθνή βοήθεια και αντί να καταλήξουν στους Παλαιστινίους (που ακόμη και πριν από τον πόλεμο δοκιμάζονταν από την εκρηκτική ανεργία και φτώχεια) ξοδεύεται σε πολυτελή αγαθά – «μόστρα» των στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Και όχι το σχόλιο αυτό δεν σημαίνει ΄ότι ξεχνάμε τη φρίκη των 42.000 νεκρών στη Γάζα, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά και γυναίκες. Σημαίνει απλά ότι δυσκολευόμαστε να χωνέψουμε το αφήγημα περί «κινήματος» που μάχεται για τον παλαιστινιακό λαό. Όταν οργάνωνε την 7η Οκτωβρίου, ο Σινουάρ όχι απλά ήξερε τον πόνο και τη δυστυχία που θα προκαλέσει στον λαό της Γάζας, αλλά πόνταρε σε αυτόν.

Ονοματολογίας το ανάγνωσμα

Να έρθουμε όμως στα δικά μας και να πάμε στον πρωθυπουργό, που… ποντάρει στο να δοθεί τέλος στη συζήτηση περί ανταρτών πρώην πρωθυπουργών, δυσαρεστημένων γαλάζιων βουλευτών και δημοσκοπικών χαμηλών. Και τι καλύτερος τρόπος από το να φέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα με σεναριολογία και ονοματολογία – στοιχεία δηλαδή που ιντριγκάρουν.

Επισήμως, μας λέει ότι η συζήτηση για πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει ανοίξει. Ανεπισήμως διαρρέεται ότι προβάδισμα έχουν τα ακόλουθα πρόσωπα: Κωνσταντίνος Τασούλας και Νίκος Δένδιας. Δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη με μία γυναίκα, αν και η επιλογή δεν συγκεντρώνει αυτή την ώρα τουλάχιστον υψηλές πιθανότητες. Οι φωνές που ζητούν λύση από την «παραδοσιακή δεξιά» πληθαίνουν.

Γάμος χωρίς μήνα του μέλιτος

Παραδοσιακός ήταν εν τω μεταξύ και ο γάμος του Χάρη Δούκα με την Γεωργία Πολυτάνου στη Θήβα, τόπο καταγωγής της νύφης. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε την ευλογία στο ζευγάρι και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και Κώστας Ζαχαριάδης ήταν εκεί για να δώσουν τις ευχές τους. Βίον ανθόσπαρτο και ανέφελο να ευχηθούμε και εμείς στους νεόνυμφους και καλή δύναμη για τα όσα έχουν μπροστά τους.

Ο μήνας του μέλιτος του δημάρχου με τους πολίτες της Αθήνας έχει από καιρό τελειώσει και τα προβλήματα στην πόλη είναι βουνό (όπως αυτό που σχηματίζουν ώρες – ώρες τα σκουπίδια στο κέντρο).

Της φυλακής τα σίδερα

Από τις χαριτωμένες ειδήσεις του Σαββατοκύριακου και η συμβουλή του Γάλλου Ξαβιέ Νιέλ, αυτοδημιούργητου μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών και των μίντια με περιουσία 11 δισ. δολαρίων, την κόρη του Αρνό στο πλευρό του και τον Μακρόν στη λίστα των προσωπικών φίλων του. Άρχισε από τα κοινότυπα: Μην φοβάστε να αποτύχετε, αμφισβητήστε τους κανόνες και επιλέξτε τους επιχειρηματικούς σας εταίρους με σύνεση. Αλλά κατέληξε σε κάτι που δεν ακούς συχνά: Καλό θα είναι.. να πάτε και λίγο στη φυλακή. Του συνέβη το 2004 (για κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία που είχε επενδύσει) και πήρε, λέει τεράστια μαθήματα. Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που είχε στη ζωή του ήρθαν μάλιστα από τον δικαστή, που χειρίστηκε την υπόθεσή του.

Οι παρανομίες που ταΐζουν την ανάπτυξη

Τώρα που λέμε για δισεκατομμυριούχους, παρανομίες και παραγωγή πλούτου, θυμηθήκαμε και το πώς φουσκώνει στην Ελλάδα το ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ λοιπόν που αναθεωρήθηκε προς τα επάνω δεν αυξήθηκε μόνο από τις νόμιμες παραγωγικές και γενικά οικονομικές δραστηριότητες. Αυξήθηκε και από τις άλλες, τις παράνομες. Το μέγεθος της επίδρασης είναι ένα ερώτημα. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που οργιάζει το «μαύρο» χρήμα, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, η επίπτωση είναι σημαντική, αλλά δεν ξέρω αν καταγράφεται στο σύνολό της.

Στην αναθεώρηση του ΑΕΠ που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δισ. ευρώ, εκτός από την απογραφή του 2021, την επανακαταμέτρηση των ακινήτων κ.λπ. ελήφθη υπόψη και το εξής, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

Επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για τις παράνομες δραστηριότητες από ναρκωτικά, αλκοόλ και καπνό. Στο πλαίσιο της βελτίωσης των εκτιμήσεων αξιοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων, καθώς και στοιχεία από επίσημες πηγές.

Πρόκειται για έναν τομέα που προκάλεσε ζωηρές αντιδράσεις, το μακρινό 2006. Τότε η ΕΣΥΕ (μετά έγινε ΕΛΣΤΑΤ) επιχείρησε αναθεώρηση του ΑΕΠ και το έβγαλε κατά 25% (!) παραπάνω, σε σχέση με το ΑΕΠ που υπολόγιζε η τρέχουσα μέθοδος.

Όπως εξήγησε ο τότε επικεφαλής της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης, μεταξύ άλλων ελήφθη υπόψη και επίδραση στο ΑΕΠ του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ποτών, καπνού, αλλά και της πορνείας. Προκλήθηκε απίστευτος σάλος, τόσο λόγω του εύρους της αναθεώρησης (25% που εξαφάνιζε ελλείμματα και μείωνε το χρέος), αλλά και επειδή είχε την… πιπεράτη αναφορά στην πορνεία. Για την ιστορία, η αναθεώρηση εκείνη κόπηκε από την Κομισιόν και τη Eurostat.

Και το mea culpa της αγοράς στην Alumil

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2023 άστραψε και βρόντηξε εναντίον των servicers, υποστηρίζοντας ότι τον…κρατούν όμηρο, η αγορά έσπευσε να τον «τιμωρήσει», βουλιάζοντας τη μετοχή της εταιρείας του κατά σχεδόν 50% μέσα σ’ έναν μήνα, από τα 4,1 ευρώ στα 2,1 ευρώ. Σήμερα, ο Γιώργος Μυλωνάς της Alumil κάνει την ολική αντεπίθεσή του.

Η δρομολογούμενη πώληση του κλάδου χύτευσης αλουμινίου αναμένεται να φέρει «φρέσκα» κεφάλαια στα ταμεία, τα οποία θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό των servicers, μειώνοντας αισθητά τον τραπεζικό δανεισμό. Την ίδια στιγμή, οι νέες επενδύσεις, όπως η ρομποτική αποθήκη στο Κιλκίς, και η διαρκής επέκταση στο εξωτερικό υπόσχονται ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό story, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς (+221% η καθαρή κερδοφορία του α’ εξαμήνου). Και η αγορά, σ’ αντίθεση με ό,τι συνέβη τον προηγούμενο έτος, έρχεται να τον επιβραβεύσει και να ζητήσει… συγγνώμη, οδηγώντας τη μετοχή στα 3,3 ευρώ, για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.