Skip to main content

Οι νέες φουρτούνες στο Αιγαίο, τα νομοσχέδια της νύχτας και οι βουλευτές που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κολυμπώντας με το κεφάλι στην Ελλάδα και τα πόδια στην Τουρκία

Στο Αιγαίο συμβαίνει κάτι φαινομενικά παράδοξο. Αν κάποιος θελήσει να κολυμπήσει από τα ελληνικά νησιά προς τους «γείτονες», θα βρεθεί κάποια στιγμή με το κεφάλι του στην Ελλάδα και τα πόδια του στην Τουρκία. Γιατί τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια και ο εναέριος χώρος μας είναι 10 μίλια. Αυτή η ιδιαιτερότητα (που βεβαίως έχει τους λόγους της) ήταν που το 2020 είχε οδηγήσει σε μία σοκαριστική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, στην οποία λίγο πολύ οι Αμερικανοί έλεγαν ότι «δεν συμμερίζονται» τις θέσεις μας για τον εναέριο χώρο και τον αναγνωρίζουν έως τα 6 μίλια. Για αυτό και δεν μπορούσαν, υποτίθεται, να επιβεβαιώσουν τις τουρκικές παραβιάσεις. Μας παρότρυναν δε να τα βρούμε φιλικά, κάνοντας ότι ξεχνούν το casus belli.

Να θυμίσουμε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι το εύρος των χωρικών υδάτων ή της αιγιαλίτιδας ζώνης (η θαλάσσια περιοχή γύρω από τα εδάφη μιας χώρας) μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 12 μίλια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε – αν δεν υπήρχε η μόνιμη απειλή του casus belli – να επεκτείνουμε και τα χωρικά ύδατα στα 10 μίλια, που είναι ο εναέριος. Υπήρχε δε Προεδρικό Διάταγμα  του 1931 με το οποίο η Ελλάδα αποκτούσε κυριαρχία 10 ναυτικών μιλίων σε όλες τις θάλασσες «εις την περίμετρον της Επικρατείας» για τις τότε ανάγκες της αεροπλοΐας.

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Γιατί οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα με διαρκείς προκλητικές δηλώσεις – και παρά τα τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν ή τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών περί ήρεμων νερών – δείχνουν ότι θέλουν μάλλον ταραγμένα νερά στο Αιγαίο και διχοτόμησή του. Tα ελληνοτουρκικά απασχολούν εντόνως στο εσωτερικό της ΝΔ. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε την Τρίτη θα έχει συνάντηση στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών με βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην επιτροπή εθνικής Αμυνας και εξωτερικών υποθέσεων.

Το επιδιωκόμενο σκοτάδι

Και ενώ οι βουλευτές ενημερώνονται – έστω και εκ των υστέρων ή με επίμονες «ενοχλητικές» ερωτήσεις (η πιο πρόσφατη ήρθε από τον Νικήτα Κακλαμάνη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας), αυτοί που επιχειρείται να μείνουν στο σκοτάδι είναι οι… δημοσιογράφοι.

Έχει γίνει πια ο κανόνας όλα τα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή από το Μαξίμου νύχτα, στην πλειονότητά τους χωρίς να έχουν εξηγηθεί στους διαπιστευμένους συντάκτες. Ουδέν κρυπτόν όμως από τα ΜΜΕ, ας το θυμούνται αυτό στην κυβέρνηση.

Φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μαύρο σκοτάδι και στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις προοπτικές του κόμματος. Γιατί τις τελευταίες ώρες ακούγεται πολύ έντονα πως ορισμένοι από τους βουλευτές, που στηρίζουν σταθερά τον Στέφανο Κασσελάκη, σκέφτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα (κρατώντας ωστόσο τη βουλευτική έδρα), αν δεν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος.

Σήμερα το κόμμα έχει 35 βουλευτές. Αν αποχωρήσουν 5 βουλευτές, η ΚΟ ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει έναν λιγότερο βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ και έτσι το κόμμα θα χάσει (και επισήμως πια) τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε μία τέτοια εξέλιξη οι διαλυτικές τάσεις θα ενισχύονταν σε βαθμό που θα ήταν αμφίβολο ακόμη και το εάν θα φτάσουμε στο συνέδριο.

Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να είναι με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο τελευταίοι το είπαν μάλιστα. Και τι θα κάνουν αν φύγουν; Ευκαιρίες υπάρχουν…

Ντουζίνα… ευκαιριών στο Χρηματιστήριο

Και μιας και για ευκαιρίες ο λόγος, βρίσκει κανείς αρκετές το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  Σχεδόν μια ντουζίνα μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης «παίζουν» σε εξαιρετικά ελκυστικές τιμές. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στον δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E. Πρόκειται για έναν δείκτη, ο οποίος δείχνει την αναλογία της χρηματιστηριακής αξίας μιας εταιρείας σε σχέση με την ετήσια καθαρή κερδοφορία.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια τιμή κάτω του 10x είναι αρκετά ελκυστική για τον επενδυτή. Κάπως έτσι, από τα 25 blue chips της αγοράς, τα 11 έχουν δείκτη P/E κάτω του 10x, δηλαδή διαπραγματεύονται σε τιμές, οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 10 φορές τα ετήσια κέρδη. Ποιες είναι αυτές; Motor Oil, Πειραιώς, Alpha, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Helleniq Energy, Εθνική, Autohellas, Aegean, Eurobank, Metlen και Titan Cement.

Και ο χρησμός του S&P

Μεταξύ των παραγόντων που κινούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση το χρηματιστήριο είναι και οι αξιολογήσεις.

Απόψε λοιπόν περιμένουμε την τελευταία για φέτος από τον S&P, που έχει σταθεί άκρως γενναιόδωρος απέναντι στην Ελλάδα. Βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ-, έχοντας μάλιστα αναβαθμίσει τις προοπτικές σε «θετικές» από τον περασμένο Απρίλιο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο… upgrade σε βάθος χρόνου.

Θα ήταν τεράστια έκπληξη να τη δούμε σήμερα. Ωστόσο θεωρείται πάρα πολύ πιθανή την άνοιξη του 2025.