Skip to main content

Ο Καναδός πίσω από 4 ελληνικές τράπεζες, η μεζονέτα των 800 τμ που βγαίνει στο σφυρί και μία υποκρισία άκρως ευρωπαϊκή

Η συνταγή της Ούρσουλα, οι πλειστηριασμοί των πολυτελών ακινήτων και το καναδικό στοίχημα στις ελληνικές τράπεζες

Θυμάστε τότε που η Πολωνία,  η Ουγγαρία ή ο Σαλβίνι στην Ιταλία δέχονταν πυρά για τις «ακροδεξιές», «εξωφρενικές», «αντι- ευρωπαϊκές» θέσεις τους απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες; Τότε που όλοι καταδίκαζαν τα τείχη; Πού ζητούσαν ανοιχτά σύνορα και αγκαλιές; Ε, τώρα όλοι αυτοί φαίνονται μετριοπαθείς μπροστά στο Σύμφωνο Μελόνι – Ράμα, στην de facto κατάργηση της Σένγκεν του Σολτς, στους ελέγχους του Μακρόν και στις προτάσεις της Ούρσουλα.

Θυμάστε επίσης τότε που οι Ευρωπαίοι έδειχναν γρήγορα αντανακλαστικά, πολιτική αντίληψη και ενιαία φωνή; Όχι, αυτό ούτε εγώ το θυμάμαι.

Τα όσα θα συζητηθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ως mainstream συνταγή, κάποτε θα έκαναν τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας να φρίξουν. Αλλά όταν επί χρόνια κρύβεις ένα πρόβλημα κάτω από χαλί, πετάς το μπαλάκι στις χώρες υποδοχής και κάνεις κηρύγματα δημοκρατίας, φιλελευθερισμού και ανοχής στους άλλους, θα φτάσει η στιγμή που θα σου πουν οι ψηφοφόροι «έως εδώ» και θα περάσεις αντανακλαστικά στο… άλλο άκρο.

Αυτό έπαθαν οι Ευρωπαίοι, που σε λίγο θα βγάζουν το μεταναστευτικό σε… πλειστηριασμό. Όποια τρίτη χώρα τους προσφέρει τον περισσότερο χώρο για κέντρα υποδοχής παράτυπων μεταναστών, θα κερδίζει και το χρήμα.

Οι ωραίοι που έχουν χρέη

Πλειστηριασμούς – πραγματικούς όμως – σχεδιάζουμε και στην Ελλάδα. Για ποιους; Για όσους έχουν φεσώσει το δημόσιο. Έως το τέλος του έτους τουλάχιστον 30 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί. Ξεχωρίζει μεζονέτα γνωστού μεγαλο- οφειλέτη στη Νέα Ερυθραία. Μόλις 800 τμ, ίσα που χώραγε τα πάρτι της υψηλής κοινωνίας.

Στη λίστα και ένα οικόπεδο με οικοδομή 780 τ.μ., με υπόγεια και πάρκινγκ 23 θέσεων στη Νέα Ιωνία, αλλά και μία πολυκατοικία στον συνοικισμό προσφυγικών Καλογρέζας.

O «Καναδός» που ενώνει Attica, Optima, ETE, Πειραιώς και Κύπρου

Αρκετά με τα δυσάρεστα όμως, ας πάμε στα θετικά. Γιατί μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί από την αγορά η είδηση της συμμετοχής του Fiera Capital στην ΑΜΚ της Attica Bank, μέσω της δέσμευσης για την καταβολή 12 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα θεσμικό fund από τον Καναδά, η είσοδος του οποίου πιστοποιεί τις υψηλές προοπτικές στο restart της ελληνικής τράπεζας.

Το Fiera Capital ιδρύθηκε το 2003 και είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 159 δισ. καναδέζικων δολαρίων, ενώ απασχολεί περισσότερους από 800 εργαζόμενους.

To fund, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται ένας long επενδυτής, πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά πράγματα πριν από έναν χρόνο, όταν συμμετείχε στην Αρχική Δημόσια Προσφορά της Optima Bank. Όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς έδωσε το «παρών» και στα placements των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς. Θέση έχει χτίσει και στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς συγκαταλέγεται στους αγοραστές από την πρόσφατη πώληση του 3% των μετοχών της CarVal.

Η προίκα και η αφύπνιση

Και από τις τράπεζες να πάμε έως το Χρηματιστήριο, όπου οι εισηγμένες έχουν «προίκα» μια ισχυρή κερδοφορία της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ από το α’ εξάμηνο του 2024. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην περίοδο δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου, η οποία ξεκινά την αμέσως επόμενη εβδομάδα, με τις ανακοινώσεις της Metlen και της Sarantis.

Oι προσδοκίες των αναλυτών είναι υψηλές, καθώς οι εταιρείες έχουν επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα στο εξωγενές περιβάλλον των προκλήσεων, έχοντας απορροφήσει εν πολλοίς τους περισσότερους κραδασμούς. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν τα επικείμενα μεγέθη, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές τάσεις, ως μια πρώτη ευκαιρία για «αφύπνιση» της ελληνικής αγοράς.