Ας αρχίσουμε μια φορά και από ευχάριστα. Όλα έτοιμα μοιάζουν για τον «big fat greek wedding» στο ελληνικό real estate, με τους δύο «νεόνυμφους», δηλαδή τη BriQ του Ομίλου Φέσσα και την Intercontinental της οικογένειας Χαλικιά, να προχωρούν σε ακόμη ένα σημαντικό βήμα.
H πρώτη απέκτησε το 27% των μετοχών της δεύτερης έναντι 9,3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες είχε ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση 17 ακινήτων, συνολικής αξίας 60 εκατ. ευρώ. Το επόμενο και τελευταίο βήμα αφορά την ολική απορρόφηση, με τη σχέση ανταλλαγής να ορίζεται σε 1,19 μετοχές της BriQ προς 1 μετοχή της Intercontinental.
Αυτό σημαίνει ότι οι νυν μέτοχοι της BriQ θα κατέχουν το 79,7% της νέας εταιρείας, ενώ οι νυν μέτοχοι της Intercontinental, δηλαδή η οικογένεια Χαλικιά και οι μέτοχοι μειοψηφίας, θα ελέγχουν το εναπομείναν 20,3%. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας BriQ θα ανέρχεται σε 94,2 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 44.885.774 κοινές μετοχές. Όσον αφορά την Intercontinental, μετά το τέλος των διαδικασιών, το οποίο εκτιμάται έως τα τέλη του 2024, θα «περάσει» στην ιστορία, 13 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον ομογενή επιχειρηματία Αριστείδη Χαλικιά.
Παναγόπουλος ακυρώνει Κεραμέως
Και εκεί που άλλοι ενώνονται με δεσμά εταιρικά, σε πλήρη ρήξη φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις της ΓΣΕΕ με τη Νίκη Κεραμέως.
Η Γενική Συνομοσπονδία επεφύλασσε… άδειασμα στην υπουργό Εργασίας, αφού δεν πρόλαβε καλά- καλά να ολοκληρωθεί η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον κατώτατο μισθό και πηγές της ΓΣΕΕ φρόντισαν να επισημάνουν, ότι ο πρόεδρός της, Γιάννης Παναγόπουλος, πρόκειται να ζητήσει ακρόαση από τον Πρωθυπουργό για το θέμα!
Κάπως έτσι ακύρωσε τον ρόλο της κυρίας Κεραμέως στη διαδικασία, ζητώντας από τον πολιτικό προϊστάμενό της να πάρει θέση.
Στη ΓΣΕΕ μάλλον αποφάσισαν να αλλάξουν κατεύθυνση και να κινηθούν περισσότερο… αντιπολιτευτικά.
Ο ΕΦΚΑ αντιμέτωπος με απορίες
Εν τω μεταξύ περίεργες ερωτήσεις δέχονται τις τελευταίες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους χαμηλοσυνταξιούχους βρίσκονται εντός του πεδίου χορήγησης του ΕΚΑΣ.
Μπορεί η εν λόγω οικονομική στήριξη να έχει καταργηθεί από το 2020 και μετά, αλλά τα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν από αυτή παραμένουν. Τελικά, η ερώτηση των οκτώ βουλευτών της Ν.∆. σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα γέννησε πολλές απορίες. Το θέμα είναι να μην παραπεμφθούν απλώς στις καλένδες.
Ένα ευρωπαϊκό ηλεκτροσόκ
Γιατί στις καλένδες παραπέμπεται η πρόταση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για το ρεύμα. Καμία προοπτική δεν φαίνεται να έχει η πρόταση θέσπισης ενός έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των ουρανοκατέβατων κερδών παραγωγών και εμπόρων όταν οι τιμές της χονδρικής εκτοξεύονται.
Αν και οι τρεις χώρες ανέδειξαν το πρόβλημα των ακραίων τιμών ρεύματος που βίωσαν οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης κατά το πρόσφατο καλοκαίρι, οι χώρες του Βορρά αντιστάθηκαν σθεναρά και η απερχόμενη επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ένιψε τας χείρας της. Κάπως έτσι οι καταναλωτές κινδυνεύουν με νέο ηλεκτροσόκ. Να μην απορούν μετά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί για τα σοκ που βλέπουν στις κάλπες.
Και οι πολιτικές κουμπαριές
Και μιας και είπαμε για κάλπες, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε και πώς θα ανοίξουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και το εάν θα φτάσουμε σε αυτές πριν διαλυθεί εντελώς το κόμμα.
Προς το παρόν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δημιουργήσει το δικό του παράλληλο κόμμα (έχει και site) και μετράει… πολιτικές κουμπαριές. Τον Νίκο Παππά τον έχει σίγουρα χάσει και η Ρένα Δούρου σιωπά. Σταθερά στο πλεύρο του μένει μόνο… η Θεοδώρα Τζάκρη, υπέρκομψη πάντα στον ρόλο της «κουμπάρας».