Ο Μακιαβέλι έγραφε πως για να επιβιώσει ο ηγεμόνας χρειάζεται ζωώδη ένστικτα. Πρέπει να είναι άλλοτε οξύνους σαν την αλεπού και να «μυρίζεται» τις παγίδες και άλλοτε επιβλητικός σαν το λιοντάρι για να τρομάζει τους λύκους.
Το ποιο πρόσωπο θα δείχνει κάθε φορά, του το λένε… οι δημοσκοπήσεις. Αυτό το διάστημα, για παράδειγμα, που τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος είναι σε τροχιά συρρίκνωσης, ο ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται έξυπνα και δεν βρυχάται. Τι και εάν όχι ένας, όχι δύο, αλλά 11 βουλευτές επαναστατούν κατά του κορυφαίου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη; Τι και αν λένε ουσιαστικά πως η κυβέρνηση στο θέμα των κόκκινων δανείων έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, λύνοντας το πρόβλημα μόνο για τις τράπεζες και όχι για τους δανειολήπτες;
«Κανένα πρόβλημα. Πού την είδατε την ανταρσία; Τη δουλειά τους κάνουν». Όντως, την κάνουν και πολύ σωστά, αλλά κάτι μας λέει ότι στις εποχές της δημοσκοπικής ευημερίας, θα είχε έρθει από ισχυρή «επίπληξη» ως προειδοποίηση για έξοδο.
Πάντως στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν αν θα υπάρξουν παρόμοιες κινήσεις από άλλους βουλευτές το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται εδώ πως το καλοκαίρι είχε λάβει χώρα μία ταραχώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με παράπονα για κλειστές πόρτες και αναφορές στην ανάγκη επιστροφής στις ρίζες. Δεδομένο βέβαια είναι πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπάρξει ένας κύκλος εσωστρέφειας και μένει να φανεί αν θα γίνουν και συγκεκριμένες κινήσεις.
Οι φωτογραφίες του Μπρατάκου
Εδώ άλλοι είδαν την πόρτα της εξόδου, βρε αδερφέ, γιατί παρέστησαν σε μία απλή και αθώα… «κοινωνική εκδήλωση», με ουίσκι και πούρα. Ναι, σωστά θυμάστε ο Γιάννης Μπρατάκος ήταν ένας ο ένας εκ των δύο, που έπεσαν τότε σε δυσμένεια. Αλλά εκεί στα μέσα Ιουλίου ήταν ήδη «όλα περασμένα ξεχασμένα», με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να τον υποδέχεται (ως μην όφειλε) ως υποψήφιο πρόεδρο του ΕΒΕΑ και να φωτογραφίζεται μαζί του για να ανεβάσουν το στιγμιότυπο στα social media.
Άλλοι φωτογραφίζονται και «αναβάλλουν επί 3 χρόνια τις εκλογές των επιμελητηρίων μέχρι να μπορεί να είναι υποψήφιοι οι ίδιοι», όπως έχει καταγγείλει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και άλλοι φροντίζουν απλώς να χτίσουν ένα ψηφοδέλτιο με ισχυρές παρουσίες από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο Νίκος Σοφιανός ανακοίνωσε χθες τα 10 πρώτα ονόματα, στα οποία ξεχωρίζει ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ.
Τι πρέπει να πει ο Κασσελάκης στο εαυτό του
Από κάλπες σε κάλπες θα πάμε σήμερα. Και δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ίσως και μέσα στην ημέρα ο Στέφανος Κασσελάκης να πει και επισήμως αυτό που ξέρουμε εδώ και μέρες: ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Απέναντί του μέχρι στιγμής έχει Πολάκη και Γκλέτσο και αφήνει να εννοηθεί ότι διόλου δεν τον ανησυχούν οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Δεν θα συμβεί το ίδιο όμως αν ανακοινωθεί μία υποψηφιότητα από μη πολωτικό υποψήφιο, όπως θα μπορούσε να είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου. Θα έχει ενδιαφέρον τότε να μετρήσουμε τις δυνάμεις των στρατοπέδων… σε βουλευτές.
Ανεξάρτητα από το πόσους και ποιους θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Κασσελάκης, θα πρέπει πάντως να εξηγήσει στη βάση, τους ανθρώπους που τον στηρίζουν (και στον ίδιο του τον εαυτό) πως κατάφερε να πάρει ένα κόμμα του 17,8% και να το πάει στο 14,9% των Ευρωκλογών και στο 9% των δημοσκοπήσεων.
Και η μάχη της Κρήτης
Και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, όπου μπορεί να μην έχουν Κασσελάκηδες και Πολάκηδες, έχουν όμως τη «μάχη της Κρήτης». Ο ένας Κρητικός είναι βεβαίως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο άλλος ποιος; θα ρωτήσετε δικαίως. Μα ο γεννημένος στα Χανιά, Χρήστος Πρωτόπαππας και υπαρχηγός του Χάρη Δούκα.
Η σύγκρουση βεβαίως δεν είναι μόνο μεταξύ των Ανδρουλάκη – Δούκα, αφού τουλάχιστον άλλα 2 πρόσωπα (Άννα Διαμαντοπούλου – Παύλος Γερουλάνος) έχουν ελπίδες για τον δεύτερο γύρο.
Και εκεί που στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν μήπως στις εσωκομματικές κάλπες ξεχάσει να πάει.. ο κόσμος, στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για το αντίθετο. Μήπως ψηφίσουν και… «απρόσκλητοι», Συριζαίοι και Νεοδημοκράτες που θέλουν να βγει ο υποψήφιος που αισθάνονται… πιο κοντά τους. Όταν η πολιτική γίνεται χυλός και οι διαχωριστικές γραμμές ξεθωριάζουν, συμβαίνουν και αυτά.