Της Εφης Τριήρη
[email protected]
Εάν κάποιος αναρωτηθεί ποιo είναι το κλειδί για μία ευτυχισμένη ζωή, ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν να του στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα: “οι καλές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχείς και άρα και πιο υγιείς”.
Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ άρχισε το 1938, στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης, μία έρευνα για το πώς η ζωή των ενηλίκων μπορεί να γίνει καλύτερη. Ο Δρ Ρόμπερτ Βάλτινγκερ, ψυχίατρος και επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αναφέρει ότι τα άτομα που συμπεριφέρονται καλύτερα έχουν αναπτύξει αγαστές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες. Οσοι βρίσκονταν στο επίκεντρο διενέξεων, ήταν πιο επιβαρυμένοι στην υγεία τους με περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα και ως εκ τούτου έζησαν λιγότερο. Τρία είναι τα διδάγματα που μπορεί να πάρει κάποιος για τις ανθρώπινες σχέσεις, κατά την έρευνα: πρώτον, οι κοινωνικές διασυνδέσεις κάνουν “πραγματικά καλό”, δεύτερον, θα πρέπει να δίδεται έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και τρίτον, οι υγιείς σχέσεις προάγουν το νου.
Εν κατακλείδι, η ευτυχία δεν είναι καρπός πλούτου, επαγγελματικής σταδιοδρομίας ή υψηλών μαθησιακών επιδόσεων, όπως θέλουν κάποιοι να μας διδάσκουν, αλλά είναι κάτι που έχει να κάνει με την απλότητα, τη σοφία και την αυτάρκεια. Είναι μία λέξη που περιλαμβάνει πληθώρα εννοιών, αισθήσεων, συναισθημάτων, αποτελεί μέρος της ζωής και είναι στιγμές στη διάρκεια των οποίων μπορεί κάποιος να αισθάνεται πληρότητα. Είναι αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας ενδοσκόπησης και περισυλλογής που σε οδηγεί στην αυτογνωσία και εν συνεχεία στην εκπλήρωση σκοπού. Πώς εννοούν όμως οι άνθρωποι την ευτυχία; Και πόσο ευτυχισμένοι είναι;
Ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που έχει ατομική και κοινωνική συνείδηση και μπορεί να εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή για τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο. Η ευτυχία είναι τέχνη και αυτός που την έχει αποκτήσει “καλλιτέχνης της ζωής”. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη από ευτυχισμένους ανθρώπους, γιατί μπορούν να είναι έτοιμοι για όλα και να διεκδικήσουν αυτό που μας αξίζει…
Πώς μπορούμε όμως να αποκτήσουμε την ευτυχία; Και ποιός θα μας την διδάξει; Αυτοί που μέχρι σήμερα μας διδάσκουν; Δεν μένει λοιπόν παρά να βρούμε τους σωστούς αφανείς γνώστες που σίγουρα υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας και μπορουν να χαράξουν μία νέα καλύτερη πορεία στην ανθρωπότητα…Γιατί αυτό είναι και η μόνη μας ελπίδα!