Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Ο μονοήμερος υφυπουργός δεν είναι το πρώτο πολιτικό «θύμα» του Διαδικτύου, που μυστικά δεν κρατά.
Προ εξαετίας είχαμε τον μονοήμερο ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ «φίλων» στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, στο πλαίσιο ενός κλίματος ελαφρότητας και χαλαρότητας, έγραφε ότι θα στείλει βιογραφικό, γιατί «όλα θα γίνονται με διαφάνεια… και θα ‘κονομήσουμε».
Εγραφε κι άλλα αστόχαστα, κι αυτά δεν έδειχναν ποιότητα, αλλά οι ελεγκτές εστίασαν στην ποσότητα, το καλό βιογραφικό. Κάποια θέματα, όμως, επιδέχονται ποιοτική προσέγγιση, αντί να λύνονται ποσοτικά. Δεν αρκεί δηλαδή να μετρήσεις πόσα πτυχία και θέσεις ευθύνης κατέχει κάποιος, για να τον αξιοποιήσεις, αλλά και να ζυγίσεις τον ορθολογισμό του. Διασταυρώνεις, σκανάρεις το παρελθόν του, τη δράση και το προφίλ του, το δημόσιο λόγο του.
Στοιχειώδες. Ελέγχεις, εκπλήξεις για να μην έχεις. Γι’ αυτό και δεν πολυανησυχώ για το Διαδίκτυο που δεν ξεχνά. Περισσότερο ανησυχώ για τους ελεγκτές, για την απόστασή τους από την πραγματικότητα. Ακόμη κι αν δεν βγαίνουν στο διαδικτυακό σεργιάνι, δεν διαβάζουν εφημερίδες;
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για παράδειγμα, που τον θυμήθηκε άλλο μέλος της κυβέρνησης κι εξήγγειλε φουγάρα, ξεκοκάλιζε τον Τύπο. Ενδεικτικό το περιστατικό που περιγράφει ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στο βιβλίο «Οπως τα έζησα 1961-1981» (εκδ. Α.Α. Λιβάνη)
«Ο Πιπινέλης (σ.σ.: υπουργός Εμπορίου) εκπλήσσεται για το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον και ρωτά:
“Γιατί, κ. πρόεδρε, ασχολείστε μ’ αυτήν τη δευτερεύουσα υπόθεση;”
“Μα το γράφουν οι εφημερίδες μ’ επικριτική διάθεση. Δεν διαβάζετε, κ. υπουργέ, εφημερίδες;” παρατηρεί επιτιμητικά ο πρωθυπουργός.
“Βεβαίως και διαβάζω εφημερίδες, αλλά δεν αντελήφθην κάτι σχετικώς”.
Ο Καραμανλής επιμένει: “Μα ποιες εφημερίδες διαβάζετε;”.
Και η υπουργική απάντηση: “Τους Times του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, αλλά και τη Monde των Παρισίων…”».
Αλλα των Παρισίων τα βουλεβάρτα κι άλλα της πολιτικής τα βάτα.